- Hirdetés -
Közélet

174 év után megszűnik Magyarországon a távirat

174 év után megszűnik Magyarországon a távirat, jelentette be a Magyar Posta közleményében. Mint írták, 2021. április 30-tól kivezetik portfóliójukból a belföldi távirat és Posta-Világfax szolgáltatásokat. A távirat iránti igény az elmúlt évtizedben jelentősen lecsökkent, számos európai ország már megszüntette ezen szolgáltatását.

MAGYARORSZÁGON AZ ELSŐ TÁVIRATOT 1847 -BEN BÉCS ÉS POZSONY KÖZÖTT TOVÁBBÍTOTTÁK


- Hirdetés -

Magyarországon az első táviratot 174 éve, azaz 1847-ben Bécs és Pozsony között továbbították. Eleinte csak hivatalos táviratokat adtak fel, majd hamarosan megnyitották a lehetőséget a magánforgalom előtt is. A távirat a maga korában óriási jelentőségű információtovábbító médium volt, de jelentősége előbb a telefon széleskörű elterjedésével fokozatosan, majd az internet fejlődésével párhuzamosan drasztikusan lecsökkent.
Míg 30 évvel ezelőtt évente mintegy 8 millió táviratot küldtek egymásnak üzleti ügyfelek és magánszemélyek, az utóbbi években már csak az évi tízezres nagyságrend volt jellemző. 2020-ban összesen 23 ezer volt a feladott táviratok száma. A Magyar Posta a táviratot, mint egyetemes szolgáltatást 2600 postán kínálta.

SZÁMOS EURÓPAI ORSZÁGBAN MÁR MEGSZŰNT EZ A SZOLGÁLTATÁS

A távirat lényegében egy rövid szöveges üzenet, melyet a Posta meghatározott időn belül kézbesít a címzettnek. Az egyszerű levéltávirat mellett népszerű volt az úgynevezett dísztávirat is, amikor a feladó a rövid szöveges üzenet mellett képet, rajzot vagy fényképet is küldhetett a feladónak. A távirat magyarországi kivezetése nem példa nélküli, számos európai országban, köztük Ausztriában, Csehországban, Németországban, Hollandiában, Franciaországban és Szlovéniában is megszűnt.

A távirat szolgáltatás kivezetése a Magyar Posta modernizálási programjához illeszkedő változás, hiszen a vállalat vezetésnek célja az ügyféligényeket lefedő termék- és szolgáltatáskínálat kialakítása, figyelembe véve a gazdaságossági szempontokat.

MEGSZŰNIK A NAPILAPOK POSTAI KÉZBESÍTÉSE IS IDÉN

2021. június 30-ig biztosítja a Magyar Posta a napilap(ok), valamint a napilapot is tartalmazó lapcsomag(ok) terjesztését, ezt követően a lapok kiadója nyújtja ezt a szolgáltatást. A változás csak a napilapokat érintik, a magazinok, színeslapok előfizetéses terjesztését, és azok kézbesítését a Posta továbbra is végzi.

Forrás: Magyar Posta


- Hirdetés -

- Hirdetés -
- Hirdetés -

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb