Szegedi Arcok

Eltűntek a Búvár-tó hattyúi? Utánajártunk, mi történhetett

“Mi történt a Búvár-tó hattyúival? Többször megcsodáltam őket, amikor a Plazába mentem, de állítólag most mind elpusztult, a kicsik is” – tette fel a kérdést szerkesztőségünknek Olvasónk, Kati. Utánajártuk a válasznak, melyben Tokody Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei titkára volt a segítségünk.

SOKAK ÖRÖMÉRE, MADARAK ZSONGÁSA TÖLTI BE A BÚVÁR-TÓ VIZÉT

Ha kilátogatunk a Búvár – tóhoz, egy pillanat alatt magunk mögött hagyhatjuk a város zaját, ugyanis a tó és környéke kedvelt helye a vízi madaraknak, mint a kacsák és a bütykös hattyúk. Egyáltalán nem ritka, hogy ezek a vízi madarak beköltöznek a városba, hiszen nagyon kedvelik azokat a tavakat, melyeknek a nádszegélye alkalmas arra, hogy fészket rakjanak, kiköltsék fiókáikat, megfelelő búvárhelyet és táplálékot kínáljanak számukra.

Ez pedig nemcsak a Búvár – tóra igaz, hiszen a Szeged területén található összes kisebb tavon lehet látni hasonló madárpopulációkat. Jellemzően azok a madarak úsznak be előszeretettel, amelyek többé – kevésbé urbanizálódtak. A bütykös hattyú például tipikusan az a faj, mely behúzódik az ember közelségébe, nagyon jól tűri azt.

AZ ADATOK ALAPJÁN JÚLIUSBAN ÉS AUGUSZTUSBAN MÉG A BÚVÁR-TÓNÁL VOLTAK A HATTYÚK ÉS FIÓKÁIK

Mint Olvasónk felhívta rá a figyelmünket, most a Búvár-tú zsongása helyett azt tapasztalta, eltűntek a bütykös hattyúk a környékről, talán kicsinyeikkel együtt el is pusztultak. Az ügyben megkérdeztük Tokody Bélát, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei titkárát, aki elmondta, adataik szerint, amit a Búvár-tó madarairól vezetnek, júliusban költöttek a bütykös hattyúk, s a feljegyzések alapján augusztusban még a Búvár-tó vizén megcsodálhattuk őket, mára viszont nagy valószínűséggel felnőttek annyira, hogy elrepüljenek.

TERMÉSZETES HELYVÁLTOZTATÁSRÓL LEHET SZÓ

A szakember szerint az adatok alapján a legvalószínűbb, hogy a bütykös hattyúk eltűnése a Búvár-tó környékéről természetes helyváltoztatásnak tudható be. Nem szokatlan ugyanis, hogy táplálkozási helyet váltanak. Elmondta, nem érkezett bejelentés elpusztult állatokról, ahogy betegséget sem észleltek a madárpopulációban, mint például a madárinfuenza, így a legvalószínűbb magyarázat az lehet, hogy természetes helyváltoztatásról van szó, a hattyúk ideálisabb táplálkozási helyre költöztek.

HA SÉRÜLT MADARAT LÁTUNK A KISKUNSÁGI NEMZETI PARKHOZ FORDULHATUNK SEGÍTSÉGÉRT

Korábbi interjúnk során, Tokody Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei titkára elmondta számunkra, hogy abban az esetben, ha sebesült, beteg madarat látunk Szegeden, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságához tudunk segítségért fordulni. Ilyenkor a honlapjukon megtalálható ügyeleti számot kell felhívnunk, és ők intézkednek a madár befogásáról, illetve a megfelelő ellátóhelyre, madár mentőhelyre való beszállításáról. Ezt a szerepet pedig városunkban a Szegedi Vadaspark tölti be.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb