Közélet

Koronavírus kontra szegedi gazdaság: Nemesi Pál óvatosságra int

Koronavírus, Szeged, gazdasági helyzet. Nemesi Pált, a Csongrád Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara elnökét kérdeztük az egészségügyi vészhelyzet által generált válság szegedi hatásairól, arról, hogyan érinti az itt élő munkavállalókat és vállalkozókat.

Sz365: Ha szabad személyeskedéssel kezdenem, szerencsére kipattansz az egészségtől! Jól látom?

Nemesi Pál: Sokat sportolok, mert sokat dolgozom is. Aki ismer tudja, hogy pörgősen, úgymond melósan szeretem az életet, de ezt csak sok mozgással, sporttal lehet bírni. A kialakult helyzetben én azonnal óvatosan kezdtem el élni: ha lehet telefonon tárgyalok, illetve személyesen csak a megfelelő kézfertőtlenítés után, a megfelelő távolságból beszélgetek a partnerekkel. Ez nem csak saját egészségem megőrzése miatt teszem, hanem a közösségért, Szegedért érzett felelősségből is kiemelten fontosnak tartom. Nagyon köszönöm mindenkinek, aki hasonlóan cselekszik!

Sz365: Sokat dolgozol, a közösségi médiában is szokatlanul aktív vagy, és ha jól olvastuk akkor a szegedi polgárokkal is szeretnél minél aktívabb kapcsolatot kiépíteni, hogy a lehető legtöbbet tudjatok együtt tenni a városért.

Nemesi Pál: Igen, többször utaltam rá a Facebook-on is, hogy a gazdasági munkáim mellett szeretném, hogy azon szegedi polgárok, akik megtehetik segítsenek Szeged gazdasági életének dinamikus pályára állításában. Ez fontos minden szegedinek! Így lehetnek magasabbak a fizetések, így élhetnek komfortosabban a nyugdíjasok is. Ezen kívül kiemelten fontosnak tartom a tárgyilagos hírek jelenlétét is, mert sokszor nagyon elfogultan kapjuk a szegedi híreket. Tapasztalatom szerint egyre több szegedi szeretne igazi, objektív híreket kapni a városról, az életünket befolyásoló lehetőségekről. És tévedés ne essék: egyetlen egy politikai vagy személyes érdeket sem szabad támogatnia egy hírportálnak! Ha éppen ez kellemetlen valamelyik politikai pártnak, vagy magas beosztásban dolgozó polgárnak, akkor is objektíven kell tájékoztatni. Ennek hiánya eddig nagyon sok szegedit zavart. Ezért örülök Nektek, a szeged365.hu-nak, és ezért is dolgoztunk annyit, hogy minél hamarabb el tudjon indulni ez a hírportál. Sajnos most kiemelten fontos is lett a jelenlétetek, mert a kialakult helyzetben véleményem szerint még fontosabb, hogy gyorsan és hitelesen, pánikkeltés nélkül, objektívan kapják meg a szegediek a legfontosabb információkat a koronavírusról és annak társadalmi, gazdasági hatásairól!

Sz365: Társadalmilag a legfontosabb most, hogy …

Nemesi Pál: …maradjon minden idős szegedi otthon, és kerüljük a személyes kontaktokat, kézfogásokat, öleléseket. Nagyon jónak tartom, hogy a szegedi önkormányzat szinte azonnal létrehozta azt a telefonszámot, amelyet minden 65 év feletti felhívhat és kérheti a bevásárlást. Ez nagyon nagy segítség a kialakult helyzetben. Fontos, hogy polgármester úr azonnal reagált, és a közösségi oldalain, a hírportálján, a szeged.hu-n és a Szeged Televízióban is azonnal tájékoztatott arról, hogyan segítenek a szegedieknek. Ez nagyon jó!

Sz365: A társadalmi hatásaival szorosan összefüggnek a gazdasági hatások is. Olaszországban most leállították a termelést, minden jóslat alapján a vírus kegyetlen hatással van és lesz a gazdaságra, így az itthoni dinamikus fejlődésre is. Hogyan tud ilyenkor segíteni egy gazdasági szakember?

Nemesi Pál: Szeged gazdaságilag eddig is nagy kihívásokkal küzdött, erről már az elmúlt években is sokszor beszámoltam. A mostani helyzetben pedig nagyon nehéz gyorsan reagálni. A koronavírus mind a makro – mind a mikrogazdaságban, erősen érezteti már most is a negatív hatását. A makrogazdasági folyamatokról órákig tudnék beszélni. Alapvetően fontos, hogy a jelenlegi helyzetnek megfelelő működőképesség feltételeinek biztosítása megtörténjen: a vállalati cash-flow javítása, valamint a foglalkoztatási szint fenntartása, a beruházási szint jelentős visszaesésének elkerülése. De én különösen fontosnak tartom a mikrogazdasági hatások gyors kezelését, tehát hogy mi lesz Szeged gazdaságával, mi lesz a szegedi emberekkel.

A lehető leggyorsabban elindítottuk a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara külön a koronavírus gazdasági hatásairól szóló oldalát, azonnal elkezdtük begyűjteni a szegedi vállalkozóktól az információkat a kialakult helyzetről. Sajnos tömeges elbocsátások kezdődtek. Kiemelten fontosnak tartom, hogy mikro szinten is reagálni kell ezekre a hatásokra, segíteni kell a szegedi vállalkozókat. Most ezen is dolgozunk gőzerővel.

Sz365: Várjuk az eredményeket, mert a szegedi vállalkozókon és munkaadókon múlik a munkavállalók komfortja is. Társadalmilag is fontos a felelősségvállalás.

Nemesi Pál: Igen, sajnos szomorú aktualitása lett annak a megkezdett munkának, amit a társadalmi életben kezdtünk el. A koronavírus megjelenése két társadalmi réteget helyezett a központba. A 65 év felettieket, akiknek otthon kell maradniuk saját egészségük megőrzése és az egészségügyi rendszer túlterheltségének elkerülése miatt, valamint a vírusra jobban reagáló fiatalokat, akik most rendszerszerűen tudnának segíteni az idősek ellátásában. Meg kell erősíteni a civilek erejét Szegeden, minden társadalmi csoportban. Gőzerővel dolgozunk ezen is. Minél hamarabb túl leszünk ezen a helyzeten, annál hamarabb tudjuk újra elkezdeni az építkezést országosan és itt, Szegeden is!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb