Közélet

Kirobbanó formában a magyar gazdaság, kijöttek a friss GDP-adatok!

Bivalyerős volt a magyar gazdaság az idei első negyedévben a KSH friss adatai alapján – írja a Portfolio. A tavalyi negyedik negyedévhez képest 2,1%-kal nőtt a GDP, ami kedvező teljesítménynek számít. A növekedést nagyban támogatta a szolgáltatószektor, de segített az ipari termelés is. A GDP 8,2%-kal nőtt (nyers adatok alapján) az előző év azonos időszakához képest, ami pozitív meglepetést jelent, a lap által megkérdezett közgazdászok 7,4%-os bővülésre számítottak.

A következő hónapokban a háború hatásai, az egyszeri növekedéstámogató tényezők kifutása, illetve a költségvetés kedvezőtlen helyezte azonban már rontják a kilátásokat.

Az előző negyedévhez képest 2,1 százalékkal emelkedett a gazdaság teljesítménye – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint.

Az MTI közleménye szerint a növekedéshez szinte valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult, de leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások. Az iparon belül különösen az élelmiszer- és italgyártás, a kőolaj-feldolgozás, illetve a villamos berendezések gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként a kereskedelem, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős.

Kapcsolódó cikkek

3 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Study in Africa
  2. Visszajelzés: พรมรถ
  3. Visszajelzés: บับเบิ้ล
'Fel a tetejéhez' gomb