Közélet

Koronavírus: hétvégi hírösszefoglaló

131-re nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, Rovó László szegedi rektor is fertőzött, jön a tömeges fertőzések időszaka. Hírösszefoglaló a koronavírus-helyzetről és a hétvégi történésekről.

AZ ORSZÁGOS ADATOK

A vasárnap délutáni adatok, a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai alapján: 131 hazai fertőzött, 115 fő karanténban, 16 gyógyult, 6 elhunyt. Ugyanezen adatsor, a bolygó teljes lakosságára vetítve: 318 662 fertőzött, 94 704 gyógyult, 13 672 elhunyt, forrás a Johns Hopkins CSSE.

Forrás: koronavirus.gov.hu

ROVÓ LÁSZLÓ, SZEGEDI REKTOR IS FERTŐZÖTT, SŐT…

A hétvége legfontosabb, szegedi vonatkozású híre: Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora koronavírussal fertőzött, ráadásul úgy operált, hogy közben már vírushordozó volt.

Forrás: webradio.hu

Szombat kora este az RTL Klub Híradó számolt be arról, hogy Ausztriában síelt a Szegedi Tudományegyetem egyik orvosa, majd, amikor hazajött nem vonult karanténba, hanem bement dolgozni, sőt, műteni. Pár órával később a Magyar Hang és a HVG robbantotta a hírt: a szóban forgó orvos nem más, mint Rovó László, az SZTE rektora, egyben a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója. A hazaérkezése óta dolgozó orvost csak azután vetették alá vizsgálatoknak, hogy a koronavírus tüneteit produkálta, addig vírushordozóként bejárt az általa vezetett klinikára és operált is. A hírportál szerint szombaton az összes Fül-Orr-Gégészeten dolgozót berendelték vizsgálatra, a Rektori Hivatal munkatársainak pedig karanténba kellett vonulniuk. Információik szerint rektor az elmúlt napokban folyamatosan tárgyalt az egyetemi karok és a klinikák vezetőivel, akiket szintén megfertőzhetett.

Rovó László vasárnap délelőtt közleményben reagált a történtekre: “A hír igaz…”

MAGYAR ORVOSI KAMARA: ELJÁRÁS INDUL ROVÓ LÁSZLÓ ELLEN

Vasárnap délután közleményt adott ki a Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei területi szervezetének etikai bizottsága: azonnali hatállyal eljárást indítanak a Szegedi Tudományegyetem rektorával szemben.

Idézve a közleményükből:

“A Magyar Orvosi Kamara Etikai Kódexe szerint az orvos egészségi alkalmasságával kapcsolatos jogszabályi rendelkezések vétkes megszegése egyben etikai vétségnek is minősül. 

Az egészségügyi tevékenység végzésére alkalmasnak minősített orvos sem végezhet egészségügyi tevékenységet, amennyiben pillanatnyi állapota következtében a beteg számára nagyobb kockázatot jelentene a tevékenységével, mint amelyet annak elmaradásával okozna, ideértve az orvos fertőző betegségét is.

Az etikai szabályok betartása különösen fontos, ha szakmai rangja, közéleti szereplése miatt az orvos jól ismert, mert ez esetben magatartása, így esetleges etikai vétsége is általánosítható, és a közvélemény ebből az orvostársadalom egészére vonhat le negatív következtetést.”

A szegedi egyetem rektorának és egyetemi tanszékvezetőnek mindezekre külön figyelemmel kellett volna lennie. Következményként a járvány kibontakozásának idején számos kolléga került nehéz helyzetbe, és veszélybe került a betegek ellátása. Az érintett kollégák megkeresésére a MOK elnöksége kiemelt figyelmet fordít. 

A MOK reményét fejezi ki, hogy mind a járványügyi hatóság, mind pedig a közigazgatási szervek a lehető leggyorsabban vizsgálják ki a Szegedi Tudományegyetemen történteket, és megteszik a morális és jogi szempontból szükséges lépéseket.”

OPERATÍV TÖRZS: VAN OLYAN BETEG, AKI MÁR KÉT HETE LÉLEGEZTETŐGÉPEN VAN

66 év az átlagéletkora azoknak, akiknél igazolódott a koronavírus és jelenleg intenzív osztályon vannak – hangzott el az Operatív Törzs vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján. Van olyan beteg is, aki már két hete lélegeztetőgépen van. A kórházban ápolt betegek felénél a betegség csak nagyon enyhe vagy közepes tünetekkel rendelkezik: köhögéssel, lázzal, izom- és ízületi fájdalmakkal. A 16 gyógyult magyar között van 60-as éveiben járó ex-beteg is.

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. március 22.), forrás: Magyarország Kormánya

A VÉGÉRE VALAMI POZITÍV: ELINDULT A MARADJ OTTHON! FESZTIVÁL

…és egyszerűen zseniális. A Volt Produkció vezetésével, számos hazai fesztivál részvételével elrajtolt a Maradj Otthon! Fesztivál, amely arra buzdítja a hazai zenei élet krémjét, hogy adjanak koncertet otthonról, a közösségi médián keresztül, ezzel is ösztönözve közönségüket az otthon tartózkodásra. A kezdeményezéshez két szegedi projekt, a SZIN és a Grand Café is csatlakozott. Korábban itt írtunk róla.

Járai Márk, a Halott Pénz énekese így nyomta végig Facebook Live – ban a vasárnap esti kanapékoncertjét:

https://www.facebook.com/markjarai/videos/209489726932944/?__tn__=K-R&eid=ARDiVPdyYGN-kwpJTki7yp5XYglY-8UAn8jzKH2YQs6Dfp8301csqx515UcwCOdtExobCglwTM1ADPxh&fref=mentions&__xts__[0]=68.ARCWXf9bkfdo25eerWnoeV8mmoLuOuC95V6b5pgvO4tON_nddk8BB6F6ouMllMOntOzal0CQFBhbM3b_bKtyS_Izxqz4xW56_gnqQAgiVxptCB-zSTsmhpd0BQ8J2fsT4e19tS7L6fSG3Na9bM13TkirYOPeTsOMkbRTtNNVwJHGfO_NYjJR9iKE4wU72OEQ2rRYY4QaBICPZz4umDWDuaWubAS6TEC_I9On4u7HLR71_XaOVI4F1eJBr0tbwg6VE2X8vMhaURmt-XLatiGMBjG1_lImop1nr1k9BCsiBRTT0Z4p19UlRegF3FhNz2gkZf_2T3ZSc8hR8jWJ7mMdudU

Egyet értünk a szervezőkkel, művészekkel: #maradjatokotthon.

Tényleg.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb