Közélet

Kínai-magyar közös kutatóközpontot hozhat létre a Szegedi Tudományegyetem és a Shandong Jiaotong Egyetem

A Shandong Jiaotong Egyetem kezdeményezte a „Kínai Közép- és Kelet-Európai Országok Ipari Oktatási Integrációs Fejlesztési Központ” létrehozását, azzal a céllal, hogy előmozdítsa a Kína és a közép- és kelet-európai országok közötti nemzetközi együttműködést az oktatás és az ipar területén. A májusban aláírt együttműködési megállapodás megerősítése céljából 2024. szeptember 11-én 6 fős kínai delegáció látogatott el a Szegedi Tudományegyetemre – közölte az intézmény.

Mint kiemelték, a Központ az elképzelések szerint elősegíti az erőforrások megosztását és a régiókon átnyúló együttműködést a kínai és a közép- és kelet-európai országok egyetemei, vállalkozásai, kutatóintézetei és egyéb intézményei között. A Szegedi Tudományegyetem aktívan részt vesz a központ felépítésében, csereprogramokat és együttműködést folytat a közös érdekeltségi területeken, és közösen támogatja az innovatív és integrált fejlődést az oktatás, a technológia, a tehetséggondozás, az ipar és más területeken.

A SHANDONG JIAOTONG EGYETEM AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS KOORDINÁTORA

2024.09.11-én 6 fős kínai delegáció látogatott a Szegedi Tudományegyetemre, a májusban aláírt együttműködési megállapodás megerősítése céljából. A delegáció tagjai a Shandong Jiaotong Egyetem képviseletében érkeztek, mely a tervezett kínai-magyar közös kutatóközpont kapcsán a magyar egyetemekkel való együttműködés és cseretevékenységek átfogó tervezéséért és koordinálásáért felelős. A kínai delegáció tagja volt 

  • Kong Weijin, a Shandong Jiaotong Egyetem rektora, 
  • Zeng Qingkai, a Stratégiai Tervezési és Építési Osztály igazgatója, 
  • Ma Yu, a Nemzetközi Iroda igazgatója, 
  • Li Wei, a járműipari Mérnöki Kar dékánja, 
  • Zhang Guangyuan, az Informatikai és Villamosmérnöki Kar dékánja, 
  • Tian Rui, a Közép- és Kelet-Európa-Kína Együttműködési és Fejlesztési Egyesület elnöke.

A Szegedi Tudományegyetemet Prof Dr. Kónya Zoltán tudományos és innovációs rektorhelyettes, Prof. Dr. Csóka Ildikó stratégiai főigazgató, Kurucz Róbert stratégiai menedzsment szakértő, Prof. Dr. Véha Antal, az SZTE Mérnöki Kar Élelmiszermérnöki Intézet egyetemi tanára, Prof. Dr. Várbíró Szabolcs, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai központ, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója és Dr. Szekeres András, az SZTE TTIK Mikrobiológia Tanszék tanszékvezetője képviselték.

MÉRNÖKÖKET IS KÉPEZNEK

Az egyetem azt is kiemelte, hogy a Jiaotong Egyetemnek 3 kampusza van Jinanban, Chanqingban és Weihaiban. Az egyetem 13 iskolából/főiskolából és 4 tanszékből áll, a képzések 7 tudományágat fednek le a művészet, a természettudomány, a mérnöki tudomány, a közgazdaság, a menedzsment és a jog területén. A képzések fő diszciplínája a mérnöki tudomány és a közlekedés. Tartományi szinten az autópálya- és vasútmérnöki szak a kulcsfontosságú tudományág. A Jiaotong az egyetlen egyetem Shandong tartományban, amely az autópálya- és vízi közlekedés területén kínál alapképzést. A járműüzemeltetési mérnöki, a híd- és alagútmérnöki, valamint a közlekedési tervezés és menedzsment a Shandong „tizenkettedik-ötödik” terv kulcsfontosságú tudományágai. A közlekedési, az építőmérnöki, a logisztikai mérnöki és a marketingképzések a tartomány jellegzetes szakterületei.

Az SZTE leginkább az élelmiszermérnöki, mikrobiológiai és orvostudományi szakterületek vonatkozásában illetékes a tervezett kutatóközpont élelmiszerbiztonságot fokozó elképzelésével.

A Jiaotong Egyetem mérnöki portfóliója okán az Egyetem rektora ismertette elképzelését, azzal kapcsolatban, hogy örömmel működnének együtt az intelligens közlekedés, közlekedésmérnöki, új/alternatív meghajtások/üzemanyagok, az anyagtudományok és a mesterséges intelligencia területein a fenntarthatósági szempontok figyelembevételével. A találkozón a felek az alábbi lehetséges együttműködési területeket jelölték meg:

  • hallgató/oktató/kutató csereprogram (BSc, MSc, PhD),
  • képzési/kutatási együttműködések,
  • a „Kínai Közép- és Kelet-Európai Országok Ipari Oktatási Integrációs Fejlesztési Központ” létrehozásával kapcsolatos együttműködés.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb