Mindenmás

Fotókon mutatjuk, milyen képet fest az aszály miatt apadó Tisza, közben rekordmagas a talaj vízhiánya is Szeged környékén

A száraz aljzaton fekvő stégek, megfeneklett csónakok, felszínre bukkanó homokpadok és szigetek. A forróság és az aszály drasztikusan megváltoztatta egyes szakaszokon a Tisza képét. Ahol nem is olyan régen a víz volt az úr, most a kiszáradt meder és az apadó folyóvíz nyújt szívbemarkoló látványt. A 24.hu fotósa készített képeket a kiszáradt Tisza megrázó mai állapotáról.

Az elmúlt időszakban akkora volt a hőség és az aszály, hogy a Tisza szinte teljesen kiszáradt egyes szakaszokon.  Cibakházánál ismét előbukkant az óriási homokpad, de Vezsenynél is homokszigetek emelkednek ki. Több részen is át lehetne sétálni egyik partról a másikra, de ez életveszélyes a medermélyedések és az örvények miatt. Egy látványos videót is készítettek az alacsony vízállásról, amit alábbi cikkünkben, illetve ITT lehet megnézni:

MEGFENEKLETT CSÓNAKOK ÉS FELSZÍNRE BUKKANÓ SZIGETEK A TISZÁN

Hasonlóan szomorú, mégis valahol festői képet fest a 24.hu fotósa által készített képek is a Tisza folyónkról. A száraz aljzaton fekvő stégek, megfeneklett csónakok, felszínre bukkanó homokpadok és szigetek. A forróság és az aszály drasztikusan megváltoztatta egyes szakaszokon a Tisza képét.

REKORDMAGAS A TALAJ VÍZHIÁNYA SZEGEDNÉL

Magyarország területének mintegy 60 százalékán súlyos vagy nagy fokú aszály pusztít, az Alföldön pedig különösen kritikus a helyzet, írta a Telex. A talaj felső 100 centiméterének vízhiánya csütörtökön meghaladta a 200 millimétert, ami újabb negatív rekord. A HungaroMet térképén az is látszik, hogy ezt az értéket Szeged térségében mérték. A Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. azt írja, hogy az ország nagyobb részén kritikusan száraz a talaj teljes felső egy méteres rétege. Szeged környékét a súlyos aszály sújtja, ahogy az Alföldet és a Dunántúl déli részét is.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: 24.hu, telex.hu

Fotók: Varga Jennifer/24.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb