Hirdetés
Hirdetés
4.5 C
Szeged
2021, január 20., szerda

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Közélet Koronavírus news vs fakenews! Dr. Németh László szegedi gyermeksebész professzort faggattuk

Koronavírus news vs fakenews! Dr. Németh László szegedi gyermeksebész professzort faggattuk

Koronavírus news vs fakenews. Lassan annyi álhír terjed a koronavírusról, hogy ember legyen a talpán aki kiismeri magát a témában. Vadonatúj sorozatunkban Dr. Németh László szegedi gyermeksebész professzor, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ korábbi elnöke lesz segítségünkre abban, hogy leszámoljunk az elképesztően sok koronavírusos fakenews-zal.

Sz365.: Mint gyermeksebészt kérdezlek, hogy tényleg igaz a hír, hogy
egészséges gyermekekre nem hat súlyosan a koronavírus?

Mai tudásunk szerint a megfelelő immunrendszerrel rendelkező, társult betegségektől mentes, egészséges emberekre sokkal kevésbé van hatással a jelenlegi koronavírus. Éppen ezért a gyermekek többnyire szinte tünetmentesen vészelhetik át a fertőzést, ennek ellenére nem árt az elővigyázatosság. A gyermekek számára is fontos a cseppfertőzés elleni védelem, a közösségi terek kerülése, a szájmaszk, a gyakori kézmosás, a tárgyak fertőtlenítése.

Sz365.: Nem egy szegedivel beszélgettem a témában és míg a Kárász utcán azt mondták, hogy torokfájással és fejfájással kezdődnek a tünetek, addig a
Mars téren már hasmenésről és lázról beszéltek az emberek. Mik lehetnek
biztosan az első tünetek? Van egy áltanos “korona-specifikus” tünet?

Ez egy komoly probléma, hogy még a mai felvilágosult átlagember is hajlamos a szóbeszédből, pletykákból tájékozódni. Csak a hiteles forrásokból informálódjunk! Tehát a COVID-19 koronavírus-fertőzés tipikus tünetei: láz, száraz köhögés és fáradékonyság. Ezen három tünet jelentkezésénél érdemes és lehetséges a koronavírus-fertőzésre gondolni. Ritkábban torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, még ritkábban hasmenés lehet tünet. De ahogy mondani szoktuk, „az almát a fa alatt kell keresni”, tehát fontos, hogy elsősorban a fenti 3 tünet észlelésél kell, hogy jelentkezzünk telefonon a kezelőorvosunknál.

Sz365.: Praktikus tanácsod van-e arra vonatkozóan, hogyan érkezzünk
szakszerűen otthonunkba? A bejárat előtt a maszkot vegyük le és
fertőtlenítsünk? Érdemes akár a cipő talpát is ilyenkor fertőtleníteni?

Kezdjük az elején. Tervezzük meg, hová távozunk otthonunkból. Ehhez mérten válasszuk meg a szájmaszkot, kesztyűt. Tartsunk távolságot az üzletekben, figyeljünk arra, hogy kosarunkat, táskánkat hová tesszük (talajra, pultra stb). Amikor hazaérkezünk, vegyük le a szájmaszkot, a kesztyűt. Mossunk kezet alaposan, mossuk meg az arcunkat. Fertőtlenítsünk minden olyan felületet, amely fertőződhetett. Például táskánk alsó része, ruházatunk. A cipő is ilyen kérdés, mert ha olyan területen jártunk ahol a köhögés, tüsszentés cseppfertőzése jelen lehet a padlón akkor mindenképpen indokolt lehet a bő, fertőtlenítőszeres öblítés.

Kérdésed van a koronavírussal kapcsolatban? Végre nem a szomszédtól szeretnéd megkapni a “szakvéleményt”? Írd meg a kérdésed, és mi utánajárunk!

Ide várjuk a kérdéseid: info@szeged365.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legfrissebb

- Hirdetés -