Smart Szeged

A legmodernebb technológiával, 3D-ben szkennelik be Szeged fáit

A legmodernebb technológiával, lézeres távérzékeléssel és 360-as kamerákkal szkennelik be a Szeged közterületein lévő fákat a Cool LIFE projekt keretein belül. Mint kiderült, az egy centiméteres pontosságú 3D lombkorona rengeteg információval szolgál a fa egészségügyi és statikai állapotáról, megállapítható, hogy az adott fa milyen mértékben szenved a vízhiánytól, hőségtől, vagy van-e bármilyen betegsége.

Az így létrejövő adatbázis nem csak egy nagyon részletes nyilvántartás, hanem egy adatbánya is lesz, ami rengeteg hasznos információt szolgáltat a klímaváltozást, városi hőséget és növényzetet elemző kutatóknak, szakembereknek is – írja a Rádió 88.

A KISKÖRÚTON BELÜLI FÁKAT SZKENNELIK BE

Az is kiderült, hogy a háromdimenziós lombkorona információval szolgálhat arról is, hogy a fa milyen egészségügyi és statikai állapotban van, hiszen így pontosan mérhetővé válik például a lombkorona mérete, sűrűsége, az egyesével elemezhető levelek formájából, állapotából pedig pontosan megállapítható, hogy az adott fa milyen mértékben szenved a vízhiánytól, hőségtől vagy egyébként nehezen felismerhető betegségektől. A most kialakított fakataszterbe a Kiskörúton belüli teljes faállomány, és néhány körúton kívüli park, utcai fasor is bele fog kerülni. A Cool LIFE projekt a városi hősziget-hatás szeretné csökkenteni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb