Mindenmás

Agyonverte barátját, miután megvette élettársát a tömörkényi gyilkos – ma jogerős ítélet született az ügyében

Jogerősen hét év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla kedden azt a férfit, aki 2021 tavaszán 3,5 millió forintért “megvásárolta” barátja élettársát, majd miután összevesztek, egy vascsővel agyonütötte az áldozatot. A holttest azóta sem került elő, ám a bíróság ma halált okozó testi sértés bűntettében, továbbá emberkereskedelem és kényszermunka bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat.

Az ügyészség szerkesztőségünknek küldött közleményében azt írta, hogy a bíróság által megállapított tényállás lényege szerint az I. rendű vádlott egy 2019-ben Tömörkény településre költözött párral megismerkedett, gazdálkodásukat rendszeresen segítette. Ennek során a pár férfi tagjával – a későbbi sértettel – összebarátkozott, míg annak élettársával egymásba szerettek.

3,5 MILLIÓÉRT VETTE MEG A NŐT

Ezek után a szerelmi viszonyról tudomást szerző sértett a barátjának felajánlotta, hogy fizetség ellenében élettársát elengedi vele. A vádlott végül 2021. áprilisában e célból 3,5 millió forintot adott át a sértettnek, aki viszont további összeget követelt. Ennek nyomán szóváltásba és kölcsönös dulakodásba keveredtek, mely során a vádlott egy vascsővel legalább két alkalommal, nagy erővel fejen ütötte a sértettet, aki a bántalmazás következtében az életét vesztette. A vádlott ezt követően üzenetet küldött a nőnek, hogy még ne menjen haza, majd a holttestet és a vascsövet elcsomagolta, elmondása szerint később autójával a Tiszához vitte, és Csanytelek közelében, a gátőrház mellett lejárónál már az esti sötétben a folyóba dobta.

A HOLTTEST AZÓTA SEM KERÜLT ELŐ

A holttest – annak ellenére, hogy a folyómedret egészen Szegedig átvizsgálták – azóta sem került elő. A hatóságok az áldozatnak korábban átadott pénzt sem találták meg. A vádlott a vérnyomokat is megpróbálta eltüntetni, és ruháit elégette a kazánban. A később hazaérkező nőnek azt mondta, hogy volt élettársát ismeretlen személyeknek adta át, hogy gondoskodjanak a végleges eltüntetéséről. Ezután megkérte a nőt, hogy tegyen a rendőrségen valótlan bejelentést a férfi eltűnéséről.

A TETTES TAGADOTT

Az ítélőtábla előtt a vádlott az utolsó szó jogán – korábbi vallomásaival ellentétben, amikor arról beszélt, a dulakodás során csak magát védte a vascsővel – azt állította, 2021. április 24-én nem bántotta az áldozatot, csupán fedezte a férfi eltűnését, ezzel félrevezette a hatóságot. A történtek miatt a nőt – aki azóta együtt él a férfival – az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék jogerősen bűnpártolás vétségében mondta ki bűnösnek, és vele szemben két év próbára bocsátást rendelt el. A táblabíróság döntésével helybenhagyta a törvényszék ítéletét. Nagy Erzsébet tanácsvezető bíró a döntés indoklása során hangsúlyozta, az elsőfokú eljárás során a vádlott és védője sem vitatta a pénzátadás és az áldozat bántalmazásának tényét, így arra bizonyítást sem kellett felvennie a törvényszéknek. A vádlott számos alkalommal lényegesen változtatott vallomásán, így a férfi nem tekinthető szavahihetőnek. A törvényszék megalapozott tényállást állapított meg, helyesen döntött úgy, hogy a vádlott nem volt jogos védelmi helyzetben, és az eset összes körülményét mérlegelve arányos büntetést szabott ki. A jogerős végzés ellen fellebbezésnek nincs helye.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb