Smart Szeged

Falut épít a faluban a KöltözzMa partnere, egy picit Gencsapáti lesz a (SiP) világ közepe

16 családi házból álló lakóparkot épít a deszki Költözzma partnere, a ZBAU Szombathely és Gencsapáti határában, azt pedig már mondanunk sem kell, hogy a főszerepben ismét a Szeged melletti cég védjegyének számító magnézium-oxid lemezes SIP-panelek lesznek. Mint a helyi Nyugat.hu írta, akár az OSB, akár az MgO SIP-panelek mellett teszik le a voksukat a leendő lakók, a tervektől függően 4-8 hónap alatt kulcsrakészen vehetik át a házaikat.

A lap megjegyezte, hogy Európában több országban is támogatják a SIP-paneles építkezést, mivel sokkal költséghatékonyabb megépíteni és fenntartani is ezeket a házakat. Ennek köszönhető az is, hogy ma már a legtöbb bölcsöde, óvoda és iskola könnyűszerkezetes technológiával épül, és ebben Norvégia jár az élen. Magyarországon a nemrég hivatalos házépítési rekordot is felállító KöltözzMa a műfaj úttörője, ráadásul a legmodernebb technológia, a grafitos, magnézium-oxid lemezes SIP-paneleket csakis ők gyártják az országban.

A technológiáról az alábbi Szeged365-ös videóban számoltunk be részletesen, bemutatva a gyártási folyamatokat:

Visszatérve a Vas vármegyei témánkhoz, a SIP-technológia minden előnyét egyesíti a most épülő Daniella Lakópark, amely egyfajta falu lesz a faluban, Szombathely és Gencsapáti határában. Innen nem messze található a lakóparkot építő ZBAU Ingatlan Kft. telephelye, akiknek a deszki Költözzma szállítja az építéshez szükséges SIP-paneleket, amelyek gyakorlatilag egyet jelentenek az épületek falaival. Mint a lap írta, a házak már a 2024. október elsején életbe lépett új, a magyar építészetről szóló törvény előírásainak is megfelelnek.

16 családi ház épül majd ide, a leendő tulajdonosok pedig 5 különböző típusházból választhatnak. Azoknak sem kell elkeseredniük, akik a típusházak között nem találnak megfelelőt, mert ebben a nyugodt, zöld környezetben a ZBAU segítségével megálmodhatják saját otthonukat, egyedi tervek alapján. Akár az OSB, akár a magnézium-oxid lemezes SIP-panelek mellett teszik le a voksukat, a tervektől függően 4-8 hónap alatt kulcsrakészen vehetik át a házaikat.

Az épületek a legmodernebb BB / AA / AA++ energetikai osztályba sorolással és ÉMI-engedéllyel, kulcsrakészen kerülnek majd átadásra, várhatóan 438 és 478 négyzetméter közötti telekméretekkel, így bőven lesz hely egy kerti pihenőrésznek és a grillsütőnek is, a kocsibeállóról már nem is beszélve – jegyezte meg a Nyugat.hu.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb