Közélet

Pontosan két hete hasítanak városunk útjain: fotókon mutatjuk az új, szegedi trolikat

Pontosan két hete állt forgalomba Szegeden négy SOR TNS 12 típusú trolibusz. Mint akkor megírtuk, a felsővezeték-hálózattól függetlenül is 50 kilométer megtételére képes négy trolibusz beszerzését 577 millió forinttal támogatta a Zöld Busz Program keretében a HUMDA Zrt.

Már két hete hasítanak Szeged útjain városunk vadiúj, önjáró trolijai, melyek egyikét most Olvasónk, Róbert kapta lencsevégre:

Mint megírtuk, a SOR Libchavy a Solarist maga mögé utasítva nyerte el még 2022-ben a négy darab akkumulátoros önjáró üzemmódra is képes szóló trolibusz szállítási jogát nettó 1 833 180 euró, azaz átszámítva közel nettó 690 millió forint értékű ajánlatával. A beszerzés elsődleges pénzügyi forrását a Zöld Busz Program nettó 577 461 000 forintos támogatási összege adta, a szükséges önerőt pedig szegedi önkormányzat biztosította.

A PRÓBAFUTÁSOK MEGVOLTAK

Az utolsó kocsi a 15 hónapos teljesítési határidő lejárta után, több mint két hónappal, 2024. június 10-én érkezett meg a Napfény Városába. Az új trolibuszok első utasok nélküli próbafutásai március végén kezdődtek meg, azóta a járművek mindegyike körülbelül félezer és ezer kilométer közötti távolságot teljesített a tesztidőszakban.

OKTÓBER 10-ÉN ÁLLTAK CSATASORBA SZEGED ÚTJAIN AZ ÚJ TROLIK

Az október 10-én üzembe álló négy SOR TNS 12 típusú trolibusz átadásán Mészáros Virág, a HUMDA Zrt. vezérigazgatója azt mondta, a mobilitás területén nincs fontosabb szempont a fenntarthatóságnál, Szeged pedig élen jár a tisztán elektromos közösségi közlekedésben. A felsővezeték-hálózattól függetlenül is 50 kilométer megtételére képes négy trolibusz beszerzését 577 millió forinttal támogatta a Zöld Busz Program keretében a HUMDA Zrt. – közölte a vezérigazgató. Hozzátette: a járművek vételárából 232 millió forintot az önkormányzat biztosított. Mészáros Virág emlékeztetett rá, a cég több mint egy milliárd forinttal támogatta nyolc tisztán elektromos meghajtású BYD busz megvásárlását is, ezek tavaly óta szállítják az utasokat Szegeden.

KIEMELTEN FONTOS SZEGEDNEK A FENNTARTHATÓSÁG

Nagy Sándor (Összefogás Szegedért) városfejlesztési alpolgármester az átadón hangsúlyozta, Szeged számára kiemelten fontos a fenntarthatóság, ezért javítják a közösségi közlekedés fejlesztése mellett a kerékpáros és gyalogos közlekedés feltételeit is. A Szegeden készült utolsó – 2018-as – felmérés szerint a városon belüli helyváltoztatáson belül 36 százalékos volt a közösségi közlekedés részaránya, magasabb mint az autóhasználaté – tudatta a politikus.

A közösségi közlekedés szerepének megőrzése érdekében jó minőségű szolgáltatást nyújtó, rendszeresen járó villamosokra, trolibuszokra és buszokra van szükség, melyek valódi alternatívát jelentenek az autóhasználat helyett – mondta Nagy Sándor. Az alpolgármester kifejtette, az önkormányzat ezért indított három év alatt egymilliárd forintos költségvetésű programot a régi járművek felújítására. Elsőként a trolibuszflotta gerincét adó Skoda-Ikarus járművek rekonstrukciója történik meg.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb