Kikapcs

Szeged365 Kikapcs: látványos menettánccal startol a Tápai Búcsú, jön a Kutatók Éjszakája és nosztalgiavillamosokkal is találkozhatunk ezen a hétvégén Szegeden

Itt a hétvége, és most aztán tényleg beindul a pörgés Szegeden! Programok lesznek hegyén-hátán a következő napokban. Mutatunk is párat rögtön:

  • indul a Kutatók Éjszakája Szegeden,
  • Nagy Gábor és Nádas Alexandra kiállításának ad otthont a Kiss Kunszt Galéria,
  • jótékonysági koncertet ad a Tóth Vera Band,
  • ma startol a Tápai Búcsú,
  • és nosztalgiavillamosokkal is találkozhatunk Szegeden!

Meghoztuk az összes hétvégi programot, itt a Szeged365 Kikapcs!

RENGETEG PROGRAM LESZ A KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN SZEGEDEN

Mikrogépekkel, a mezőgazdaság szolgálatába állított mikroorganizmusokkal, pattogatott cirokkal és a világ első programozható zsebszámológépével is megismerkedhetnek azok, akik pénteken, a Kutatók éjszakáján ellátogatnak a szegedi kutatóintézetek és kiállítóhelyek programjaira.

AZ ELI IS BELECSAP A LECSÓBA

Hagyományosan szeptember utolsó hétvégéjén tartják Európa-szerte a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozatot, ennek kapcsán pedig az ELI ALPS szeptember 27-én 17 órától várja az érdeklődőket. Ahogy eddig minden évben, úgy most is újdonságokkal készül látogatóinak a kutatóintézet.

ÚJ KIÁLLÍTÁS A KISS KUNSZT GALÉRIÁBAN

Nagy Gábor és Nádas Alexandra kiállításának ad otthont a Kiss Kunszt Galéria. A művész-házaspár közös kiállítással, bepillantást enged privát és szakmai együttállásukba. A megnyitó szeptember 27-én 17 órakor lesz a Kiss Kunszt Galériában, ahol a tárlatot Tompa Andrea írónő nyitja majd meg, tudatta az intézmény szerkesztőségünkkel.

TÓTH VERA BAND SZEGEDEN

A Szeged-Csanádi Egyházmegye első püspöke, Szent Gellért ünnepéhez kapcsolódva komolyzenei fesztivál zajlik jelenleg is Szegeden. A fesztiválhoz minden évben kapcsolódik jótékonysági rendezvény. Szeptember 29-én a székesegyházban a Korábban Érkeztem Alapítvány javára ad koncertet a Tóth Vera Band.

TÁPÉ LESZ A VILÁG KÖZEPE

Pénteken startol a 10-ből 9 szegedi gyerekkorának állandóan visszatérő élményhelyszíne, az évszázados múltra visszatekintő Tápai Búcsú. Idén is olyan elmaradhatatlan programelemek várnak, mint

  • a tradicionális, látványos menettánc, amely szombat délután 14:50-kor indul a Heller Ödön Művelődési Háztól,
  • a sütisütő verseny,
  • és az esti koncert, ahol idén Bródy János szórakoztatja a kilátogatókat.

KARATE EURÓPA BAJNOKSÁG A SPORTCSARNOKBAN

Szeptember 28-án, szombaton, a szegedi székhelyű Magyar Kyokushin Szövetség Shihan Kardos Imre (6. dan) főszervezésében a Szeged Városi Sportcsarnokban rendezi meg a XIV. IKOKU Kyokushin Karate Európa Bajnokságot.

BORSZŰRŐ SZENT MIHÁLY ÜNNEPE ÓPUSZTASZEREN

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban Borszűrő Szent Mihály ünnepe alkalmából a vendégek szombaton hagyományos mesterségek bemutatóin vehetnek részt, részesei lehetnek egy alföldi szüretnek, frissen préselt mustot kóstolhatnak és azt is megismerhetik, hogyan dolgozták fel egykor a fűszerpaprikát Szeged környékén.

JÖN AZ ELSŐ KEVE, AVAGY CSALÁDI ÉLMÉNYNAP A RENDŐRSÉGGEL

A gyermekek akár gyalog, akár kerékpárral vesznek részt a forgalomban, szerves részei a közlekedésnek, ezért bennük minél fiatalabb korban ki kell alakítani azokat az automatizmusokat, szokásokat, amelyek feltételei a biztonságos mindennapoknak. Ennek érdekében rendezi meg a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság az I. KEVE Családi Élménynapot Szegeden, melynek szeptember 28-án, szombaton 09.30 órától a Szent Gellért Fórum ad otthont. Az esemény célja, hogy a gyerekek szüleiknek is megmutathassák a program során megszerzett tudásukat és a család közös élmény formájában mélyíthesse el a közlekedési ismereteket, tudatta a rendőrség szerkesztőségünknek küldött közleményében.

NOSZTALGIAVILLAMOSOK LEPIK EL SZEGEDET

2024. október 1-jén a szegedi villamosközlekedés a 116. születésnapját ünnepli, ebből az alkalomból pedig a Szegedi Közlekedési Kft egy kis megemlékezéssel készül, valamint csatasorba állítja a nosztalgiavillamosokat is a városban. Mint megtudtuk, 2024. szeptember 29-én, azaz vasárnap a 2-es vonalon közlekedik majd a 813-as pályaszámú FVV villamos, és a 313-314 pályaszámú légfékes szerelvény.

KÜLÖNLEGES ÉGI JELENSÉGET SASOLHATUNK MEG

A csillagászok nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy a C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstökös az elkövetkező időszakban több egymást követő reggelen is látható lesz a napfelkelte előtti órában. Fontos hozzátenni, hogy üstökösök esetén a biztató előzetes számítások dacára sincs garancia a szabad szemes észlelésre, előfordulhat, hogy az objektum valamilyen esemény következtében mégsem lesz megfigyelhető. Az objektum először az északi féltekéről lehet látható néhány fokkal a keleti-délkeleti horizont felett. Szeptember 27-én bukkanhat fel, az Egyenlítőhöz közelebb pedig október 2-ig látható maradhat. Az üstököst 30 perccel napkelte előtt lesz érdemes keresni, a legalkalmasabb napok a megfigyelésre a szeptember 29. és a szeptember 30. lehetnek, ilyenkor a fogyó félhold miatt ideálisabbak a viszonyok.

HIDEGRÁZÓS HÉTVÉGE A KÁRPÁTIA FILMSZÍNHÁZBAN

Igazi thrillerdömping a Kárpátia Filmszínházban! Szeptember 27-én és 28-án két feszültséggel teli alkotás, a Semmi és A keltetés robban be a mozivászonra, garantáltan szétcincálva az idegeidet! Ne hagyd ki az esélyt, hogy a hétvégéd egy felejthetetlen moziélménnyel legyen gazdagabb – a thrillerek szerelmeseinek kötelező program! Már most böngéssz az októberi filmek között is!

TESTÉPÍTŐ VERSENYT TARTANAK SZEGEDEN

Minden ősszel városunkban rendezi meg a PCA szövetség a régió legrangosabb, és nem mellesleg a néhai szegedi testépítő, Remzső Ferenc emlékére rendezett nemzetközi fitnesz- és testépítő versenyét. Így lesz ez idén is, a szeptember 28-i, egész napos showra, – amelynek az Ifjúsági Ház ad otthont -, bárki ellátogathat, akit érdekel a testépítés és a fitnesz világa. Egyfajta közösségi élmény részesei lehetnek a szegediek, bepillantást nyerhetnek ebbe az izgalmas világba. Szombaton lesz a start, a szervezők pedig már nagy gőzzel készülnek!

ÚJ FESTMÉNNYEL BŐVÜLT A MUNKÁCSY-KIÁLLÍTÁS

Új festménnyel bővül a szegedi Móra Ferenc Múzeum Munkácsy-kiállítása. Az „Eső után, őszi hangulat” című alkotás Munkácsy Mihály és Paál László közös műve: Paál kérésére Munkácsy festett két alakot a különleges képre. A festmény szeptember 26-tól látható a Móra-múzeumban.

FELPÖRGETI AZ ÉJSZAKÁKAT A HUNGI

A retro partyarcoknak kedveskedik péntek este a Hungi. A lemezeket Bárány Attila fogja pörgetni, és olyan eset ígérnek, amit tuti nem felejtesz el. Szombaton már a szinglikre fókuszálnak, a pörgős zenékről pedig Dj Basics fog gondoskodni.

MONTE CRISTO GRÓFJA A BELVÁROSI MOZIBAN

Érdekes francia filmet tűzött műsorra a Belvárosi Mozi a vászonra, már átható a Monte Cristo grófa Szegeden. Azt írják a filmről, hogy Edmond Dantès fiatal tengerészt hamisan vádolnak árulással, majd tárgyalás nélkül bebörtönöznek If várába, egy Marseille melletti zord szigeterődítménybe. Sok évnyi fogság után sikerül megszöknie, hogy Monte Cristo grófja személyében bosszút álljon azokon, akik hamisan vádolták meg.

SZÁDRA NE VEDD A CINEMA CITY-BEN

A Blumhouse, a M3GAN, A fekete telefon és A láthatatlan ember gyártója ezúttal egy elismert dán horrorszenzáció, a 11 dán filmdíjra jelölt Gæsterne (A látogatás) új adaptációjával kedveskedik a mozinézőknek. A Szádra ne vedd film egy hétvégéről szól, amikor egy család vendégségbe megy egy idilli vidéki házba, ám az álomnyaralás hamarosan pszichológiai rémálomba fordul…

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb