Sport

Czutor Zoli kihívta a Párizsi Olimpián nőként induló férfi ökölvívót egy női bokszmeccsre

“Kihívom a manusgádzsit egy női boxmeccsre” – posztolta ki közösségi média oldalára Czutor Zoltán, a Belmondo és a Nyers zenekarok szegedi frontembere arra reagálva, hogy Hámori Luca szombaton egy nőként induló, de biológiai értelemben férfi ellenféllel kénytelen szembenézni a Párizsi Olimpián. A hír hallatán rengeteg közismert, a sporthoz köthető személy fejezte ki nemtetszését, többek között a UFC vitathatatlan könnyűsúlyú világbajnoka, Islam Makhachev és a YouTube-világsztárból lett ökölvívó, Jake Paul is kiakadt rajta, de a Harry Potter kötetek szerzője, J. K. Rowling és a Tesla-művek atyja, Elon Musk is csatlakozott a felháborodók táborához.

A VILÁGBAJNOKSÁGON NEM, DE AZ OLIMPIÁN ELINDULHATOTT A NŐK KÖZÖTT A BIOLÓGIAI ÉRTELEMBEN FÉRFI IMAN HELIF

Az ügy azt követően robbant ki, hogy a női 66 kilósok mezőnyében botrányos véget ért az olasz Angela Carini és az algériai Iman Helif második fordulós összecsapása. A biológiai értelemben férfi, azonban a nők között versenyző algériai női ellenfele két nagyobb ütés után térdre rogyott és sírva fakadt, azt kiabálva, hogy ez igazságtalan, majd nem volt hajlandó kezet fogni az ellenfelével, amikor a bíró az algériait hirdette ki győztesnek.

Helifet – aki a 2022-es vb-n súlycsoportjában ezüstérmes lett – a tavalyi világbajnokság előtt a tornát szervező Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) kizárta, mondván, hogy az elvégzett nemi teszt eredménye nem hozott megfelelő eredményt, s a tesztoszteron szintje is túl magas, vagyis biológiailag férfi, ezért nem szerepelhet a női vébén. Az olimpiai ökölvívótornán viszont a NOB szabályai érvényesek, ezek alapján pedig a nők között indulhat.

A biológiailag férfi Helif következő ellenfele Hámori Luca lesz, aki az ír Grainne Walsh elleni sikerrel mutatkozott be Párizsban, majd a nyolcaddöntőben a negyedik kiemelt, Óceánia-bajnok Marissa Williamsonnal csapott össze és imponáló teljesítménnyel fölényes győzelmet aratott. A szombati, nyolc között megrendezett meccsen a tét már az érem lesz, Hámori riválisa pedig a szóban forgó algériai lesz. 

“SELEJTEK TERRORJA”

A történtekre reagálva a Legszegedibb Zenész közönségszavazást 2022-ben megnyerő Czutor Zoltán először annyit írt, hogy “freakshow”, majd kihívta a “manusgádzsit” egy női boxmeccsre. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Nyers frontembere jártas a sportágban, sőt, mint korábban írtuk, hamarosan az RTL-féle Sztárbox nehézsúlyú mezőnyében fog küzdeni.

A posztokat látva felhívtuk a közismert szegedit, aki megkeresésünkre elmondta, hogy mélységesen felháborította az eset. Mint magyarázta, fontosnak tartja az érzékenyítést a témában, azonban az, ami az olimpián történik nem az, 

hanem egy kártékony csalás, amit azok a szervezetek követnek el, akiket megfélemlít a “selejtek terrorja.” 

TOLAKODÓ, ERŐSZAKOS, FANTÁZIÁTLAN DEMAGÓGIA

A férfi-női bokszmeccs kapcsán rákérdeztünk arra is, hogy mit szólt az olimpia nagy port kavart megnyitójához, amelyre a zenész azt válaszolta, hogy tolakodó, erőszakos, fantáziátlan demagógia járta át a show-t, amely művészeti megoldásait tekintve nem mutatott semmi különlegeset, színvonalasat. 

A pár sorral fentebb említett, a közösségi médiában és a beszélgetésünk során is használt “selejtek terrorja” kifejezéshez hozzáfűzte, hogy a “selejt” kifejezés alatt nem az LMBTQ közösség tagjait érti, hanem azokat, akik erőszakosan kényszerítenek rá természetellenes dolgokat másokra, károkat okozva a többieknek.

A Facebook oldalán egy hosszabb okfejtést is közzétett erről, amelyben azt írta, hogy bármilyen emberi lénynek, aki valamilyen fogyatékossággal, vagy rendellenességgel kényszerül együtt élni, ugyanolyan joga van a boldogsághoz és a teljes élethez, mint bárki másnak. Mint kifejtette, azt azonban senki nem követelheti meg, hogy a hazugság, vagy a vágy, a képzelődés, amit magáról állít, azt kötelező legyen másnak is elfogadni. Ahogy egy konszolidált, hagyományos életet élő embernek sem áll jogában mást hazudni magáról, mint ami, és azt erőszakkal letolni a többiek torkán, úgy a többieknek sem ér ugyanezt intézményi erőszakkal keresztülverni másokon.

“Aki a szerencsétlen sorsa ellenére jogot formál ilyen hazugsághoz, na az a selejt. És itt maga az intézmény, aki ezt a csalást támogatja, erősíti, az az igazi selejt”

– zárta sorait a szegedi zenész. 

A cikkünk bevezetőjében idézett szöveghez csatolt fotón az énekes női ruhában, transzvesztitának öltözve látható. Mint Czutor Zoltán megkeresésünkre elmondta, a képet Nánási Pál készítette róla azt követően, hogy a zenész jó tíz évvel ezelőtt – meghallgatva Dundika könnyűzenei albumát – kijelentette: 

“ha Dundika zenél, mi, a Belmondo tagjai modellek leszünk!”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb