Kikapcs

Keddi cukiság: mocsári teknősöket mentettek Szeged-Kiskundorozsmán

Újabb példás megmozdulás városunk önzetlen szervezeteitől: a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület szakemberei és aktivistái teknősmentő akciót hajtottak végre a Szeged-Kiskundorozsmán, a Bánomkerti esővízgyűjtő csatorna kotrási munkálatai közben. A beavatkozásnál mintaszerű együttműködés valósult meg a lakosság, a CSEMETE mint civil szakmai szervezet, valamint a kivitelezést végző cég és a hatósági szereplők közt – olvasható az egyesület honlapján.

Az akciót koordináló egyesületi szakértő, Dr. Molnár Nóra így számolt be az eseményekről: „Sikeres mentőakciót hajtottunk végre Kiskundorozsmán, ahol a Bánomkerti csapadékvíz gyűjtő csatorna kotrási munkálatai során mocsári teknősöket gyűjtöttünk össze és a közeli záportározóba telepítettük őket. Az egész történet úgy kezdődött, hogy egy helyi lakos megkeresett bennünket, hogy munkálatok kezdődtek azon a csatornán, amely a kertjének közvetlen közelében található. Elmondása szerint a csatornában mocsári teknősök élnek, megfigyelte, hogy minden évben a kertjükbe járnak tojásokat rakni. Mivel a munkálatok februárban kezdődtek, ezért aggódva jelezte felénk, hogy a teknősök veszélyben lehetnek. Valóban, ilyenkor a mocsári teknős példányai az iszapba fúródva telelnek, a mederkotrás sérüléseket okozhat, egyes példányok pusztulását is eredményezheti” – emelte ki Dr. Molnár Nóra, majd hozzátette, a mocsári teknős védett faj, természetvédelmi értéke egyedenként 50 000 Ft.

45 MOCSÁRI TEKNŐST GYŰJTÖTTEK BE

Az eseményt koordináló szakértő azt is elmondta, hogy ha nem mentik ki a példányokat, azok visszamászhatnak a kikotort mederbe, amely szintén veszélyt jelentett volna számukra, mivel a tervek szerint betongyűrűket helyeznek a mederbe, majd betemetik a csatornát.

“A CSEMETE vezetősége hivatalos úton jelezte az esetleges természetkárosítás veszélyét a Kormányhivatal felé, akik gyors ügyintézéssel továbbították a munkálatokat megrendelő Szegedi Önkormányzat jegyzője felé az információt. Ezt követően a kivitelező Délút Kft. felvette velünk a kapcsolatot, és egy helyszíni szemle keretében megbeszéltük, hogy a Kormányhivatal ajánlása alapján elhalasztják a kotrási munkálatokat március 15-ét követő időszakra. Vállaltuk, hogy a kotrás ideje alatt jelen leszünk és az előkerülő teknősöket begyűjtjük. A mentőakcióra végül március 16-án került sor, lelkes kis csapatunkkal, gereblyével, vödörrel fölszerelkezve kutattuk át a csatorna partjára kiemelt és szétterített iszapot. Mindjárt az elején két jól megtermett kecskebékát találtunk, majd egy ideig nem került elő más gerinces élőlény. Egyszer csak a kotrógép kezelője dudálással jelezte felénk, hogy talált egy teknőst az iszap kiemelésekor. Innentől kezdve mindig jelezte, ha észrevette a teknősöket, olykor óvatosan alányúlva emelte ki őket a csatornából a kotrógép kanalával” – mesélte a mentés részleteit Dr. Molnár Nóra, majd kiemelte, végül összesen 45 mocsári teknős példányt sikerült begyűjtenünk, őket a közeli záportározóban engedtük szabadon, ahol reményeink szerint megtalálják a számukra megfelelő életlehetőségeket.

A VADKERTI TÉRI GÓLYÁK IS VISSZATÉRTEK

Kedves olvasónk, Báló Nóra Dominika kapta lencsevégre a Vadkerti térre visszaköltöző gólyapárt. Bár a kettőből az egyik már március első hetében megérkezett, viszont úgy tűnik eddig nem volt hajlandó párja nélkül a fészekbe költözni. Legalábbis a mai napig, ugyanis örömhír számunkra is, hogy megérkezett a pár második tagja.

Forrás: csemete.com

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb