Mindenmás

Védett madarat, egy jákó papagájt akartak a röszkei határon átcsempészni

Vádat emelt a Szegedi Járási Ügyészség egy külföldi állampolgárral szemben, aki 2022 tavaszán a röszkei határon engedély nélkül lépett be az országba egy védett madarat rejtegetve – olvasható az ügyészség szerdai közleményében.

A tájékoztatás szerint a vádlott 2022. május 29-én Magyarország területére bejelentkezve úgy nyilatkozott az eljáró vám-, és pénzügyőr kérdésére, hogy engedélyköteles vámárut nem szállít. Mint kiderült, a vele szemben lefolytatott tételes vámvizsgálat során azonban a járművében egy letakart dobozba rejtve, egy élő jákó papagájt fedeztek fel.

A JÁKÓ PAPAGÁJ VÉDETT MADÁRNAK SZÁMÍT HAZÁNKBAN

Az ügyészség felhívta a figyelmet arra, hogy hazánkban a jákó papagáj védett élőlénynek számít, valamint az uniós jogszabályok szerint is azon fajok közé tartozik, melyek kipusztulással fenyegetettek, illetve előfordulásuk olyan ritka, hogy bárminemű kereskedelmük a faj fennmaradását veszélyeztetné. Magyarországra, illetve az Európai Unióba történő behozatalához engedélyre lett volna szükség, mellyel az elkövető nem rendelkezett. A vádlottat a járási ügyészség természetkárosítás bűntettének elkövetésével vádolja. Az elkövető bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb