KikapcsVideo365

Napi cukiság: vadkacsák és hattyúk a Búvár – tónál, csak gyönyörködj bennük, de ne etesd őket

Megtelt élettel a Szeged Plaza mögötti Búvár – tó, hiszen a víz ragyogó felszínén sok látogató örömére csak úgy hemzsegnek az úszkáló vadkacsák, vagyis tőkés récék, de még egy egész hattyú család is beköltözött a tavat körülölelő nádasba, így nem csoda, hogy a gazdag madárvilág csak úgy vonzza a kíváncsi tekinteteket. Arról, hogy mit is érdemes tudnunk ezekről a vízi madarakról Tokody Bélával, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei titkárával beszélgettünk, aki korábban már mesélt nekünk a városunkban tanyázó erdei fülesbaglyokról és az egyedülálló tiszavirágzásról is.

Fotó: Nyitrai Szilárd

EGYÁLTALÁN NEM RITKA, HOGY EZEK A VÍZI MADARAK BEKÖLTÖZNEK A VÁROS TAVAIBA

Ha kilátogatunk a Búvár – tóhoz, egy pillanat alatt magunk mögött hagyhatjuk a város zaját, ugyanis a környék hangos a vízi madarak zsongásától, hápogó, csivitelő hangjától, melyben fel -felhangzik egy -egy hangosabb rikácsolás. A magával ragadó élményt tökéletessé teszi az ember jelenlététől egyáltalán nem félő állatok közelsége, akik hol a vízben lubickolnak, lebukva időnként eleségükért, hol a parton illegetik magukat az őket csodáló emberek örömére. Ahogy Tokody Bélától megtudtuk, egyáltalán nem ritka Szegeden sem, hogy ezek a vízi madarak beköltöznek a városba, hiszen nagyon kedvelik azokat a tavakat, melyeknek a nádszegélye alkalmas arra, hogy fészket rakjanak, kiköltsék fiókáikat, megfelelő búvárhelyet és táplálékot kínáljanak számukra.

A SZEGEDEN MEGTALÁLHATÓ TAVAK GAZDAG VÍZI ÉLETRŐL ÁRULKODNAK

Ez pedig nemcsak a Búvár – tóra igaz, hiszen a Szeged területén található összes kisebb tavon lehet látni hasonló madárpopulációkat. Jellemzően azok a madarak úsznak be előszeretettel, amelyek többé – kevésbé urbanizálódtak. A bütykös hattyú például tipikusan az a faj, mely behúzódik az ember közelségébe, nagyon jól tűri azt. De sok helyen lehet látni szárcsákat, vízi tyúkokat is, nem beszélve a tőkés récékről. Ha szeretnénk őket megcsodálni, találkozhatunk velük a Téglagyári tavaknál, a Bika – tónál Baktóban, és a Zápor – tónál is Tarjánban. Nem ritkán a tavat körülölelő növényzetbe behúzódva különböző nádiposzáta fajok is megtalálhatóak. A nádszegélyben gyakran lehet találkozni éneklő nádirigóval, vagy foltos nádiposzátával is. Érdekes kis közösségek alakulnak ki, néha még a kifejezetten ritka, védett törpe gém is felbukkan, néhány évvel ezelőtt pont a Búvár – tónál volt felfedezhető egy barátságos törpe gém. Ő egy ritkább, nagyobb láptömegekben, kiterjedtebb nádasokban élő apró termetű gémféle, ami kis halakkal táplálkozik.

Fotó: Nyitrai Szilárd

CSAK GYÖNYÖRKÖDJ A MADARAKBAN, DE NE ETESD ŐKET

Visszatérve a Búvár – tó élénk madárvilágához Tokody Béla felhívta arra a figyelmünket, hogy ezeket a gyönyörű vízi madarakat csak csodálni és fényképeken megörökíteni szabad, ugyanis kifejezetten ártalmas számukra, ha nem megfelelő táplálékkal próbáljuk őket etetni. “Nagyon nagy ellentétben áll a vízi madarak etetése az énekes madarakéval, ami bár nem szükséges, de akkora gondot sem okozhatunk vele telenként. Ezzel szemben a vízi madarak etetése kifejezetten káros dolog. Azért is fontos ezt hangsúlyozni, mert Szegeden is megjelent egy vállalkozás, mely automatából kínálja a tóparton az úgynevezett vízi madár eleséget, ami nagyon nem jó, hiszen ezeket az állatokat nem szabad etetni, megtalálják ők maguknak a megfelelő táplálékot. Ráadásul kenyérdarabok és más rossz minőségű eleségek dobálása a fiókák fejlődésére is borzasztó hatással lehet. Például a hattyúknál olyan hiánybetegséget idéz elő, ami tulajdonképpen szárnydeformációt eredményez, ezt úgy hívják, hogy angyalszárny.

NEM JÓ ÖTLET A HATTYÚK SIMOGATÁSA SEM

Mint megtudtuk, a madarak simogatása sem jó ötlet, hiszen valószínű a vadkacsák nem is hagynák, a bütykös hattyúk pedig képesek agresszívan fellépni az efféle közeledésre, ráadásul hatalmasakat tudnak csípni, a szárnyaikkal pedig igen erőseket képesek ütni. Tehát az előzőek fényében akkor járunk el a legjobban, ha csak csodáljuk és maximum fényképezzük a tavak élővilágát.

Fotó: Nyitrai Szilárd

HA BAJBAJUTOTT ÁLLATOT TALÁLUNK A KISKUNSÁGI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁGÁNAK ÜGYELETI SZÁMÁT HÍVHATJUK

A Madártani Egyesület titkára azt is elárulta, ha tóparti sétáink során sérült, vagy bajbajutott állatot látunk Szegeden, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságához tudunk segítségért fordulni. Ilyenkor a honlapjukon megtalálható ügyeleti számot kell felhívnunk, és ők intézkednek a madár befogásáról, illetve a megfelelő ellátóhelyre, madár mentőhelyre való beszállításáról. Ezt a szerepet pedig városunkban a Szegedi Vadaspark tölti be.

Ha nem jártál volna kint a Búvár – tónál mostanában, Magyar Andor operatőr kollégánk felvételén bepillantást nyerhetsz az ott található gazdag madárvilág életébe.

Operatőr: Magyar Andor

Fotók: Nyitrai Szilárd

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: phb mascara
'Fel a tetejéhez' gomb