Közélet

Felfüggesztik a hiteltartozásokat

A Magyar Nemzeti Bank javaslata alapján Orbán Viktor Miniszterelnök, igaz technikai értelemben némileg bonyolult úton, de bejelentette, hogy felfüggesztik a hiteltartozásokat az év végéig. A bejelentés keretében:

a magánszemélyek és vállalkozások március 18-ig kötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét felfüggesztik az év végéig;

július 30-ig meghosszabbítják a rövidlejáratú vállalkozási hitelek lejártát;

a turizmus, a személyszállítás, a vendéglátás, a kultúra, a sport és a szórakoztató ipar szektorokban elengedik a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét, nem kell fizetni nyugdíjjárulékot, az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken, a munkavállalók járulékait csökkentik;

a KATA hatálya alá eső taxisok átalányadó-fizetési kötelezettségét július 30-ig felfüggesztik;

helységbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, a díjakat nem lehet emelni a fent felsorolt ágazatokban;

Mindeközben a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) szerdai közleményében, azt kérte a kormánytól, tegye lehetővé, hogy a kiskorú gyerekek szülei közül legalább az egyik – valamint a gyermekét egyedül nevelő szülő – jövedelme megtartása mellett maradhasson otthon, amennyiben nem tudja másként megoldani a felügyeletet.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség fontosnak tartja a munkavállalók segítését is (Fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt)

A munkavállalók számára a szakszervezet azonnali segítséget vár a kormánytól rendkívüli támogatások, segélyek, banki tartozások átütemezése vagy kedvezményes banki hitelek formájában. Kezdeményezték a munkavállalók meglévő hiteleinek, tartozásainak, törlesztőrészleteinek átütemezését, illetve az álláskeresési támogatás felülvizsgálatát, meghosszabbítását és a támogatási összeg emelését. A MASZSZ ezen felül arra is javaslatot tett, hogy az elbocsátott dolgozók a háztartásuk ellátására kamatmentes, több éves lejáratú, a bankok által nyújtott hitelt igényelhessenek.

A MASZSZ tisztában van azzal, hogy az intézkedések rövid távon a költségvetés számára komoly terhet jelentenek, ám ezek a társadalmi nyugalom, a munkavállalók és családjaik anyagi biztonságának megőrzése érdekében elkerülhetetlenek – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb