Szeged365 Karácsony: így készül a tökéletes ünnepi kalács, Dr. Rokszin Richárddal, az Év Covid-orvosával a REÖK Cukrászda műhelyében sütöttünk
A karácsony nem is lehetne teljes a sok hasunkat kényeztető finom sütemények és kalácsok nélkül. Ilyenkor nem hiányozhat az ünnepi asztalokról a mákos és a diós bejgli, a rétes és a zserbó sem, de ha valami különleges, új ízzel szeretnéd elkápráztatni a családot, és még az utolsó pillanatban nem tudod, mi legyen az, hoztunk nektek egy tuti receptet!
Bevalljuk, mi nem vagyunk nagy szakácsok, ezért a sütéshez segítségül hívtuk a szegediek egyik kedvenc orvosát, a Konyhafőnök című műsor séfjét, Dr. Rokszin Richárdot, hogy tanítson meg számunkra néhány szuper konyhai fortélyt, amivel le tudjuk nyűgözni a családot az ünnepi asztalnál. Így történt, hogy a mai napon mikrofon helyett fakanalat ragadtunk és a REÖK Kézműves Cukrászda konyhájában egy igazán kuriózum ünnepi finomságot készítettünk. Ricsi egyik specialitásának receptjét hozta el számunkra: meggyes-mákos kovászos kalácsot készítettünk együtt.
Alá kell írni, a kalács elkészítése időigényes, így, ha holnap belevágnál a sütésbe, 25-én kerülhet az az ünnepi asztalra, de egyben biztos lehetsz, nem bánod meg a rászánt időt, a család imádni fogja!
ÍGY KÉSZÜLT A MEGGYES-MÁKOS KOVÁSZOS KALÁCS
HOZZÁVALÓK
- 50 dkg rétesliszt
- 160 ml langyos tej
- 250 g édes kovász
- 100 g nádcukor
- 100 g vaj
- 1 tojás
- 2 tojásfehérje
- A tészta lekenéséhez a két tojássárgája kikeverve egy kanál tejszínnel.
A töltelék hozzávalói:
- 200 g aszalt fekete cseresznye
- 200 g darált mák
- 150 g porcukor
- 2 dl tejföl
Így készül a kovász: (ha nincs időd a kovászt otthon elkészíteni, élesztőt is használhatsz helyette, igaz, az előbbivel sokkal finomabb és tartósabb lesz a kalács)
- 20 g anyakovász
- 40 g liszt
- 20 g víz
- 10 dkg cukor
Ezeket elkészítem reggel, majd hagyom állni, este pedig felfrissítjük:
- 110 g liszttel
- 50 g vízzel
- és 24 g cukorral.
Másnap reggel pedig mehet is a kész kovászunk a kalács tésztájába! Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Operatőr: Magyar Andor, szeged365.hu
5 hozzászólás