Mindenmás

Napi pakk: 6+2 újdonság a szegedi közlekedésben, 16 fok és eső Halottak Napjára

Hogy Geszti Pétert idézzük: “Szép volt, jó volt, köszönöm, ennyi!” Véget ért a hosszú hétvége, viszont bomba hír, hogy ez a munkahét csupán négy napos. Irány a november (és a kedd), már száguldunk is tovább egy újabb hétvége felé – közben pedig érkeznek a legfontosabb reggeli infók a Szeged365 Napi Pakkban!

ÉVFORDULÓK, NÉVNAPOSOK, KEDD REGGELRE

Achilles, Viktor, Viktória, Tóbiás, Bató, Bogdán, boldog névnapot Nektek!

Ma van Halottak Napja. Sokan keverik a kettőt, úgyhogy rögtön az elején pontosítunk egyet: november elseje a Mindenszentek ünnepe, vagyis azon üdvözültek napja, akiknek nincs külön emléknapjuk, a másodika pedig a Halottak Napja, amikor eredetileg az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, tisztítótűzben lévő hívekért imádkozunk. A katolikus egyház napra pontosan 1023 éve november 2-án tartja, mindenszentek napját követően, a bizánci szertartásban pedig a pünkösd előtti szombaton. Magyarországon a halottak napja fokozatosan vált a katolikus egyház ünnepnapjából – általános, felekezetektől független – az elhunytakról való megemlékezés napjává.

Pár évforduló, ma reggelre:

  • 21 éve érkezett meg a Nemzetközi Űrállomásra megérkezett az első állandó személyzet,
  • 55 éves David Schwimmer, a Jóbarátok rendezője,
  • és egy szegedi vonatkozású dátum: 131 éve, a Napfény Városában született Terescsényi György író, költő (Hősök és a Bolygó magyarok).

ESERNYŐT A KÉZBE, CSAPADÉKZÓNA ÉS HIDEGFRONT ÉRKEZIK

Vége a szép, őszi időjárásnak Szegeden, kedden egy hidegfront rondít bele a november első hetébe. Térségünket hajnalban éri el egy nagyobb csapadékzóna, így reggel érdemes lesz esernyővel a kézben elindulni. Az eső délutánig kitart, majd szépen lassan felszakadozik a felhőzet Szeged felett.

A nyugatira, északnyugatira forduló szél többfelé megerősödik. Hajnalban 9-10 fokot, majd napközben 15-16 fokot mérhetünk Szegeden.

6 + 2 ÚJDONSÁG A SZEGEDI KÖZLEKEDÉSBEN, MA REGGELTŐL

A jelenleg is zajló, Budapesti körúti, Oskola utcai és Stefánián végzett munkálatok mellett útburkolat-rekonstrukcióba kezdenek:

  • a Lomnici utca 35–39. között,
  • a Csap utca Irinyi és Sólya utca közötti szakaszán,
  • a Határőr utcában,
  • a Kinizsi utcában,
  • a Lékai utcában,
  • és a Gyékényesi út Zátony és Szercsika utca közötti szakaszán is.

Van még két másik újdonság is, katt az alábbi cikkünkre értük:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb