KözéletSzegedi Arcok

Koronavírus news vs fakenews! Dr. Németh László szegedi gyermeksebész professzort faggattuk

Koronavírus news vs fakenews. Lassan annyi álhír terjed a koronavírusról, hogy ember legyen a talpán aki kiismeri magát a témában. Vadonatúj sorozatunkban Dr. Németh László szegedi gyermeksebész professzor, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ korábbi elnöke lesz segítségünkre abban, hogy leszámoljunk az elképesztően sok koronavírusos fakenews-zal.

Sz365.: Mint gyermeksebészt kérdezlek, hogy tényleg igaz a hír, hogy
egészséges gyermekekre nem hat súlyosan a koronavírus?

Mai tudásunk szerint a megfelelő immunrendszerrel rendelkező, társult betegségektől mentes, egészséges emberekre sokkal kevésbé van hatással a jelenlegi koronavírus. Éppen ezért a gyermekek többnyire szinte tünetmentesen vészelhetik át a fertőzést, ennek ellenére nem árt az elővigyázatosság. A gyermekek számára is fontos a cseppfertőzés elleni védelem, a közösségi terek kerülése, a szájmaszk, a gyakori kézmosás, a tárgyak fertőtlenítése.

Sz365.: Nem egy szegedivel beszélgettem a témában és míg a Kárász utcán azt mondták, hogy torokfájással és fejfájással kezdődnek a tünetek, addig a
Mars téren már hasmenésről és lázról beszéltek az emberek. Mik lehetnek
biztosan az első tünetek? Van egy áltanos “korona-specifikus” tünet?

Ez egy komoly probléma, hogy még a mai felvilágosult átlagember is hajlamos a szóbeszédből, pletykákból tájékozódni. Csak a hiteles forrásokból informálódjunk! Tehát a COVID-19 koronavírus-fertőzés tipikus tünetei: láz, száraz köhögés és fáradékonyság. Ezen három tünet jelentkezésénél érdemes és lehetséges a koronavírus-fertőzésre gondolni. Ritkábban torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, még ritkábban hasmenés lehet tünet. De ahogy mondani szoktuk, „az almát a fa alatt kell keresni”, tehát fontos, hogy elsősorban a fenti 3 tünet észlelésél kell, hogy jelentkezzünk telefonon a kezelőorvosunknál.

Sz365.: Praktikus tanácsod van-e arra vonatkozóan, hogyan érkezzünk
szakszerűen otthonunkba? A bejárat előtt a maszkot vegyük le és
fertőtlenítsünk? Érdemes akár a cipő talpát is ilyenkor fertőtleníteni?

Kezdjük az elején. Tervezzük meg, hová távozunk otthonunkból. Ehhez mérten válasszuk meg a szájmaszkot, kesztyűt. Tartsunk távolságot az üzletekben, figyeljünk arra, hogy kosarunkat, táskánkat hová tesszük (talajra, pultra stb). Amikor hazaérkezünk, vegyük le a szájmaszkot, a kesztyűt. Mossunk kezet alaposan, mossuk meg az arcunkat. Fertőtlenítsünk minden olyan felületet, amely fertőződhetett. Például táskánk alsó része, ruházatunk. A cipő is ilyen kérdés, mert ha olyan területen jártunk ahol a köhögés, tüsszentés cseppfertőzése jelen lehet a padlón akkor mindenképpen indokolt lehet a bő, fertőtlenítőszeres öblítés.

Kérdésed van a koronavírussal kapcsolatban? Végre nem a szomszédtól szeretnéd megkapni a “szakvéleményt”? Írd meg a kérdésed, és mi utánajárunk!

Ide várjuk a kérdéseid: [email protected]

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb