Közélet

“A kórházi osztályok túlnyomó része már Covid-osztály, a műtők leálltak” – drámai közlemény a Magyar Orvosi Kamarától

“A népességarányos halálozási mutatókban napok óta elsők vagyunk a világon” – írja drámai hangvételű közleményében a Magyar Orvosi Kamara, amelyben számos dolgot kér a lakosságtól. Mint írják, a kórházi osztályok túlnyomó része már Covid-osztály, az intenzív osztályok sokszoros terhelés alatt vannak, a műtők leálltak, az ott lévő lélegeztetőgépekkel is már a Covid-betegek életéért küzdenek. “A vezényelhető egészségügyi dolgozók elfogytak, a kórházak önkénteseket keresnek a kórházi munka segítésére” – fogalmazták meg.

Hozzátették: a járvány legyőzése, az ország kinyitása és a negyedik hullám megelőzése azon múlik, hogy minél gyorsabban minél több embert be lehessen oltani. Ebben jól állunk, viszont az, hogy a harmadik hullámban hány embert veszítünk el, a korlátozó intézkedések betartásán múlik. Úgy fogalmaztak, hogy „egyszerre kell erőltetett menetben folytatni az oltási programot és erősíteni a személyes védekezést, távolságtartást, kapcsolatminimalizálást”. A kamara arra kéri az embereket, hogy…

• tervezzék meg a bevásárlást, lehetőség szerint hetente maximum 1 alkalommal menjenek boltba,
  • aki teheti, mellőzze a tömegközlekedési eszközöket,
  • ne látogassák szeretteiket és ne találkozzanak barátaikkal, mert csak így tudnak rájuk vigyázni,
  • ne menjenek hétvégén a közkedvelt parkokba, tavakhoz, kirándulóhelyekre,
  • kerüljenek minden halasztható utazást, belföldön is,
  • valamint idén hagyják ki a húsvéti rokonlátogatást és locsolkodást azért, hogy jövőre meglocsolhassák szeretteiket.