Közélet

Először mérték be a Tisza Párt előnyét a Fidesszel szemben, egy hajszállal vezetnek az egyik kutatóközpont szerint

Először mérték be a Tisza Párt előnyét a Fidesszel szemben a pártválasztók között. A 21 Kutatóközpont által készített felmérés szerint a Tisza 42, a Fidesz 40 százalékon áll a választásukat biztosra ígérő, pártot választani tudó szavazók között. A kutatásról megszólalt Magyar Péter, és egy politikai elemző is. Utóbbi érdekesnek találja, hogy éppen október 23-án láthattunk 18 év után először egy ilyen kutatást hazánkban.

A kutatás szerint az ötszázalékos parlamenti küszöböt a Tisza Párton és a Fideszen kívül csak a Mi Hazánk tudná megugrani 5 százalékkal – ha most vasárnap tartanák az országgyűlési választást, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Demokratikus Koalíció 4–4 százalékot kapna.

A TELJES NÉPESSÉGEN BELÜL KICSIVEL TOVÁBBRA IS A FIDESZ VEZET

A teljes népességen belül egy kicsivel továbbra is a Fidesz vezet: a kormánypártok támogatottsága 29 százalék, a Tiszáé 26. A Mi Hazánkat a választókorúak 5, az MKKP-t és a DK-t a 3 százaléka támogatja, a bizonytalanok aránya pedig 28 százalék. A kutatásból világosan kirajzolódnak generációs különbségek:

  • a 65 évnél idősebbek közel fele, 46 százaléka fideszes, és csak 13 százalék Tiszás,
  • eközben a fiatalok körében a Tisza Párt jelentősen előzi a Fideszt, Magyar Péterék a 18–29 és a 30–39 évesek közötti korcsoportban 38, illetve 40 százalékon állnak,
  • miközben a Fideszt csak 12 és 14 százalékuk támogatja.

A fővárosban jelentős a Tisza előnye (29 százalék a Fidesz 21 százalékkal szemben), de a megyei jogú városokban, illetve megyeszékhelyeken is Magyaré a legerősebb párt (32 százalék és 28 százalék). A kisebb városokban fej fej mellett a Fidesz és a Tisza, de falvakban és községekben 37 százalékos a kormánypárt támogatottsága, Magyaréké pedig mindössze 19 százalék.

EZER EMBERT KÉRDEZTEK MEG

A hibrid adatfelvétel október 9. és 15. között zajlott, 1000 fő megkérdezésével. A válaszadók SMS-üzenetben kapták meg az online kérdőívhez vezető linket. A kutatás során felhasznált telefonszámok nyilvánosan elérhető weboldalakról származnak. A súlyozás a KSH 2022-es népszámlálási adatai szerint történt, lakóhely, nem, kor, iskolai végzettség szerint. A minta reprezentatív a teljes lakosságra nézve, a mintában kapott értékek +/– 3 százalékponttal térnek el attól, amit a teljes lakosság megkérdezése esetén kaptak volna. A részsokaságok vizsgálata során a hibahatár ennél nagyobb lehet. A kutatást a Partizán rendelte meg a 21 Kutatóközponttól – emlékeztet a 24.hu.

“TÖRTÉNELMET ÍRTUNK”

“Történelmet írunk. 18 éve nem volt ilyen. Magyarország üzent: Orbán Viktor rendszerének vége van” – írta a közösségi oldalára Magyar Péter a kutatásról, majd hozzátette, hogy szerinte a magyarok többsége új kormányt szeretne. “A TISZA Párt látja az óriási felhatalmazást és érzi a hatalmas felelősséget. Tudjuk, mi a dolgunk” – hangsúlyozta.

TÖRÖK GÁBOR SZERINT ÉRDEKES, HOGY ÉPPEN OKTÓBER 23-ÁN LÁTHATUNK EGY ILYEN KUTATÁST

Török Gábor politikai elemző a közösségi oldalán közölt néhány gondolatot a Tisza Párt előnyét mutató közvélemény-kutatás kapcsán. Mint írta, a különbség bár valóban hibahatáron belüli, azonban szerinte a közvélemény-kutatások nemcsak megmutatják a politikai valóságot, de bizony időnként alakítják is azt. “Egyértelmű a Tisza Párt erősödése, és várható volt, hogy 18 év után napvilágot lát egy elemzés, amely a Tisza Párt vezetését interpretálja, ugyanakkor azoknak is igazuk van, akik szakmai fenntartásokkal élnek a Tisza Párt előnyét először mutató elemzéssel szemben” – reagált Török Gábor politikai elemző a Facebook-oldalán.

„Ennek politikai jelentősége van, befolyásolja a választók döntéseit, de még inkább a politikai szereplők gondolkodását, viselkedését” – vélte Török Gábor, aki érdekesnek találja, hogy éppen október 23-án láthattunk először egy ilyen kutatást 18 év után. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nagyobb tanulságokat a két párt között a nemekre, az életkorra, az iskolai végzettségre és a lakóhelyre vonatkozó számokból lehet levonni. Mint írta, meglepte, hogy a nők körében vezet a Fidesz. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb