Smart Szeged

Sínrögzítéseket újítanának fel, betontáblákat cserélnének és síncsiszolást is terveznek Szegeden

Csütörtökön fog ülésezni a Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi bizottság Szegeden. Mint kiderült, 52,5 millió forintot fordítanak majd idén az egyik villamospálya sínrögzítésének részleges felújítására, illetve a trolibusz és villamos felsővezetékek rendbetételére.

A bizottságnak megküldött tervezetben az áll, hogy a társaság a villamos vasúti pályák és egyéb hálózati elemek 2024. évi rekonstrukciós tervének II. ütemét már elkészítette. A tervben a rekonstrukciós feladatokra összesen nettó 52.500.000 forintot látnak elő, melyet az önkormányzat költségvetéséből finanszíroznának.

5 MILLIÓBÓL SÍNRÖGZÍTÉSEKET ÚJÍTANÁNAK FEL

A tervezetből kiderült, hogy a 3F villamosvonal vasúti kereszteződés -Fonógyári úti végállomás szakaszán a sínrögzítések részleges felújítását látták elő. A 2024. februárjában lezajlott állapotvizsgálat alapján a villamosközlekedés biztonságos fenntartásához szükséges a korosság és az időjárási körülmények miatt meggyengült, leromlott állapotú, a vasúti sínt a betonaljakhoz rögzítő szerkezetek részleges felújítása, új műanyagbetétek és síncsavarok beépítésével. A munkák összköltsége nettó 5 millió forint lenne.

ELÖREGEDETT A LÉGKÁBELEK SZIGETELÉSE

Mindezek mellett a szigetelt légtápkábelek részleges cseréjére is szükség van a trolibusz és villamos felsővezeték-hálózaton, mivel az elöregedő légkábelek szigetelése az időjárás és az UV sugárzás hatásai miatt folyamatosan romlik, ez kábelszigetelési hiányosságokat, ezáltal
2 érintésvédelmi problémákat okoz, amelyeket csak a kábelek komplett cseréjével lehet kiküszöbölni. Erre nettó 22 milliót költenének.

BETONTÁBLÁKAT CSERÉLNEK

Az is kiderült, hogy betontáblákat cserélnének a Kossuth Lajos sgt.-on a közösségi közlekedési sávban. A közös tömegközlekedési sávot burkoló beton táblák egy része a buszforgalom terhelése miatt sérül, töredezik, ezért azok cseréje szükséges annak érdekében, hogy a buszforgalom továbbra is fenntartható maradjon a közös tömegközlekedési sávban – áll a tervezetben. A munkák összköltsége itt nettó 15 millió forint lesz.

SÍNCSISZOLÁS KELL

Síncsiszolást is terveznek az 1-es, a 2-es és a 4-es vonalakon 5200 vágányfolyóméter sínhosszon. Erről azt írják, hogy a hullámos sínkopás már olyan mértékű, hogy a járművek által keltett zaj nagy mértékben megnövekedett, ezért a lakossági panaszok megelőzése és kezelése érdekében szükséges a síncsiszolási munkák elvégzése az egyenletes
sínfelület biztosítására. A munkák összköltsége itt nettó 5 millió forint lesz.

Mindezek mellett 4 darab villamos felsővezetéki szakaszon szigetelést szerelnének fel a hálózatra, hogy a PESA és a TT járművek nyári légkondicionáló berendezései folyamatosan és zavartalanul működhessenek. Erre nettó 5,5 millió forintot költenének.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb