Közélet

Ismét a Napfény Városában járt a köztársasági elnök, aki szerint Szegedet tavaly óta az orvostudományi Nobel-díjasok városának is nevezhetjük

A jó orvos, az ügyes sebész teljesítménye az egész társadalom számára fontos, nap mint nap sokak élete múlik rajta – hangsúlyozta Sulyok Tamás köztársasági elnök október 18-án, pénteken Szegeden, az onkológiai sebészeti kongresszus megnyitóján. Az orvostudományi Nobel-díjasok városába ellátogató államfő elmondta, hogy a sebészet már száz évvel ezelőtt is a legdinamikusabban fejlődő szakterület volt.

A Magyar Sebész Társaság Sebészeti Onkológiai Szekciójának negyedik kongresszusát rendezték meg Szegeden, a Hunguest Hotel Forrásban 2024. október 18-19-én. Az esemény fővédnöki tisztségét Magyarország köztársasági elnöke, Sulyok Tamás töltötte be, aki maga is eljött Szegedre a találkozó megnyitójára – tudtuk meg az egyetemtől.

KIEMELTEN FONTOSAK AZ ORVOSAINK

“Egy nemzet egészségügyi állapota az egész életére kihat. Számomra, mint államfő számára ezért is kiemelten fontosak orvosaink, egészségügyi intézményeink. Ezért is jöttem ma el Szegedre, és ezért látogattam el tegnap Budapesten a SOTE Gyermekgyógyászati Klinikájára, ezért köszöntöttem külön korábban – itt, Szegeden is – a világjárvány térdre kényszerítésében döntő szerepet játszó Karikó Katalin kutatóbiológusunkat is” – mondta köszöntőjében Sulyok Tamás. Az államfő szerint Szegedet tavaly óta az orvostudományi Nobel-díjasok városának is nevezhetjük, hiszen innen indult Karikó Katalin, és itt tevékenykedett Szent-Györgyi Albert, akiről az SZTE orvosi kara kapta a nevét.

A JÓ ORVOS TELJESÍTMÉNYE AZ EGÉSZ TÁRSADALOM SZÁMÁRA FONTOS

“Szent-Györgyi 1911-ben kezdte meg az orvosi egyetemet. Éppen abban az esztendőben, amikor Magyarországon az orvosi karok számára kiadták a sebészet régen várt tankönyvét. A szerzők berlini, kölni, halle-i és további német egyetemek sebészprofesszorai voltak, az ő művüket fordították magyarra. A fordító, Lobmayer Géza sebészorvos előszavában megjegyzi: Az orvosi tudományok egy ága sem mutathat évenként oly haladást, mint éppen a sebészet. És hol voltunk még akkor a CT-től, a laparoszkópos műtéttől vagy a biztonságos érzéstelenítéstől, altatástól” – mondta az államfő. A jó orvos, az ügyes sebész teljesítménye az egész társadalom számára fontos, nap mint nap sokak élete múlik rajta. Hivatásukat ezért is a legnagyobb tisztelet övezi, amelyet államfőként ő maga is megerősített. Így kívánt tartalmas konferenciát, a gyógyító munkához pedig sok erőt, örömet és sikerélményt.

Sulyok Tamás legutóbb október elején járt Szegeden, nem is akárhol:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb