Közélet

Koronavírus: a nap legfontosabb eseményei

Magyarországon elsőként, sikeresen izoláltak az NKK laborjában a koronavírust, beutazási tilalmat vezet be az EU, leáll a magyarországi Audi és Opel gyár. A nap legfontosabb koronavírus-hírei következnek.

BÜSZKESÉG ÉS TUDOMÁNYOS ÁTTÖRÉS, MADE IN HUNGARY

Kezdjük egy olyan hírrel, amire mi is büszkék vagyunk: a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában sikeresen izolálták a koronavírust, Magyarországon először – jelentette be az országos tisztifőorvos kedden Budapesten, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

https://www.youtube.com/watch?v=2_VKGCMscKM

A VÁLSÁG MEGÉRKEZETT AZ AUTÓIPARBA IS

Számítottunk rá, azonban kevésbé pozitív a hír, amely szerint az Audi az ingolstadti, brüsszeli és mexikói üzemei mellett a győri gyárában is felfüggeszti a termelést hétfőn, az újranyitásról és a dolgozók kompenzációjáról később adnak ki közleményt. A szentgotthárdi Opel gyárban ugyanez a helyzet, a kecskeméti Mercedes üzemről még nincs információnk, azonban Esztergomban, a Suzukinál már komoly átszervezések zajlanak: nem lesz esti műszak, a gyakornokokat elküldik, nem járnak a céges buszok Budapestről és Szlovákiából.

Ezt a bestiális RS3-ast egy darabig sajna nem gyártják a győriek… Fotó: Audi Magyarország

LEZÁRJA HATÁRAIT AZ UNIÓ

Indul a beutazási tilalom: az EU csak uniós állampolgárokat enged be a területére a következő 30 napban, jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az európai állam – és kormányfők döntését az uniós vezetők mai videókonferenciáját követő sajtótájékoztatón.

Lezárja határait az EU. Forrás: euronews (magyarul)

A SZEGEDI POLITIKAI ELIT MAI REAKCIÓI

Botka László ma Facebook oldalán kért meg minden 65 év feletti, szegedi lakost, hogy maradjanak otthon:

https://www.facebook.com/drbotkalaszlo/photos/a.781779341843207/2991015637586222/?type=3&theater

Bartók Csaba, a Fidesz szegedi elnöke és Tápai Péter alelnök az alábbi közleményt adta ki a mai napon:

“A Szegedi Fidesz álláspontja szerint ezekben a hetekben az emberi élet és az idősek védelme a legfontosabb. Ezért a Fidesz minden olyan önkormányzati intézkedést támogat, amely a koronavírus-járvány idején az élet megóvását szolgálja. Azt kérjük Szeged polgáraitól is, hogy a kormány ajánlásait a járvány megfékezésére mindenki szigorúan tartsa be, csak ezzel fékezhető eredményesen a vírus továbbterjedése.

Az első az emberi élet és az idősek védelme. Ezért a Szegedi Fidesz támogatja a városi önkormányzat munkáját és célkitűzéseit a járvány megfékezése érdekében. Ezekben a nehéz időkben csak az egységes akarat és az egységes fellépés hozhat eredményt. Most az együttműködés ideje jött el.

Arra kérjük Szeged polgárait is, hogy a magyar kormány és a járványügyi hatóságok előírásait tartsák be: ha lehet, halasszák el a családi eseményeket, ne járjanak közösségi eseményekre, az idősebbek pedig tartósan tartózkodjanak otthon; ha megoldható, akkor most ne találkozzanak az unokákkal, és ne a nagyszülők vigyázzanak a gyermekekre. A munkavállalókat arra kérjük, ha megoldható, mindenki távmunkában végezze feladatait. Aki pedig betegnek érzi magát, elsősorban telefonon keresse háziorvosát.

A legfontosabb most az idősek védelme, mert ők vannak a legnagyobb veszélynek kitéve. Ezért Szeged Önkormányzatát arra kérjük, hangsúlyosan vegye figyelembe a kormányzat ajánlásait a járványveszély csökkentése érdekében, a legfontosabbat pedig mindig tartsa szem előtt, mert az egyedülálló idősek ellátásának megszervezése önkormányzati feladat.

A Szegedi Fidesz ezúton is felajánlja közreműködését a Szegedi Önkormányzat részére a szegedi idősek ellátásnak sikeres megszervezéséhez.

Szegedi Fidesz és Szeged Város Fidesz-frakciójának nevében:
Bartók Csaba városi elnök
Tápai Péter frakcióvezető”

További, a szegedieket napi szinten érintő napi események a témában:

https://szeged365.hu/2020/03/17/1724/

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb