Közélet

Vattay Gábor: “tragikus Covid-időszakra kell felkészülni”

“Ha nem lett volna az egyhetes őszi szünet, akkor még ennél is kedvezőtlenebbek lennének az adatok” – nyilatkozta Vattay Gábor az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője az RTL Híradónak, aki szerint várhatóan egy hét múlva ugrik majd meg az esetszám. A járványügyi modellezéssel is foglalkozó szakember becslései szerint mindez 6-8 ezer kórházban ápolt beteget jelenthet, egy nap akár 120-an is meghalhatnak majd, ha a most mérhető sebességgel halad felfelé a járvány.

EGY HÉT ALATT MEGDUPLÁZÓDOTT A HALÁLOZÁSOK SZÁMA

Még a két héttel előtti állapothoz képest is gyorsult a koronavírus-járvány – tudatta ezt az RTL Híradóval Vattay Gábor az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője, aki szerint nemcsak az esetszámok, hanem a halálozás és a kórházba kerültek száma is 7-8 nap közötti duplázódáson megy keresztül, tehát egy hét múlva kétszer annyi ember hal meg, kerül kórházba egy nap.

Három nap alatt összesen 11 211 új fertőzöttet regisztráltak, elhunyt 152 beteg – derül ki a koronavírus információs oldal hétfő reggeli beszámolójából. A hétvégi adat három nap alatt átlagosan 3737 beteget jelentett naponta, ez 67%-os növekedést jelentett az egy héttel korábbi 2229-es hétvégi számokhoz képest. 

PORTFOLIO-ELEMZÉS: A NEGYEDIK LEHET AZ EDDIGI LEGSÚLYOSABB HULLÁM

“Egy ideig úgy tűnt, hogy a járvány 4. hullámában alacsonyabb esetszámokat láthatunk, mint korábban, hiszen az oltás védi az embereket. Ma már a napi új fertőzöttek alapján úgy látszik, hogy a járvány ugyanolyan dinamikát követ, mint amit az előző év azonos időszakában láttunk” – írja elemzésében a Portfolio, akik hozzá teszik, az oltások miatt sokkal több fertőzés marad rejtve, mint tavaly, miközben a delta variáns gyorsabban terjed, mint a korábbiak. A járvány legstabilabb adatából, a halottak számából visszavezetett becsléseik szerint 2-3 héttel ezelőtt már nagyobb volt a járvány, mint tavaly.

A teljes elemzést IDE kattintva találod.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb