Álmodott egy merészet, és belevágott a fiatal gazda: hagyma helyett már pisztácia terem Makó határában
Különös kalandba vágott bele egy makói fiatal: belefogott a pisztáciatermesztésbe. Bár Makó neve eddig leginkább a hagymával nőtt össze, de a fiatal Kocsis Gábor gondolt egy merészet, és hagymaföld helyett egy pisztáciaültetvényt hozott létre a város határában.
Kocsis Gáborhoz a Street Kitchen csapata látogatott el, nekik árulta el a friss pisztáciatermesztő, hogy a makói ültetvényén jelenleg kb. 240 pisztáciafa sorakozik. A növények négy-öt évesek, vagyis még fiatalok, de már kezdik megmutatni magukat.
A DÉL-ALFÖLDI IDŐJÁRÁS TÖKÉLETES A PISZTÁCIÁNAK
Kiemelték, hogy a fák tavaly ősszel kerültek ki a faiskolából, és mostanra szépen megerősödtek. Emlékeztetnek, hogy egy pisztáciafa termőre éréséhez minimum öt év szükséges, és általában tizenöt év után beszélhetünk jelentős terméshozamról, azaz húsz-ötven kilogramm pisztáciáról évente. Gábor egy külföldi szakértői csoporttól kért éghajlatelemzést, ami meglepően azt az eredményt hozta, hogy a dél-alföldi időjárás tökéletes a pisztáciának: meleg és száraz levegő, kevés csapadék, sok napsütés, magas páratartalom és enyhe tél. Makó különösen szerencsés, hiszen megfelel a fenti elemzésnek, és a terület mellett csordogáló Maros biztosítja a vízellátást, ami aranyat ér egy ilyen friss ültetvénynek.
KÉZZEL VÉGEZTÉK A BEPORZÁST
A riportból az is kiderült, hogy a beporzást Gáborék kézzel végezték el, ecsettel, türelmesen, fáról fára haladva édesanyja segítségével napokat töltöttek el a pisztáciafák társaságában. A fák meg is hálálták a gondoskodást, idén már néhány kilogramm termés is született. Az idei év egyik nagy tanulsága azonban az volt, hogy a madarak is imádják a pisztáciát, és a termés nagy részét lecsipegették, így a következő években valószínűleg madárháló és természetbarát riasztó is bevetésre kerül.
EGY PICIT MÁS AZ ÍZE
A Street Kitchen azt is írja, hogy most még csak pár kiló termés született Makón, de a cél az, hogy néhány éven belül már stabil, eladható mennyiség álljon rendelkezésre. A lap szerint egyébként a makói pisztácia íze frissen szedve más, mint a bolti import: kissé édesebb, világosabb színű, és a nyers dióra emlékeztet, megtartva a pisztácia jellegzetességét. A teljes riportot ITT találod.



