Szegedi Arcok

Közösségi összefogás indul Szegeden a kórházban hagyott újszülöttekért: nekik is kijár az a szeretet és gondoskodás, amelyre minden kisbabának szüksége van

Kórházban hagyott csecsemők gondozására önkéntes kezdeményezést indítottak az MCC szegedi képzési központjának hallgatói. A diákprojekt keretében arra törekszenek, hogy a magukra hagyott újszülöttek is megkapják azt a szeretetet és gondoskodást, amelyre minden kisbabának szüksége van.

Mint megtudtuk, az Örökké Haza Projekt munkájának részeként a Szegedi Tudományegyetem és az MCC olyan közös, szabadon választható kurzust indított, amelyben a 16 résztvevő alapos szakmai felkészülést követően önkéntesként vehet részt a születés után kórházban hagyott csecsemők gondozásában, ringatásában.

SZERETETTELJES KÖRNYEZET A BABÁKNAK

Kiss Teodóra negyedéves joghallgató és Égi Blanka harmadéves gyógypedagógia szakos hallgató 2023-ban nyert első díjat örökbefogadást segítő ötletükkel a Mathias Corvinus Collegium és a Design Terminál közös, MCC Ötlet Inkubátor versenyén. A projekt keretében nem csupán az örökbefogadás körüli jogi folyamatok megismerését és hatékonyabbá tételét tűzték ki célul a diákok, hanem azt is, hogy közvetlenül segíthessenek. Karitatív programokon keresztül, valamint egy szakmailag felkészült önkéntes csapat képzésével és koordinálásával egy ingergazdag, szeretetteljes környezetet teremtenek a kórházban hagyott csecsemőknek.

KIVÁLÓ SZAKEMBEREK SEGÍTIK A KEZDEMÉNYEZÉST

Az is kiderült a szerkesztőségünknek küldött közleményből, hogy a felkészülést kiváló szakemberek segítik. A szabadon választható kurzus ötlete Prof. Dr. Várbíró Szabolcstól, az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezetőjétől származik. Az egyetemi keretek lehetőséget adnak arra, hogy bármely kar hallgatói bekapcsolódhassanak az önkéntes munkába. A kurzushoz oktatóként csatlakozott Prof. Dr. Orvos Hajnalka egyetemi tanár, Horváthné Mészáros Erzsébet kisgyermeknevelési szaktanácsadó, Králik Adél pszichológus és Dr. Asztalos Kata neveléstudományi kutató, a tantárgy felelőse és az MCC szegedi képzési központjának vezetője.

OLYAN KÖZÖSSÉGET AKARNAK FORMÁLNI, AMI SEGÍTENI TUD A CSECSEMŐK HELYZETÉN

Az Örökké Haza Projekt víziója, hogy az önkéntesekből olyan közösséget formáljon, amely segíteni tud a magára hagyott csecsemők helyzetén. A szegedi jógyakorlatot követően a szervezők abban bíznak, hogy az ország több pontján is csatlakoznak majd motivált fiatalok és a felkészülésüket támogató szakemberek a kezdeményezéshez. Az MCC diákprojektjeinek célja, hogy az alapítvány egyetemista diákjai ne csupán a tanulmányaikban legyenek kiemelkedőek, hanem merjenek olyan saját ötleteket megvalósítani, amelyek egymást inspiráló közösségre épülnek és hasznosak a társadalom számára. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb