Szegedi Arcok

„A Michelin-díj az Oscar-díj az ízek birodalmában” – újabb szegedi étterem került fel a Michelin-kalauz ajánlásainak listájára

Mint megírtuk, 42 magyarországi hotel, köztük 3 szegedi szerepel a Michelin Guide első hazai szállodai válogatásában. A hotelek után azonban a Michelin-csillagos éttermeket és a különdíjasokat is bejelentették a Magyar Állami Operaházban rendezett gálaesten. Egy új szegedi étterem is felkerült a Michelin-kalauz ajánlásainak listájára, az Alkimista Kulináris Műhely mellett most már a Tiszavirág étterem is itt foglal helyet.

A magyar gasztronómia nemzetközi elismertsége egyre inkább kihat a turizmusra: míg 2010-ben egyetlen étterem szerepelt a Michelin-kalauzban, a Michelin Guide 2025. október 9-i magyarországi díjátadóján 84 elismerést adott át a világ vezető étteremkalauza – világított rá Csendes Olivér, a Visit Hungary vezérigazgatója a díjátadó gálán.

A SZEKTOR LENDÜLETE TÖRETLEN

Túri Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára pedig azt emelte ki, hogy Magyarország turizmusa történelmi csúcsra ért: tavaly minden korábbinál több vendéget fogadtunk, és a hazai vendégforgalom növekedése az EU-átlag háromszorosával bővült. A szektor lendülete pedig idén is töretlen, sorra jelentik be a rekordokat.

A Michelin Guide 2025 magyar díjazottjainak felsorolását az Év Nyitásával kezdték, ez pedig:

  • Padi (Rátka)

Megőrizte 2 Michelin-csillagát:

  • Platán Gourmet ‒ Tata
  • Stand ‒ Budapest

Valamennyi korábbi csillagos étterem megtartotta az 1 Michelin-csillagot:

  • 42 ‒ Esztergom
  • Salt ‒ Budapest
  • Costes ‒ Budapest
  • Borkonyha Winekitchen ‒ Budapest
  • Babel ‒ Budapest
  • Rumour by Jenő Rácz ‒ Budapest
  • Essencia ‒ Budapest
  • Pajta ‒ Őriszentpéter

Bib Gourmand (megfizethető, de kiváló minőséget nyújtó helyek) elismerést megőrizte:

  • Iszkor ‒ Mályinka
  • Újváros Bisztró ‒ Szarvas
  • N28 Wine and Kitchen ‒ Budapest
  • Goli ‒ Budapest
  • Platán Bisztró ‒ Tata
  • Macok ‒ Eger
  • Morzsa ‒ Pécs
  • Casa Christa ‒ Balatonszőlős
  • Sparhelt ‒ Balatonfüred
  • Kistücsök ‒ Balatonszemes
  • Anyukám mondta – Encs

Új Bib Gourmand éttermek:

  • 94’ konyha & bár ‒ Budapest
  • Cabrio ‒ Budapest

Ajánlott éttermek (Tányér szimbólum):

Idén először ajánlást elért éttermek:

  • Bibo Budapest ‒ Budapest
  • Dereszla Bisztró ‒ Bodrogkeresztúr
  • Fausto’s ‒ Budapest
  • Lokal at the lake ‒ Fonyód
  • Majorelle ‒ Budapest
  • PADI ‒ Rátka
  • Petrányi Csopak ‒ Csopak
  • Tiszavirág ‒ Szeged

Zöld csillag (fenntartható, környezetbarát):

Új Zöld csillagos étterem:

  • Pajta ‒ Őriszentpéter

Megőrizték Zöld csillagukat:

  • Graefl Major Kétútköz ‒ Poroszló
  • Onyx Műhely ‒ Budapest
  • Salt ‒ Budapest
  • Villa Kabala – Szigliget
  • Natura Hill ‒ Zebegény 

Különdíjak:

Young Chef Award 2025:

  • Pallag Dávid ‒ Rutin, Budaörs

Service Award:

  • Ráduly Róbert ‒ UMO, Budapest

A legjobb Sommeliert is díjazták a rendezvényen:

  • Varga Norbert, Stand, Budapest

A fentiek mellett több olyan étterem is amely megőrizte ajánlását, ilyen például a szegedi Alkimista Kulináris Műhely.

A MICHELIN-DÍJ AZ OSCAR-DÍJ AZ ÍZEK BIRODALMÁBAN

Csendes Olivér, a Visit Hungary vezérigazgatója szerint az elhivatottság, a professzionalizmus és a kreativitás mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország gasztronómiai szempontból is vonzó célpont legyen a nemzetközi közönség számára.

„A Michelin-díj az Oscar-díj az ízek birodalmában”

– fogalmazott Csendes Olivér, majd figyelmeztetett: meg is kell tudni tartani az elismerést. Szerinte a Michelin-díj nem a drágaságról és az árról szól, vagy a luxusról. Egy helyi alapanyagokra építő vendéglátóhely lehet épp olyan kiemelkedő, mint egy nagy luxusétterem – írja az Index.

A Michelin Guide első hazai szállodai válogatásáról itt írtunk:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb