Sport

Idén is hódított az ízig-vérig szegedi gyökerekkel rendelkező labdajáték az újszegedi Ligetben, sőt, bekerült a Csongrád-Csanád Vármegyei Értéktárba is

Idén nyáron immáron tizenhatodik alkalommal rendezték meg az Erzsébet Liget hűvös fái alatt az ízig-vérig helyi gyökerekkel rendelkező, különleges labdajátékot, a turuljátékot. Augusztus 4-én a Harsányi Géza nevét viselő Turul Emlékversenyen 10 kategóriában, 20 versenyző mérte össze tudását. A turulozás népszerűségét és egyediségét tovább növeli, hogy az idén 121 éves „Szegedi turuljáték” 2024. június 28-án hivatalosan is bekerült a Csongrád-Csanád Vármegyei Értéktárba. A szervezők bíznak benne, hogy sikeresen fog továbbhaladni a hungarikummá válás reményteli útján.

CSAK SZEGEDEN VERT GYÖKERET

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg a Harsányi Géza nevét viselő Turul Emlékversenyt az újszegedi Erzsébet-liget közepén. Az eseményen a Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád-Csanád Vármegyei Igazgatósága is képviseltette magát. A turuljáték szabályait 1903-ban ismertette és adta ki Halácsy Antal játék-, torna- és vívómester. Ezt követően az ország nagyvárosaiban a sportágat népszerűsítő körútra indult, de a játék csak Szegeden vert gyökeret.

A TORNA DR. HARSÁNYI GÉZA GYERMEKORVOSNAK ÁLLÍT EMLÉKET

Jelen bajnokság Dr. Harsányi Géza, szegedi gyermek- és tüdőorvosnak állít emléket, aki a 20. század második felének volt kiemelkedő játékosa, egyéniben és párosban 22 bajnoki címet szerzett. Évről évre az ő tiszteletére rendezik a versenyt, immár a 16. alkalommal az újszegedi Liget fái alatt. A tornán női, férfi, páros, valamint gyermek, ifjúsági és szenior kategóriákban is rendeznek mérkőzéseket.

KIVÁLÓ SZÓRAKOZÁS ÉS TESTMOZGÁS

De, hogyan is zajlik a játék, mi is az a turulozás? A turul alapvetően egy szabadtéri játék. Strandokon, vízpartokon, ligetekben játsszák kora tavasztól késő őszig, de zárt terekben, épületekben is jól gyakorolható. Nincsenek nagy eszközigényei, kiváló szórakozást és testmozgást biztosít, valamint megunhatatlan. Legalább két játékos kell hozzá, két ütő, egy labda, egy háló, egy kis szabad tér, és már indulhat is a játék. Természetesen nem árt ismerni a szabályokat, de azok is gyorsan elsajátíthatók.

HOGYAN JÁTSZÁK A TURULJÁTÉKOT?

A turult a teniszhez hasonlóan egyéniben vagy párosban játsszák 5×10 méteres pályán, amelynek felezővonalán, két méter magasban háló van kifeszítve. A versenyzők a teniszlabdát különleges keményfa ütőkkel hozzák játékba. A turul más ütős labdajátékokhoz hasonlóan zajlik, ám sajátossága, hogy az adogatás joga az előző labdamenetet elvesztő játékosé. A játszmát az a játékos nyeri, aki legalább két pont különbséggel szerez hat pontot. A mérkőzés a nőknél kettő, férfiaknál és párosban három nyert játszmáig tart. A páros játéknál a labda megütése nincs sorrendhez kötve.

KIVÁLÓ KÖZÖSSÉGÉPÍTŐ TEVÉKENYSÉG

“Saját tapasztalataink alapján úgy gondoljuk, hogy a turuljáték közösségépítő tevékenységként is kiválóan működhet, mert könnyen elérhető egy olyan tudásszint, amivel már élvezhetően játszhatunk másokkal. Mivel a turulozás elsősorban szabadtéri program, ezért összeköthető családi, közösségi programokkal, mint például egy baráti találkozó, közös szabadtéri főzés, falunap, gyermeknap, nyári táborok. Kiváló lehetőség lehet minden korosztály bevonására a településeken folyó közösségi életbe, hiszen a közös játék, sportolás, verseny mindig remek lehetőségeket tartogat” – írták szerkesztőségünknek a szervezők.

A játék különlegességét jelzi, hogy a „Szegedi turuljáték” 2024. június 28-án hivatalosan is bekerült a Csongrád-Csanád Vármegyei Értéktárba. A szervezők bíznak benne, hogy a turulozás sikeresen fog továbbhaladni a hungarikummá válás reményteli útján.

JOÓ GYÖNGYI, SZEGEDI TESTNEVELŐTANÁR ITTHON ÉS NEMZETKÖZI SZINTEN IS TERJESZTI A TURULJÁTÉK HÍRÉT

Hozzátették, Joó Gyöngyi, szegedi testnevelő tanár nevét mindenképpen meg kell említeni a turuljáték kapcsán. Ő volt az, aki hosszú évek munkájával felkutatta a rendelkezésre álló történeti dokumentumokat, és könyveket írt a témában. Energiát nem sajnálva terjeszti ennek a szegedi sportjátéknak a hírét itthon, és nemzetközi szinten is, de Ő volt az akinek köszönhetően elindulhatott ez a ritka helyi érték az értékpiramis csúcsának irányába. 

Ha kedvet kaptál a turulozáshoz, szívesen kipróbálnád a sportot ITT és ITT találsz róla még több infót.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb