Mindenmás

Itt az emlékeztető a pálinka mestereinek: még 16 napig van lehetőségünk nevezni a II. Domaszéki Pálinkaversenyre!

November 18-ig várják a nevezéseket a II. Domaszéki Pálinkaversenyre. A megmérettetés célja a pálinka-, és párlatfőzés helyi, és régiós hagyományainak, értékeinek megőrzése, ápolása, a minőségi pálinkát készítő lakosok és bér-, illetve magánfőzdék munkájának elismerése. A versenyen indulóknak fajtánként minimum 0,3 liter mintát kell beküldeniük. Egy versenyző tetszőleges számú tétellel indulhat. Az eredményhirdetés a Domaszéki Böllérnapon lesz, november 23-án.

A DOMASZÉK NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT ISMERTETTE A SZABÁLYZATOT

II. Domaszéki Pálinkaverseny versenyszabályzat

A verseny kiírója: Domaszék Nagyközségi Önkormányzat.

  • Nevezési minta: A versenyen indulóknak fajtánként minimum 0,3 liter mintát kell beküldeniük. Egy versenyző tetszőleges számú tétellel indulhat. A beküldött mintán fel kell tüntetni a főzde, ill. magánfőzés esetén a készítő nevét, az alapanyag gyümölcsfaj (esetleg fajta) megnevezését, az alkoholfokát, az évjáratot és amennyiben hordóban érlelt termékről van szó, ennek megnevezését.

A versenytételeket a kiíró címére kell eljuttatni:

Domaszék Nagyközségi Önkormányzat – 6781 Domaszék, Köztársaság tér 1.

NEVEZÉSI LAP

Beküldési határidő:

2024. november 18.

A nevezés feltételei:

  • A versenyen a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény törvények szerinti pálinkát előállító adóraktárak, párlatot előállíttató bérfőzetők és párlatot előállító magánfőzők egyaránt részt vehetnek a versenyszabályzatban foglaltak elfogadásával és a nevezési lap kitöltésével.
  • Nevezni kereskedelmi célú főzdéknek az elfogadott, 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben pálinkának minősülő készítményekkel, míg a bérfőzetőknek és magánfőzőknek a 2016. évi LXVIII. törvény 3. § (3) 3‒4. és a 19‒21. pontja értelmében párlatokkal lehet. A versenyeztetett pálinkák és párlatok eredetét, adózott voltát törvényesen igazolni kell.
  • Adóraktár engedélyese: Jöt. szerinti pálinkát előállító adóraktár engedélyese szabad forgalomba bocsátott, zárjeggyel ellátott, adózott terméket nevezhet, amelynek eredetét, származását a verseny rendezőjének nevére (Domaszék Nagyközségi Önkormányzat – 6781 Domaszék, Köztársaság tér 1.; Adószám: 15726542-2-06) kiállított számviteli okmánnyal és zárjeggyel igazolja.
  • Bérfőzető: a 2016. évi LXVIII. törvény 3. § (3) 3‒4. értelmében: „3. bérfőzető: az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki a tulajdonában álló gyümölcsből (gyümölcsből származó alapanyagból) állíttat elő bérfőzött párlatot; 4. bérfőzött párlat: adóraktárban a bérfőzető alapanyagából a bérfőzető részére előállított párlat; Jöt. szerinti bérfőző, a140. § (8) bekezdésében meghatározott származási igazolással igazolja az előállított párlat származását.
  • Magánfőző: a 2016. évi LXVIII. törvény 3. § (3) 19‒21. pontja értelmében: 19. magánfőzés: a párlatnak a magánfőző, több tulajdonostárs magánfőző esetén valamely tulajdonostárs lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen a magánfőző által végzett előállítása; 20. magánfőző: az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztő személy, aki tulajdonában álló gyümölccsel, gyümölcsből származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, tulajdonában álló desztillálóberendezéssel rendelkezik; 21. párlat: a – nyers párlat kivételével – 2208 20 29, 2208 20 89, 2208 90 33, 2208 90 38, 2208 90 48, – a calvados kivételével – 2208 90 71 KN-kód szerinti termék, továbbá a 2208 90 56 és 2208 90 77 KN-kód szerinti termékek közül a seprőpárlat;” 2016 január 1. előtt előállított párlat esetén az átalányadó befizetéséről szóló igazolást kell a magánfőzőnek benyújtania. 2016-2020 között előállított párlat esetén a párlat adójegy meglétét kell igazolni. 2021 január 1-től a NAV által kiadott magánfőzöttpárlat-származási igazolással kell a minta eredetét bizonyítani.
  • A felsorolt okmányok, illetve igazolvány másolati példányát át kell adni a verseny rendezőjének.
  • A bérfőzetők és magánfőzők a vonatkozó jövedéki szabályok szerint nevezhetnek, a versenyszabályzat szerint. A versenyszabályzat elfogadásával a magyarországi nevező nyilatkozik arról is, hogy a minta Magyarországon termett gyümölcsből van, itt cefrézték, főzték, és hozzáadott cukrot nem tartalmaz.

A versennyel kapcsolatos minden jog a kiírót illeti meg. Az érzékszervi zsűrizés időpontja: 2024. november 19. kedd 16:00 óra. A párlatok/pálinkák értékelése az országos versenyszabályzat szerint történik. Az eredményhirdetés időpontja és helyszíne: Domaszéki Böllérnap, Köztársaság tér., időpontja: 2024. november 23. 10:00 óra

Érdeklődni a +36 (30) / 599 9617-es vagy a +36 (62) 284-011-es telefonszámon vagy [email protected] e-mail címen lehet.

Domaszék, 2024. október 18.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTokFacebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb