Szegedi Arcok

Hat hónap, öt ország, 4600 kilométer gyalog: a kisteleki zarándok szombaton hazatért, az elképesztő útról exkluzív interjú Zelei Györggyel

Hat hónap, 4600 kilométer, gyalogosan Portugáliából indulva, Spanyolországon, Franciaországon, Olaszországon, valamint Szlovénián keresztül egészen Kistelekig. Zelei György, hatvanas éveiben járó zarándok ezt a hatalmas utat járta be az elmúlt félévben. A Kisteleken élő, Balástyán dolgozó karosszérialakatos szeptember 28-án, szombaton, érkezett haza hatalmas zarándok útjáról. Amikor elcsíptük egy telefonos élménybeszámolóra még éppen Kiskunfélegyháza előtt szelte a kilométereket, mondhatni már hazai vizeken járt, s az otthon közelségéből mesélt nekünk gyaloglásairól, motivációjáról, s jelenlegi, nem mindennapi útjáról.

Közel 4600 kilométer van már Zelei György zarándok lábában, aki március 25-én indult 20 kilogrammos hátizsákjával Portugália fővárosából, Lisszabonból gyalogosan haza, Kistelekre. Útja során érintette a legnagyobb európai zarándokhelyeket, mint Fatima, Santiago de Compostela, vagy a Lourdes. A kisteleki zarándok már kellő tapasztalattal vágott neki különleges, élményekkel teli útjának, hiszen korábban már végigjárta az El Caminot, a Mária Utat, de az Országos Kékkört, vagyis a három Kéktúra útvonalat is teljesítette már.

ORVOSA TANÁCSÁRA KEZDETT BELE A GYALOGLÁSBA

Mint beszélgetésünk során elmesélte, amikor hat évvel ezelőtt belekezdett a gyaloglásba, elsősorban egészségügyi okok motiválták abban, hogy az aktív mozgást bevezesse mindennapjaiba. Állandó fájdalmat érzett ugyanis mindkét térdében, ami már a munkájában is akadályozta, ezért orvosa tanácsára gyalogolni kezdett, ami valóban segített sajgó lábain. Először nem is mert olyan hatalmas távokra gondolni, mint az El Camino, vagy a Mária út. Ezen egy a Szegedi Dómból induló séta változtatott, amikor is az egyik misét követően a hívek együtt kigyalogoltak Deszkre. “Ez körülbelül egy nyolc kilométeres gyaloglás volt. Életemben nem gyalogoltam előtte ennyit, de gondoltam, próbáljuk ki”.

JÖTT AZ EL CAMINO, A MÁRIA ÚT ÉS AZ ORSZÁGOS KÉKKÖR

György olyannyira élvezte a gyaloglást, hogy ez megadta a kezdő lendületet az újabb, nagyobb célokhoz. A következő út egy 100 kilométeres gyaloglás volt, Tapolca és Balatonalmádi között. Ekkor már megszületett benne a vágy, hogy teljesítse a világ harmadik legfőbb keresztény zarándokútját, az El Caminót. Az elhatározást követték a tettek és 2018 augusztus végén útrakelt, s október elejéig végigjárta az ősi zarándokutat, mely során közel 1000 kilométert menetelt. A következő évben 61 nap alatt bejárta a Mária út több, mint 1400 kilométeres távját Mariazelltől Csíksomlyóig, ahol részt vett a pápai szentmisén. A következő gyaloglása során, 2022-ben az Országos Kékkört teljesítette: György ekkor 100 nap alatt tette meg a 2580 kilométeres túrát.

IDÉN MÁRCIUSBAN INDULT HAZA GYALOG LISSZABONBÓL KISTELEKRE

Mint a kisteleki zarándok elárulta, leginkább egyedül szeret gyalogolni, hiszen olyankor a saját tempójában haladhat, nincs kötöttség, jobban rá tud hangolódni az útra. Ezért döntött úgy idén márciusban, hogy egyedül vág bele a következő nagy zarándoklatba: elrepül Lisszabonba, majd onnan indulva hazagyalogol Kistelekre. Nem volt vele más, csak húsz kilogrammos hátizsákja, benne a sátrával, ami esténként alvóhelyéül szolgált.

BEJÁRTA A LEGNAGYOBB EURÓPAI ZARÁNDOKHELYEKET

Útja Portugálián, Spanyolországon, Franciaországon, Olaszországon, valamint Szlovénián át vezetett haza Magyarországra. Közben bejárta a legnagyobb európai zarándokhelyeket, mint Fatima, Santiago de Compostela, vagy a Lourdes, de járt a gyönyörűszép Cannes városában is, az éves cannes-i nemzetközi filmfesztivál otthonában, valamint Franciaország ötödik legnagyobb városában, Nizzában.

“ISTEN AZT AKARJA, HOGY VÉGIGMENJEK AZ ÚTON”

Mint felidézte, zarándoklata alatt egy igazi csodát is volt szerencséje megtapasztalni. “Spanyolországban gyalogoltam, körülbelül 1800 megtett kilométernél jártam, amikor a jobb lábamban, a sípcsontom mellett az ínszalag nagyon elkezdett fájni. Beszéltem egy orvos barátommal, aki azt tanácsolta, legalább egy hétig pihentetnem kellene, de ez a sátrazással nem volt megoldható. Ez így ment két héten át. Csak napi 10-15 kilométert tudtam haladni, utána úgy belenyilallt a fájdalom, hogy meg kellett állnom. Éreztem, hogy ez nem mehet így tovább. Itt feladom. Vége. Ahogy a hazaúton kezdtem el gondolkozni, még egy kilométert sem mentem és az egyik pillanatról a másikra megszűnt a fájdalom! Hihetetlen volt számomra is, hogy mi történhetett. Ez egy fantasztikus, isteni áldás volt. Ezt elmeséltem pap ismerőseimnek és ők is azt mondták, Isten azt akarja, hogy végigmenjek az úton” – idézte fel György.

S valóban így lett: György hat hónap és 4600 kilométer után szeptember 28-án hazaérkezett, szombaton Balástyán tartottak számára misével egybekötött ünnepélyes fogadást, vasárnap pedig Kisteleken köszöntötték a zarándokot.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Képek: Zelei György FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb