Közélet

Az Európai Bizottság jóváhagyta egy mRNS-alapú vakcina alkalmazását alsó légúti betegségek ellen

Az Európai Bizottság pénteken jóváhagyta az mRNS-alapú mResvia oltóanyag használatát az RSV vírus okozta alsó légúti megbetegedések kezelésében 60 év felettiek esetén – derült ki a testület brüsszeli közleményéből.

A Moderna gyógyszergyártó által kifejlesztett mResvia az első mRNS-alapú vakcina, amelyet az Európai Unió a koronavírus okozta Covid-19 mellett más betegség ellen is jóváhagyott. A brüsszeli bejelentésben kiemelték, hogy bár a vírus általában enyhe tüneteket okoz, veszélyes lehet csecsemőkre, illetve idősekre nézve.

KÉSZEK AZ INNOVÁCIÓRA

“Az oltás életeket ment (…), elkötelezettek vagyunk abban, hogy biztosítsuk mindenki hozzáférését a veszélyes betegségek elleni védelemhez” – szögezte le Sztella Kiriakídisz egészségügyi biztos, hozzátéve, hogy az mRNS-alapú vakcina jóváhagyása azt mutatja, készek az innovációra, ha az európai polgárok egészségének védelméről van szó.

AZ UNIÓS TAGÁLLAMOK MAGUK DÖNTENEK

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) idén júniusban adott kedvező tudományos értékelést a vakcináról, a jóváhagyást követően pedig az uniós tagállamok saját hatáskörükben dönthetik el, kívánják-e használni az oltóanyagot, összhangban saját országos oltási programjaikkal. Az RSV bármely életkorban megfertőzheti az embereket, és kétéves korára szinte minden gyermek átesik az RSV-fertőzésen. A leginkább veszélyeztetett csoportba tartoznak a koraszülött és a hat hónapnál fiatalabb csecsemők, a 65 év felettiek, valamint a legyengült immunrendszerű vagy krónikus betegségben, például cukorbetegségben, szívbetegségben és tüdőbetegségben szenvedők.

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért kapott egyébként Nobel-díjat Szeged díszpolgára, Karikó Katalin.


Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb