Kikapcs

Karantén Mozi: 3 világvége film hétfő estére

Szeged, 2020. március 23.: önkéntes karantén, rengeteg szabadidő, egy kis világvége-hangulattal megspékelve… ilyenkor jöhet igazán jól egy klasszikus az otthoni filmtárból! Ha már kipipáltuk a Jégvarázs – Neveletlen Hercegnő – Gru vonalat és a család kicsi kincsei is elszunyókáltak, jöhet egy igazi világvége-klasszikus, 18-as karikával és a jelenlegi helyzetre asszociáló borongós hangulattal! Karantén Mozi, második felvonás.

LEGENDA VAGYOK

Megjelenés dátuma: 2008. január 3. (Magyarország)

Rendező: Francis Lawrence

Bevétel: 585,3 millió USD

Költségvetés: 159 millió USD

Mi ez? Posztapokaliptikus sci-fi, az apukáknak vérszomjas (és a régi George Romero filmek bamba élőhalottjaihoz képest igencsak fürge) zombikkal, az anyukáknak pedig tisztességes kondiban lévő Will Smith – szel. Az első fél óra (amíg nem jönnek a zombik), olyan, mintha a Kárász utcán sétálnál a kutyáddal: nincs senki, csak Te és a négylábú haverod, némi borongós atmoszférával megspékelve. Az igazán slasher jelenetek olyanok, mintha a Cserepes Sori Piacon rohangálnál, persze még azelőtt, hogy Botka László azonnali hatállyal elrendelte a bezárását.

IMDB: 7.2 (ergo a közönség által relatíve sokra tartott film)

Milyen? Bánatos arcú Will Smith (kb ugyanazt az egy-skálás Steve Segal arcot produkálja végig, bár, a film sztoriját ismerve ez abszolút elfogadható), németjuhász, világvége, zombik, (spoiler!) némi szerelmi vonallal megspékelve

Port.hu: Robert Neville (Will Smith) a Földön az egyetlen emberi túlélő, akit nem fertőzött meg a gyilkos vírus. Mára ő New York utolsó lakója, s talán az egész világon nincs már rajta kívül ember. A pusztító járvány következtében azonban új faj jött létre. A mutánsok figyelik minden mozdulatát, éjjel-nappal vadásznak rá. Neville menekülés közben saját vérének felhasználásával próbálja előállítani a járvány ellenszerét. Sikerén az emberiség jövője múlik.

2012

Megjelenés dátuma: 2009. november 12. (Magyarország)

Rendező: Roland Emmerich

Bevétel: 769,7 millió USD

Költségvetés: 200 millió USD

Mi ez? Szédületes tempójú, giga-látványos rágógumi világvége a valaha szebb napokat látott John Cusack-kel és a zseniális Woody Harrelson – nal. Alapszabály: soha, de soha ne gondolkodj a film nézése közben és tényleg tetszeni fog. A Los Angeles – i menekülő jelenetek olyanok, mintha a Szegedi Borfesztivál (SZIN, Bortér, Hungarikum Fesztivál, Gerilla Gourmet, Toros Pálinkafesztivál, Deja Vu vagy bármelyik másik, nagyobbacska szegedi rendezvény) utáni takarítási munkálatok közé keveredtél volna: mindenki rohan mindenhová, miközben a világ darabjaira hullik.

IMDB: 5.8 (akik pontozták, valószínűleg gondolkoldtak fimnézés közben… mi szóltunk, hogy nem szabad)

Milyen? Látvány – és adrenalinorgia a javából, bugyuta történettel, brutális látványvilággal (minél nagyobb TV-n nézed, minél közelebbről, annál jobb) és egész vagány szereposztással. Roland Emmerich egy valamihez biztosan ért: lezúzni a világot, ezt ismét bizonyította.

Port.hu: Jackson Curtis író (John Cusack) a Yellowstone Nemzeti Parkban kirándul a gyerekeivel, amikor váratlanul katonák jelennek meg, és egy titkos laboratóriumba szállítják őket. A férfi rájön, hogy a kormány elhallgatta a közelgő világvégét, melyről a maja próféciákban is szó esik. A világ vezetői a legnagyobb titokban láttak hozzá az óriás bárkák megépítésének, melyek Tibet legeldugodtabb hegyei közt várják kiváltságos utasaikat. A természeti katasztrófák a vártnál is hamarabb alakulnak ki, így Jackson kétségbeesett versenyfutásba kezd az idővel, hogy megmentse a családját.

VILÁGOK HARCA

Megjelenés dátuma: 2005. június 28. (Kuvait)

Rendező: Steven Spielberg

Forgatási helyszín: Connecticut; New Jersey; New York

Narrátor: Morgan Freeman

Mi ez? H. G. Wells 1898-ban írt híres fantasztikus regényének nyomasztó fílingű, zseniális adaptációja, amelyben az emberiség Tom Cruise vezetésével veszi fel a harcot az agresszív földönkívüliekkel. Érdekesség, hogy a Világok harca egyszer már hatalmasat (sokkal nagyobbat, mint a Spielberg-verzió) ment a médiában: 1938-as rádióadaptációja annyira élethűre sikerült, hogy frankón pánikot okozott Amerikában, miután hallgatók tízezrei hitték el: a tripod-izék tényleg megtámadták a Földet.

IMDB: 6.6, pedig (szerintünk) jóval többet érdemelne.

Milyen? Hangulatra zseniális, félúton egy H. P. Lovecraft klasszikus és egy Black Mirror epizód között, nyomasztó, vészjósló, sötét, a kellős közepén a gyerekeit mentő Tom Cruisa-szal. Lehet, hogy csak mi látjuk bele, de a filben randalírozó Tripod-ok (a nagy, háromlábú, 30-40 méter magas, földönkívüli giga-robotok) totál úgy néznek ki, mintha az Öreg Hölgy, avagy a Szent István téri víztorony kelt volna életre, hogy karöltve a Rókusi krt-i víztoronnyal kergesse a halálra rémült szegedieket.

Port.hu: Senki sem hitte volna a 21. század első éveiben, hogy világunkat oly lények tartják szemmel, melyek intelligenciája meghaladja a miénket – hogy miközben az embereket lekötik mindennapos gondjaik, ők megfigyelnek és tanulmányoznak bennünket, ahogy a tudós vizsgálja mikroszkópján át a lényeket, melyek egy vízcseppben hemzsegnek és sokasodnak. Az ember határtalan önelégültséggel szelte keresztül-kasul a földgolyót, biztos tudatában annak, hogy ez a világ az ő birodalma. Mégis, az űr végtelen mélyén át hatalmas, hideg, rideg lények kémlelték irigy szemmel bolygónkat, és tervüket lassan és biztosan szőtték ellenünk.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb