Kikapcs

COVID-tapasztalatok, lezárás, távoktatás és karantén – ezekkel a témákkal foglalkoznak majd Szegeden, a Radnóti-estek őszi évadában

Ismét kezdetét veszi a szegedi bölcsészkar rendezvénysorozata, a Radnóti-estek. A meghívott előadók, területük szakértői idén egy mindannyiunkat érintő témáról beszélgetnek majd: hogy hogyan hatott a koronavírus-járvány ránk és a tudományra. Az ingyenesen látogatható eseményeknek most is a kar kávézója, a Café Radnóti ad otthont, elsőként szeptember 25-én 18 órától – tájékoztatta szerkesztőségünket az intézmény.

Kiemelték, hogy ezen az őszön a négy Radnóti-estén a közönség megpróbál majd szembenézni a mára távolinak és hihetetlennek tűnő, de maga után sok nyomot hagyó időszakkal: a COVID-hónapokkal, a lezárással, távoktatással, karanténnal. A rendezvényeken olyan kérdések kerülnek terítékre, hogy milyen társadalmi folyamatokkal hozható összefüggésbe a járvány, hogyan hatott a lelkünkre és kapcsolatainkra, miként reagált rá az irodalom vagy a film.

GYEREKEKNEK ÉS FELNŐTTEKNEK SZÓLÓ IRODALMI MŰVEK LESZNEK A KÖZÉPPONTBAN

Az első alkalommal, szeptember 25-én, gyerekeknek és felnőtteknek szóló irodalmi művek lesznek a középpontban, amelyek a Covid-tapasztalatból és -időszakról íródtak: karanténantológiákról, járványnaplókról és járványmesékről, beszédes című regényekről (amilyen, például, Garaczi Lászlótól a Weszteg vagy Szőllősi Mátyástól a Fóbia), digitális tanárnőket középpontba állító gyerekkönyvekről folyik majd a beszélgetés. A rendezvény vendége lesz Károlyi Csaba, kritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, és Kovács Eszter, PhD-hallgató, a Pagony Könyvkiadó igazgatója. Őket Balogh Gergő, az SZTE BTK Magyar Irodalmi Tanszék adjunktusa kérdezi.

A rendezvénysorozat időpontjai:

  • 2024. szeptember 25. 18:00
  • 2024. október 30. 18:00
  • 2024. november 13. 18:00
  • 2024. december 4. 18:00

A COVID KAPJA A FŐSZEREPET EBBEN A SZEMESZTERBEN

A Radnóti-estek 2022 tavaszán indult el az akkor újonnan nyíló kari kávézóban, a Café Radnótiban. A rendezvénysorozat célja, hogy impozáns vendégeivel, érdekes témáival az ismeretterjesztés mellett szórakozási, kapcsolódási lehetőséget teremtsen a szegedieknek és környékén élőknek. A szervezők a félévek során mindig négy alkalommal készülnek, sokszor egy-egy téma köré csoportosítva az alkalmakat, máskor pedig a vendégeket, az ő életútjukat a középpontba állítva. Ebben a szemeszterben a COVID kapja a főszerepet – de, szigorúan csak a gondolatok szintjén!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb