Közélet

KSH: egy év alatt 3,4 százalékkal emelkedtek az élelmiszerek árai, miért érezzük mégis sokkal többnek a drágulást?

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb (februári) számai alapján Magyarországon 3,4 százalékkal drágultak egy év alatt az élelmiszerek, írta a Telex cikkében. Sokan azonban ennél jóval nagyobb drágulást érzékelnek a pénztárcájukon, amikor elmennek egy-egy nagy bevásárlásra. De vajon ennek mi lehet az oka?

A hivatalos magyarázatok a rossz időjárást, az állatállományt sújtó betegségeket és a deviza (forint) gyengülését nevezik meg fő oknak. A Telex az árak bemutatására elkészített grafikonja azt mutatja, hogy az étolaj, a narancs, az alma például nagyon megdrágult, a burgonya vagy a káposzta pedig érdemben olcsóbb lett. De mi lehet az oka annak, hogy az emberek mégis ennél a 3-4-5 százaléknál nagyobb inflációt észlelnek?

Fotó: telex.hu

Az árakat négy fontos tényező befolyásolhatja:

ANNAK EMELKEDIK AZ ÁRA, AMIRE NAGYOBB A KERESLET

A piac törvényei szerint, ha valami iránt hirtelen megnő a kereslet, legyen az tartós tej, tészta, rizs, étolaj vagy akár fertőtlenítőszer, akkor abból hiány léphet fel, a kereskedők, a gyártók árat emelnek. Valójában az inflációs kosár ilyenkor nem változik, a súlyok változatlanok maradnak, vagyis a kosárban kis súllyal maradnak a fenti termékek, de mivel mi éppen ezeket vásároljuk, és ezek ára felment, így nagyobb inflációt észlelünk.

MINŐSÉG – ÁR HATÁS

Az okoz észlelési zavart, hogy azért érzünk nagyobb inflációt, mert az almát a körtével hasonlítjuk össze, vagyis, ha a 12 százalékos narancsléről átszokunk a 100 százalékosra, vagy egy jobb tejre kapunk rá, akkor többet költünk egy liter narancslére vagy egy liter tejre, de nem ugyanazt vettük.

Fotó: telex.hu

IMPORTÁLT INFLÁCIÓ

A Telex által vizsgált időszakban, 2020. január és 2021. február között a forint nagyjából 10 százalékot gyengült, 330 forintos szintről 360-os szintre ugrott az euró ellenében. Tehát, ha egy kiló banán mindvégig egy euróba került a világpiacon, akkor 2020 elején 330 forintról, 2021 februárjában 360 forintról indul a zöldséges, vagyis közel 10 százalékos inflációt okozott az árfolyamváltozás.

SZEZONALITÁS

A térség sok országában, Magyarországon is elég sok idényjellegű termék ára emelkedett a rossz termés miatt, és annak okán, hogy a koronavírus miatt nem járunk étterembe, menzára, az emberek home office-ban többet főznek, így a boltok értékesítésében meg is nőtt a friss élelmiszerek aránya, no meg az ára.

Forrás: telex.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb