Közélet

Visszakér az állam 810 milliónyi támogatást Szatymaztól, egyelőre nem lesz bicikliút

Vissza kellett utalnia Szatymaznak a településnek már kifizetett támogatási előlegeket az államkasszába. Az önkormányzat buszöböl- és kerékpárút-építésről mond le emiatt, de Barna Károly polgármester szerint csak ideiglenesen.

Az október 17-én tartott képviselőtestületi ülés költségvetésről szóló napirendi pontjában szerepelt az államtól kapott támogatások visszafizetése. Két bicikliút és egy buszöböl építése hiúsul meg emiatt az ötezer lakosú Csongrád-Csanád vármegyei faluban.

810 MILLIÓ VÁNDOROL VISSZA

„Szatymaz Község Képviselő-testülete 2024. október 17. napján (csütörtök) 15:30 órától képviselő-testületi ülést tart” – a napirendi pontok ismertetésén túl nem sok minden derül ki a Csongrád megyei község Facebook oldaláról. Az önkormányzat honlapjára feltöltött napirendi pontok címe szerint a Szegedi Kistérség Többcélú Társulás tevékenységéről, költségvetési módosításról és teljesítésről, valamint a helyi adórendelet felülvizsgálatáról volt szó az ülésen. Egyik sem túl izgalmas a címe alapján, sokkal inkább a normál ügymenetet tükrözi. Az előterjesztéseket megnyitva viszont akad meglepetés, nem is kevés. A költségvetési módosításáról szóló előterjesztésben ugyanis az áll, hogy  675 millió forinttal csökken az Önkormányzat K6. Beruházások kiadási előirányzata, ebből:

  • Előirányzat átvezetése 372.317.549,- Ft egyéb felhalmozási c. támogatás visszafizetésére (Szatymaz — Zsombó Kerékpárút)
  • Előirányzat átvezetése 302.779.200,- Ft egyéb felhalmozási c. támogatás visszafizetésére (Szatymaz —Sándorfalva kerékpárút )

A központi költségvetésbe emellett további 135 milliót utalnak vissza, amit korábban egy autóbuszöböl építésére kaptak. Így összesen

810 millió forint fejlesztési forrás vándorol vissza a falutól az államhoz.

A kerékpárutakról júniusban azt írta az önkormányzat, hogy „A közeljövőben elinduló építések között van a Szatymaz–Sándorfalva és a Szatymaz–Zsombó kerékpárút is.” A jelek szerint azonban ezek mégsem valósulnak meg a közeljövőben.

MAGASABB SZINTEKEN DÖNTHETTEK

Az idén júniusban újraválasztott fideszes polgármesternél az Átlátszó érdeklődött, azt kérdezték, hogy mi lesz a forrással, a három beruházással, a térségi kormánypárti országgyűlési képviselő adott-e erre magyarázatot, valamint hogy az önkormányzati választások előtt tájékoztatták-e őket a támogatások visszafizetéséről. Barna Károly telefonon azt mondta, hogy szerinte magasabb szinteken kell számon kérni a pénzvisszakérést, arról nem ők döntöttek, annak – mint fogalmazott – ők csak elszenvedői. Azt is mondta, hogy a kerékpárút tervezése folyik, és ígéretet kaptak arra, hogy a korábban kiutalt, most visszakért előleget majd megkapják. Arra a kérdésre, hogy ez írásban történt-e, nemmel válaszolt. Ahogy azt sem árulta el, mikor és ki kérte tőlük vissza a pénzt. Annyit viszont elmondott, hogy a támogatási előleg a kincstári számlán volt, onnan veszi vissza az állam. Barna Károly ugyanakkor bizakodó, hogy megvalósulnak azok a fejlesztések, melyekről most döntöttek. Azt is mondta, több megyei településről tud, ahonnan szintén visszakérték azokat a pénzeket, ahol még nem kezdődött el a beruházás.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb