Közélet

Nyolc éve volt a röszkei ostrom, ahol 300-350 ember sérült meg, köztük gyerekek és újságírók is

Nyolc évvel ezelőtt, 2015. szeptember 16-án több ezer migráns próbált erőszakosan átjutni a határzáron a Szegedtől mindössze 11 kilométerre és 17 percnyi autózásra lévő Röszkénél. Az incidensre egy nappal azután került sor, hogy Magyarország lezárta a szerb-magyar zöldhatárt Horgosnál. A képsorok az egész országot megdöbbentették, a déli határnál ugyanis olyan történt, ami addig még soha: az agresszív bevándorlók szó szerint be akartak törni az országba. A zavargás hangadóját, Ahmed H.-t őrizetbe vették, és később négy évet ült börtönben.

Kövekkel, fadarabokkal és palackokkal támadtak a rendőrökre a feldühödött bevándorlók 2015-ben – írta megemlékezésében a Híradó.hu, akik arról számoltak be, hogy a migránsok törtek, zúztak, gyújtogattak és felmásztak az épületek tetejére. Az esetről készült, és az M1-en a hétvégén ismét bemutatott felvételek napra pontosan nyolc éve készültek Röszkénél.

2015. SZEPTEMBER 15.: A NAP, AMIKOR LEZÁRTÁK A DÉLI HATÁRT AZ ILLEGÁLIS BEVÁNDORLÓK ELŐL

Magyarország 2015. szeptember 15-én, a támadás előtt néhány órával zárta le határait az illegális migránsok előtt. Nem sokkal később több ezer illegális bevándorló gyűlt össze a Röszke-Horgos közúti átkelőhely szerb oldalán. Sokan folyamatosan rugdosták a kerítést, hogy bejussanak az Európai Unióba.

A migránsok egymást hergelték, majd fenyegetőzni kezdtek. Végül ultimátumot adtak a magyar hatóságoknak: vagy kinyitják a kaput, vagy áttörik. Ahmed H. volt az egyik hangadó, aki megafonba beszélve próbálta hergelni a tömeget.

A SZERB HATÓSÁGOK NEM AVATKOZTAK KÖZBE

A magyar oldalon közben több száz rendőr és terrorelhárító sorakozott fel. A hatóságok arabul is próbálták nyugtatni a bevándorlókat, de sikertelenül. A migránsok rájuk támadtak. Ekkor tört ki a tömegzavargás. A szerb hatóságok nem avatkoztak közbe, a feldühödött, agresszív tömeget ezért a magyar rendőröknek kellett megfékezni. Először könnygázt, majd vízágyút vetettek be.

„Most már több száz rendőr tartózkodik a Röszke horgos kettes számú határátkelőhelyen. Ez gyakorlatilag nyilván arra utal, hogy fel vannak arra készülve, hogy ha esetleg a konfliktus még tovább nőne, közbe tudjanak avatkozni”

– számolt be akkor a közmédia tudósítója.

Rengetegen megsérültek, ennek ellenére nem akartak lemondani arról, hogy jogellenesen magyar területre lépjenek. „Hatalmas összecsapás volt amikor futottak szinte fejvesztve a migránsok, és ezekben az összecsapásokban a legfrissebb információk szerint mintegy százötvenen meg is sérültek itt a szerb oldalon a migránsok közül” – tette hozzá a tudósító.

300 MIGRÁNS, 20 RENDŐR ÉS 15 ÚJSÁGÍRÓ SÉRÜLT MEG

Az incidensben húsz rendőr sebesült meg, közülük ketten súlyosan, őket kórházba szállították. Az akció során tisztázatlan körülmények között mintegy tizenöt-húsz újságíró is megsebesült. A migránsok közül körülbelül háromszázan szereztek sérülést, köztük két gyerek is.

A támadást követően a rendőrség több embert is előállított. Ahmed H.-nál a hatóságok az elfogás után hét különböző útlevelet találtak. A férfi végül négy évet ült börtönben, 2019-ben szabadult, és kitoloncolták. Rajta kívül még hét támadót ítélt el a bíróság a határzár tiltott átlépésének bűntette miatt, őket szintén kiutasították az országból.

Fotók: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb