Mindenmás

Szegeden is van olyan állami ösztöndíjas alapszak, amelyre csak egyetlen diák jelentkezett első helyen

Már csak alig néhány hét van hátra a ponthatárok kihirdetéséig. Mint kiderült, van több olyan állami ösztöndíjas, nappali tagozatos szak is, amiket csak egyetlen diák írt be első helyre. Sajnos az SZTE-n is találkozhatunk ilyen szakkal.

Idén 120 990 fő jelentkezett valamelyik egyetem 2024 szeptemberben induló alap, osztatlan- vagy mesterképzésre. Ha az egyetemeket nézzük, akkor a legtöbben, mintegy 17 ezren első helyen az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanulnának ősztől. 9950 jelentkezővel a második legnépszerűbb felsőoktatási intézmény a Debreceni Egyetem, a harmadik pedig a 8395 jelentkezőt vonzó Szegedi Tudományegyetem – emlékeztet az Eduline.

NAGY LESZ A VERSENY A NÉPSZERŰ SZAKOKNÁL

Az oktatási portál szerint a nappali és levelező tagozatos, állami ösztöndíjas és önköltséges elsőhelyes jelentkezők számait vizsgálva azt láthatjuk, hogy legtöbben – 6801 fő – gazdálkodási és menedzsment alapképzésre készülnek, ami évek óta letaszíthatatlan a népszerűségi lista éléről. A képzeletbelei dobogó második fokára a pszichológia került 4948 jelentkezővel, amit az  osztatlan jogászképzés követ. Azt, hogy egyes szakokra összesen hányan jelentkeztek – tehát a jelentkezési listájuk második, harmadik vagy sokadik helyén – az Oktatási Hivatal idén nem tette közzé, de feltehetően ezeken a szakokon, főleg a népszerű egyetemeken nagy lesz a verseny.

NEM TÚL NÉPSZERŰ SZAKOK IS VANNAK

A lap megjegyzi, hogy ehhez képest vannak olyan állami ösztöndíjas, nappali tagozatos alapszakok, amiket csak egyetlen diák írt be első helyen. Ezeknek döntő többsége olyan művészeti képzés, mint a klasszikus hárfa, cimbalom vagy éppenséggel zenekarvezetés, de akadnak közöttük gazdasági, műszaki, sőt informatikai képzések is. A népes listából szemezgetve feltűnik, hogy egyetlen diák írta be első helyen a a szlavisztika (szerb) szakot a Szegedi Tudományegyetemen.

A pedagógusképzések esetében 220 olyan osztatlan nappali tagozatos állami ösztöndíjas szak volt, amit első helyen csak egyetlen diák jelölt meg. Például az ELTE-n a földrajz-matematika, illetve a fizika-történelem szakos tanári képzést is csak egy felvételiző írta be az első helyre. A társadalomtudományi képzések esetében a szociális munka alapszakot a Debreceni Egyetem nyíregyházi kampuszán illetve a Sárospataki Református Teológiai Akadémián is csak egyvalaki tette a listája elejére.

Összességében elmondható, hogy alapvetően a vidéki egyetemek kisebb kampuszain lévő szakokat jelölte meg egyetlen diák az első helyen, ami annak tükrében felettébb érdekes, hogy az állami ösztöndíjas helyeket éppen a vidéki egyetemeken bővítették – emelték ki.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb