Közélet

Az intézkedések és a fegyelmezett lakosság hatására laposabb lett a járványgörbe (videóval)

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézetének docense, az országos koronavírus-kutatócsoport vezetője arról beszélt a Pécsi Egyetemi tévének, hogy az eddigi intézkedések, valamint a lakossági fegyelem együttesen eredményezte azt, hogy a matematikailag kimutatható, egyelőre úgy tűnik, hogy a járványgörbét sikerült ellaposítani.

Persze senki ne higgye, hogy a nehezén túl vagyunk, ez a fegyelmezettség továbbra is szükséges. Ahogy Jakab Ferenc elmondta, több tényezőtől függ, hogy a görbe laposodása és a már meghozott intézkedések milyen hatással lesznek a járvány elhúzódására. Lehetetlen jelenleg megjósolni, meddig tarthat el, ahogy azt sem tudja megbecsülni, hogy mikor lép át a csoportosból a tömeg megbetegedések szakaszába a járvány Magyarországon.

Hozzátette viszont, hogy úgy tűnik, aki egyszer átesik ezen a betegségen, az 1-3 éves immunitást szerez utána. Azt ugyanakkor nem lehet kizárni, hogy a vírus később így is visszatérjen ciklikusan. A Jakab Ferenccel készült interjút itt lehet megtekinteni:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb