Szegedi Arcok

Szamármasszázs, Bitang a róka, óriási rajongótábor, és egy kis ijedelem: így telik az ásotthalmi Patrik és szamara, Füles útja, akik egy nemes célért gyalogolnak több, mint 400 kilométert

Hatalmas szeretet és érdeklődés övezi Koszonits Patrik és hű szamara, Füles útját, akik gyalog járják be szinte az egész országot. Mint korábban megírtuk, több, mint 400 kilométeres gyalogtúrájában a 19 éves ásotthalmi fiút nemes cél vezérli, Patrik ugyanis egyrészt így szeretné felhívni az emberek figyelmét eme nagyszerű állatokra, másrészt nagy álma, hogy a csacsik részére létrehozzon egy szamárrezervátumot. Amikor elcsíptük őt egy beszélgetésre éppen Bakonykoppány vadregényes tájain szelték a kilométereket, s noha még számos állomás áll előtte és Füles előtt, már most rengeteg, felejthetetlen élménnyel gazdagodtak, melyekről Patrik mesélt nekünk.

25. NAPJA TART A NAGY KALAND

Vasárnap már 25. napja van úton Koszonits Patrik szamarával Fülessel. Az ásotthalmi fiú csacsijával július 4-én indult neki a szinte az egész országot átszelő nagy útnak, s azóta településről településre járják hazánk vadregényes, gyönyörű tájait. Mint Patrik kezdte beszélgetésünket, kicsit fáradt, de annál inkább motivált, hiszen elképesztő szeretet és rajongás -amekkorára nem is számított-, övezi útjukat minden településen. Nem csak Patrik élvezi a nagy kalandot, Füles is boldogan tart kisgazdájával, s örömmel fogadja az őt körülvevő szeretetet. A hőség sem zavarja, mint megtudtuk, a szamarak szívós állatok, még az extrémebb melegeket is jól viselik.

“NEM HITTEM VOLNA, HOGY TÖBB EZER EMBERBŐL ENNYI SZERETETET TUDOK ELŐCSALOGATNI”

“Hihetetlen ez a szeretet amit kapok! Nem tudom, hogy mivel értük el, hogy ennyien szerettek és szurkoltok nekünk! Tudtam, hogy feltűnő jelenség leszek Fülessel, de nem hittem volna, hogy több ezer emberből ennyi szeretetet tudok előcsalogatni” – írta Patrik Ott vagyunk már? nevű Facebook oldalán, ahol állomásról, állomásra bárki nyomon követheti a fiú és szamara nagy kalandját.

MENETKÖZBEN MÓDOSULT A VÉGÁLLOMÁS

Útjuk során bejárták már Kiskunhalastól kezdve, Soltvadkerten, Kiskőrösön, Dunaföldváron, Szabadbattyánon, Várpalotán át Bakonykoppányig sok-sok települést, és még közel sincs a vége. Mint Patrik elmondta nekünk, eredeti célállomása Győr-Moson-Sopron vármegyében Rábatamási környékén lett volna, de úgy döntött, módosítja az útvonalat. “Mosonmagyaróvár lesz a végállomás, ahol várnak a barátaim. Szigetközt meg nem szabad kihagyni. Ásványrárón van a legjobb halászlé ott mindenképpen meg kell állnom” – árulta el Patrik.

BŐVEN AKAD TÁRSASÁGUK, BÁRHOVA IS MENNEK, HATALMAS SZERETETTEL FOGADJÁK ŐKET

A páros, mint a mesében, szinte sosincsenek egyedül, nagyon sokan becsatlakoztak már hozzájuk egy-egy rövidebb szakaszra. Izgalommal várják őket mindenhol, ahová csak mennek. Családok látták őket vendégül az otthonukban, laktak horgászcentrumban, kempingben, Pirtón meghívta magához őket a helyi böllér is. Volt, hogy egy óvodában ebédeltek, volt, ahol helyi gyerekek várták már a település határában saját maguk által készített plakátokkal őket. De olyan is akadt, hogy vendégül látta őket Soltvadkert alpolgármestere, vagy éppen Kiskőrös polgármestere, de elkísérte őket egy szakaszon Szabadbattyán polgármestere is. Sőt, segítségükre volt az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság is, akik lehetővé tették, hogy átgyalogolhasson a Központi gyakorló- és lőtér területén, sőt még két katona el is kísérte, hogy biztosítsák útját.

“EGYSZER CSAK MEGSAJNÁLT ÉS VISSZAJÖTT”

Azért izgalmakból is kijutott Hőseinknek az út során. Mint Patrik elmesélte, még csak pár napja voltak úton, amikor gyaloglásukat egy nagy csattanás zavarta meg, amitől Füles úgy megijedt, hogy nekilódult és elszaladt. Patrik meg rohant utána, közel két kilométeren keresztül próbálta beérni ijedt csacsiját. Szerencsére nem lett nagyobb baj a kis kalandból, mint az ásotthalmi fiú elmondta, “egyszer csak megsajnált és visszajött”.

SZAMÁRMASSZÁZS, BITANG A RÓKA ÉS A SZAMARAS ZENEKAR

Az út további része már nem tartogatott hasonló izgalmakat a páros számára, Füles tökéletes útitársnak bizonyult. Csodálatos közös élményeiknek pedig se szeri se száma: mint például amikor Füles szamármasszázst kapott, amikor Patrik életében először a kezében foghatott és simogathatott egy rókát, név szerint Bitangot, vagy amikor az állatbarát gazdát tiszteletbeli tagként befogadta a bandába a Szamaras Zenekar, akik azt is felajánlották, ha megépül Patrik szamárrezervátuma jótékonysági koncertet tartanak a megnyitóján.

SOK HELYEN LOVASOK KÍSÉRTÉK ÚTJÁT

A fiatal gazda egyik legkedvesebb élménye, hogy -ahogy útjának híre ment-, egy nagy családként fogadta be őt az ország különböző településein élő lovas közössége. Nagyon sok lovas csatlakozott be az ásotthalmi fiú és Füles útjába, látták őket vendégül meleg szeretettel, s szelték együtt a kilométereket. Az ásotthalmi fiú nem csupán a lovak kultúrájáról tudhatott meg többet, útja során lehetősége nyílt ellátogatni egy szamárrezervátumba is Dunaegyházán, ahol összesen 100 szamár él. Mint Patrik elárulta, ez is remek alkalom volt számára, hogy még többet tanulhasson saját, leendő szamárrezervátumának működtetéséhez, ahol tervei szerint bárki közelről megismerkedhet e csodálatos, intelligens állatokkal.

PATRIK CÉLJA A ROSSZ SORSÚ SZAMARAK MEGMENTÉSE

Az út során aztán kibővült ez a cél egy újabb álommal, méghozzá egy szamármentő program elindításával. Tervezett szamárfarmján ugyanis olyan állatokat fogadna be, akiket rossz körülmények közt tartanak, vágóhídra küldenének, esetleg elhunyt a gazdájuk. Az elhatározást rögtön követték is a tettek, Patrik már a gyalogtúra alatt két csacsi segítségére sietett.

KÉT CSACSI JÓLÉTÉRŐL MÁR AZ ÚT ALATT GONDOSKODOTT

“Találtunk két csacsit. Nem élnek rossz körülmények között, csak a gazdájuknak a tanyáról, egy falusi kis udvaros házba kellett költöznie. Így nem tudták tovább biztosítani a megfelelő körülményeket számukra. Mikor Édesapám felhívta őket, rögtön közölték, hogy többen jelentkeztek értük, de akárhova nem adják. Amikor Apukám elmondta, hogy nekem lenne az anya csacsi, a kiscsikót pedig el szeretném ajándékozni, rögtön nyugtázták, hogy jó helyre kerülnek. Sokat gondolkodtunk Fülessel, hogy kinek ajándékozzuk oda, hogy tudnánk úgy elajándékozni, hogy minnél többen tudjanak neki örülni. Sokat agyaltunk mire Füles felkiáltott. Adjuk oda egy állatsimogatónak! Így arra az elhatározásra jutottunk, hogy az Ásotthalom önkormányzata által üzemeltetett ingyenesen látogatható állatsimogatónak ajánljuk fel. Így a helyiek és a településre érkező turisták is meg tudják látogatni. Természetesen az ellátásába mi is be fogunk segíteni” – írta Ott vagyunk már? nevű Facebook oldalán.

MÉG JÓ PÁR ÁLLOMÁS VAN HÁTRA A KALANDBÓL

Patrik tehát szépen halad céljai felé, ahogy útjával is egyre közelebb kerül a végállomáshoz. Mint Ott vagyunk már? nevű Facebook oldalán vasárnap reggel írta, ma érkeztek meg a Győr-Moson-Sopron vármegyei Tétre. Innen még az alábbi állomások várnak Fülesre és Patrikra:

  • Győrszemere
  • Nagyszentpál
  • Ménfőcsanak
  • Gyirmót
  • Győr
  • Győrújfalu
  • Győrzámoly
  • Győrladamér
  • Dunaszeg
  • Ásványráró
  • Hédervár
  • Darnózseli
  • Arak
  • Püski
  • Kisbodak
  • Dunasziget
  • Doborgazsziget
  • Dunakiliti
  • Feketeerdő
  • Mosonmagyaróvár

Mint láthatjuk, a kaland még korántsem ért véget, mint Patrik elárulta, tervei szerint valamikor augusztus elején érkezhetnek meg Mosonmagyaróvárra.

Egy biztos, rengeteg élmény vár még Patrikra és Fülesre, mi pedig továbbra is szerencsés, élményekkel teli utat kívánunk Nekik!

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Fotók: Ott vagyunk már? FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb