Közélet

Koronavírus: egy újabb fertőzött a megyében, országosan csökken a betegek száma

Az aktív fertőzöttek száma ugyan napról napra csökken, azonban a vírus még “közöttünk van” – hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta, noha a járvány megnyugvó szakaszában van az ország, mégis tíz körüli pozitív esetet fedeznek fel naponta egy-egy eset kontaktszűrésekor. Csongrád-Csanádban eggyel nőtt a felfedezett esetek száma, így a járványhelyzet kirobbanása óta összesen 116 embert fertőzött meg a koronavírus a megyében.

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a szerdán elhunyt 37 éves férfi kontakt eseteit feltárták, a szükséges szűrővizsgálatok megtörténtek. A vírus még köztünk van, ezért nagy figyelemre van szükség, és be kell tartani a higiénés előírásokat – hangsúlyozta Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos említést tett a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb elemzéséről, amely szerint január-áprilisban nem volt többlethalálozás Magyarországon, ami szerinte a koronavírus-járvány ellen hozott korlátozó intézkedéseknek köszönhető. Az adatok szerint ezen időszak alatt 45 015-en haltak meg, ami 6,4 százalékkal kevesebb a tavalyi év azonos időszakához képest.

PÉNTEKTŐL HÉT ORSZÁGBÓL LEHET KORLÁTOZÁS NÉLKÜL MAGYARORSZÁGRA UTAZNI

Péntektől hatósági házi karantén nélkül utazhatnak be Horvátországból a személyforgalomban a magyar állampolgárok Magyarországra – mondta Kiss Róbert. A rendőr alezredes hozzátette: a korlátozásokat enyhítő intézkedések eredményeként már jelenleg is karantén nélkül utazhatnak be Magyarországra a magyar állampolgárok Csehországból, Németországból, Ausztriából, Szlovákiából, Szerbiából és Szlovéniából is.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb