Szegedi Arcok

Az operavilág sztárkarmestere veheti át elsőként a Trianon Múzeum Nagykövete címet a szegedi Délvidék Házban

Különleges programmal indul Szegeden 2024 első hétvégéje, ugyanis nem akárki tesz látogatást városunkban. Ács János világhírű karmester, népszerű oktató, az olasz operajátszás legnagyobb szakértője, Pavarotti és a Három Tenor egykori állandó karmestere a hazai opera sztárjait vezényli a MÁV Szimfonikusok zenekarral január 6-án, szombaton a Szent Gellért Fórumban. De nem az újévi operagála az egyetlen apropója, hogy a művész Szegedre érkezik: elsőként ő veheti át ugyanis a Trianon Múzeum nagykövete megbízólevelét. A nagyköveti cím hazánkban és szerte a nagyvilágban a magyarság történelmi küldetését, a Kárpát-medence egységét és a Trianon Múzeum nemzetegyesítő tevékenységét hivatott szimbolizálni.

Különlegesen szép koncerttel köszöntik az új évet a Szent Gellért Fórumban: zártkörű operagálát tartanak ugyanis, ahol a műfaj legnagyobb sztárjainak hangjai csendülnek fel, mint Miklósa Erika, Kriszta Kinga, Horváth István, valamint Szélpál Szilveszter. Vezényelni pedig nem más fog, mint az operavilág sztárkarmestere, Ács János. A szombati gálaműsort követően azonban még egy megtisztelő feladat vár a művészre. A szegedi Délvidék Házban, január 7-én, vasárnap 11 órai kezdettel ő veheti át elsőként  a Trianon Múzeum nagyköveti címét.

PÉLDA NÉLKÜLI KEZDEMÉNYEZÉS

Az új esztendőben eddig még példa nélküli nagyköveti címet hozott létre a Trianon Múzeum. Az intézmény a kitüntető státust a jövőben olyan példaértékű teljesítményt felmutató művészeknek, sportolóknak, közéleti embereknek adományozza, akik „úgy Magyarországon, mint szerte a nagyvilágban a magyar nemzet történelmi küldetésének, a Kárpát-medence egységének és a Trianon Múzeum történelmi jogfolytonosságot újjáépítő, nemzetegyesítő képviseletének” szellemiségében élik meg munkásságukat, szerepüket.

KISKUNHALASTÓL A MILÁNÓI SCALA-IG

Elsőként Ács János világhírű karmester veszi át a rangos elismerést. Ács János Kiskunhalason született, Budapesten érettségizett, de 1973-ban elhagyta Magyarországot,  mert származása miatt esélye sem volt a továbbtanulásra. Milánóban telepedett le, énekesnek készült, világhírű karmester, népszerű oktató, az olasz operajátszás legnagyobb szakértője lett belőle. 2022-ben megkapta a Magyar Arany Érdemkeresztet. Karmesterként Genovában debütált 1979-ben, a milánói Scalában, a legnagyobbak mellett tanulta a mesterséget, majd sikerrel lépett fel a négy kontinens legismertebb operaházaiban, koncerttermeiben.

Éveken át zeneigazgatója volt Dél-Afrikában a pretoriai operának, az Egyesült Államokban a denveri Opera Coloradónak. Vezényelte Róma, Firenze és Velence operatársulatait, a Giuseppe Verdi Színház és a Magyar Állami Operaház Falioni Kamarazenekarát vezette. Bellini és Puccini valamennyi operáját dirigálta, s a legnagyobb Verdi-műveket. Korunk olyan nagy énekeseivel dolgozott együtt, mint Samuel Ramey, Raina Kabaivanska, Giuseppe Giacomini, de a három tenor – José Carreras, Plácido Domingo és Luciano Pavarotti – koncertjeinek állandó karmestereként szerzett világhírnevet. Repertoárján több mint százötven opera és zenekari mű szerepel. 

“HÁLÁS VAGYOK ISTENNEK, HOGY MAGYARNAK SZÜLETTEM”

“Bárhol megfordultam a világban mindig büszkén hirdettem a magyarságomat, akkor is, ha hátrányom származott belőle. Ami tőlem tellett, megtettem a magyar zene értékeinek népszerűsítéséért. Valamennyi szimfonikus koncerten, amelyet négy kontinensen vezényeltem, szerepelt a műsoromban Liszt, Bartók vagy Kodály mű. Hálás vagyok az Istennek, hogy magyarnak születtem, hogy a Kodály-módszerrel tanultam zenét, ami megalapozta és végig kísérte a pályámat” – mondta el Ács János. Hozzátette, Szeged, tágabb értelemben a szülőföldjét jelenti, nagyon közel áll a szívéhez. “Kiváló kapcsolatban vagyok Kiss-Rigó László püspök atyával, közös terveink vannak egy nagyszabású egyházzenei produkció létrehozásában” – árulta el.

“MEGTISZTELTETÉS SZÁMOMRA, HOGY A MAGYAR KULTÚRA ÉS A MAGYAR ZENE KÖVETE LEHETEK A VILÁGBAN”

A világhírű karmester arról is beszámolt, hogy a Trianon Múzeum Nagyköveteként, hogyan fogja képviselni az intézményt. “A megbízó levél szerint a nagyköveti cím, hazánkban és szerte a nagyvilágban, a magyar nemzet történelmi küldetésének, a Kárpát-medence egységének, a Trianon Múzeum történelmi jogfolytonosságot újraépítő, nemzetegyesítő tevékenységének a képviseletére ad megtisztelő megbízást. Úgy érzem, a magyar kultúra, a magyar zene önkéntes követeként a világban, részben eddig is ezt tettem. Szeptemberben részt vettem, felléptem a Trianon Múzeum újranyitásának ünnepi rendezvényén, meghatározó élmény volt számomra ennek az egyedülálló intézmény küldetésének, a küldetés teljesítéséért tett erőfeszítéseinek, a kiállítási anyagának megismerése. Megtiszteltetés számomra, hogy szerény eszközeimmel hírét vihetem a világban” – mondta el Ács János.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb