Mindenmás

Napi pakk: napsütés vár ránk Szegeden, ma van a Meteorológia Világnapja

Végre nem kell az esőtől tartanunk, a Meteorológia Világnapján sütni fog a nap Szegeden. 80 éve született a Kockásfülű nyúl rendezője, 118 éve szabadalmaztatták a Wright-fivérek a repülőgépet és 14 éve hunyt el Kaszás Attila. Reggelizz egy nagyot, és vágj bele a napba a Szeged365 híreivel!

MAI NÉVNAPOSOK

Boldog névnapot kíván a Szeged365.hu minden kedves Emőke és Ottó nevű Olvasóinak!

EZEN A NAPON TÖRTÉNT

  • 61 éve ezen a napon ünnepeljük a Meteorológia Világnapját. Az 1873-ban alapított Nemzetközi Meteorológiai Szervezet utódaként 1950. március 22-én Genfben megalakult a Meteorológiai Világszervezet (WMO). Másnap életbe lépett a szervezet alapokmánya, melynek emlékére határozták el 1960-ban a Meteorológiai Világnap megünneplését.
  • 80 éve született Richly Zsolt, Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, animátor, grafikus (Kockásfülű nyúl, Háry János).
Fotó: toretro.blog.hu
  • 97 éve született meg  Bette Claire Graham titkárnő, a folyékony hibajavító festék feltalálója. Titkárnőként dolgozva tudta, a gépírás során milyen gondot jelent egy-egy melléütés. Konyhai turmixgépben próbálta előállítani a tökéletes hibajavítót smink anyagokkal és vizes alapú fehér temperával, míg a sok kísérletezésének megkoronázásaként, 1958-ban megkapta rá a szabadalmat.
  • 118 éve, 1903 – ban a Wright-fivérek bejegyeztették a repülőgép szabadalmát.
  • 14 éve ezen a napon hunyt el Kaszás Attila színművész, aki nevéhez olyan alakítások fűződnek, mint Rádiós (Presser-Sztevanovity: A padlás), Vaszka Pepel (Gorkij: Éjjeli menedékhely), Bicska Maxi (Brecht-Weill: Koldusopera), és olyan filmekben láthatta a közönség, mint a Cha-cha-cha, Napló gyermekeimnek, Boszorkányszombat, Hány az óra, Vekker úr?, Titánia, Titánia avagy A dublőrök éjszakája, Peer Gynt I-II., Nincs itthon az Isten, vagy a Síremlék.
  • 37 éve, 1984 -ben elhunyt Greguss Pál botanikus, biológus, a Szegedi Füvészkert igazgatója. Tudományos kutatásainak témái: növényrendszertan, örökléstan, és faanatómia. Ismertető könyvének címe: A növények csodálatos élete, melynek előszavát Móra Ferenc írta.

VÉGRE SÜTNI FOG MA A NAP SZEGEDEN

A szeles idő csak kitart mellettünk ma is, viszont a jó hír, hogy csapadék már nem lesz és várhatóan kisüt a nap is Szegeden. Hajnalban még jócskán hidegre számíthatunk: -3 és 1 fok között alakul a hőmérséklet, úgyhogy, ha korán kelsz, öltözz rétegesen.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: best Blackberry Dream
'Fel a tetejéhez' gomb