„A Michelin-díj az Oscar-díj az ízek birodalmában” – újabb szegedi étterem került fel a Michelin-kalauz ajánlásainak listájára
Mint megírtuk, 42 magyarországi hotel, köztük 3 szegedi szerepel a Michelin Guide első hazai szállodai válogatásában. A hotelek után azonban a Michelin-csillagos éttermeket és a különdíjasokat is bejelentették a Magyar Állami Operaházban rendezett gálaesten. Egy új szegedi étterem is felkerült a Michelin-kalauz ajánlásainak listájára, az Alkimista Kulináris Műhely mellett most már a Tiszavirág étterem is itt foglal helyet.
A magyar gasztronómia nemzetközi elismertsége egyre inkább kihat a turizmusra: míg 2010-ben egyetlen étterem szerepelt a Michelin-kalauzban, a Michelin Guide 2025. október 9-i magyarországi díjátadóján 84 elismerést adott át a világ vezető étteremkalauza – világított rá Csendes Olivér, a Visit Hungary vezérigazgatója a díjátadó gálán.
A SZEKTOR LENDÜLETE TÖRETLEN
Túri Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára pedig azt emelte ki, hogy Magyarország turizmusa történelmi csúcsra ért: tavaly minden korábbinál több vendéget fogadtunk, és a hazai vendégforgalom növekedése az EU-átlag háromszorosával bővült. A szektor lendülete pedig idén is töretlen, sorra jelentik be a rekordokat.
A Michelin Guide 2025 magyar díjazottjainak felsorolását az Év Nyitásával kezdték, ez pedig:
- Padi (Rátka)
Megőrizte 2 Michelin-csillagát:
- Platán Gourmet ‒ Tata
- Stand ‒ Budapest
Valamennyi korábbi csillagos étterem megtartotta az 1 Michelin-csillagot:
- 42 ‒ Esztergom
- Salt ‒ Budapest
- Costes ‒ Budapest
- Borkonyha Winekitchen ‒ Budapest
- Babel ‒ Budapest
- Rumour by Jenő Rácz ‒ Budapest
- Essencia ‒ Budapest
- Pajta ‒ Őriszentpéter
Bib Gourmand (megfizethető, de kiváló minőséget nyújtó helyek) elismerést megőrizte:
- Iszkor ‒ Mályinka
- Újváros Bisztró ‒ Szarvas
- N28 Wine and Kitchen ‒ Budapest
- Goli ‒ Budapest
- Platán Bisztró ‒ Tata
- Macok ‒ Eger
- Morzsa ‒ Pécs
- Casa Christa ‒ Balatonszőlős
- Sparhelt ‒ Balatonfüred
- Kistücsök ‒ Balatonszemes
- Anyukám mondta – Encs
Új Bib Gourmand éttermek:
- 94’ konyha & bár ‒ Budapest
- Cabrio ‒ Budapest
Ajánlott éttermek (Tányér szimbólum):
Idén először ajánlást elért éttermek:
- Bibo Budapest ‒ Budapest
- Dereszla Bisztró ‒ Bodrogkeresztúr
- Fausto’s ‒ Budapest
- Lokal at the lake ‒ Fonyód
- Majorelle ‒ Budapest
- PADI ‒ Rátka
- Petrányi Csopak ‒ Csopak
- Tiszavirág ‒ Szeged
Zöld csillag (fenntartható, környezetbarát):
Új Zöld csillagos étterem:
- Pajta ‒ Őriszentpéter
Megőrizték Zöld csillagukat:
- Graefl Major Kétútköz ‒ Poroszló
- Onyx Műhely ‒ Budapest
- Salt ‒ Budapest
- Villa Kabala – Szigliget
- Natura Hill ‒ Zebegény
Különdíjak:
Young Chef Award 2025:
- Pallag Dávid ‒ Rutin, Budaörs
Service Award:
- Ráduly Róbert ‒ UMO, Budapest
A legjobb Sommeliert is díjazták a rendezvényen:
- Varga Norbert, Stand, Budapest
A fentiek mellett több olyan étterem is amely megőrizte ajánlását, ilyen például a szegedi Alkimista Kulináris Műhely.
A MICHELIN-DÍJ AZ OSCAR-DÍJ AZ ÍZEK BIRODALMÁBAN
Csendes Olivér, a Visit Hungary vezérigazgatója szerint az elhivatottság, a professzionalizmus és a kreativitás mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország gasztronómiai szempontból is vonzó célpont legyen a nemzetközi közönség számára.
„A Michelin-díj az Oscar-díj az ízek birodalmában”
– fogalmazott Csendes Olivér, majd figyelmeztetett: meg is kell tudni tartani az elismerést. Szerinte a Michelin-díj nem a drágaságról és az árról szól, vagy a luxusról. Egy helyi alapanyagokra építő vendéglátóhely lehet épp olyan kiemelkedő, mint egy nagy luxusétterem – írja az Index.
A Michelin Guide első hazai szállodai válogatásáról itt írtunk:



