Smart Szeged

Kell az áram a BYD gyárának Szegeden: több mint 200 kilométeres szakaszon fejleszti a nagyfeszültségű áramhálózatát az MVM

Az MVM fejleszti az Északkelet-Magyarországtól a Dél-Alföldig húzódó nagyfeszültségű áramhálózatának több mint 200 kilométeres szakaszát. A fejlesztésre azért van szükség, mert Szegeden gyárat épít a BYD, de a kecskeméti ipari létesítményeknek is megnőtt az energiaigénye.

Mint kiderült, ezen belül 5,3 milliárd forintból újul meg az MVM Démász Áramhálózati Kft. villamosenergia-hálózata a Csongrád és Szentes között is: a 16,8 kilométer hosszú szakaszon épül egy 132 kilovoltos (kV) távvezeték, amely a kapacitás bővítése mellett a régióban élők energiaellátását is biztonságosabbá teszi.

NAGYOBB AZ ENERGIAIGÉNY A GYÁRAK MIATT

Az MVM Démász Áramhálózati Kft. hétfőn azt közölte, hogy a nagyfeszültségű vezeték egy szakasza a Tisza árterében, illetve a folyó felett húzódik, ezért a kivitelezés a megszokottnál komolyabb kihívásokkal járt, hiszen a beruházásnál egyebek mellett számolni kellett a koratavaszi áradásokkal. A várhatóan 2024 végén elkészülő hálózatfejlesztésre azért van szükség, mert elsősorban a szegedi és a kecskeméti ipari létesítményeknek megnőtt az energiaigénye, valamint így a következő évek során létesülő csaknem húsz napelempark hálózatra csatlakozása is megoldódik.

Mi, hogyan áll most a BYD kapcsán Szegeden? A BYD Hungary PR-menedzserét kérdeztük a témában:

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb