KözéletSzegedi Arcok

A humán koronavírus felfedezőjével dolgozik a szegedi kutató – interjú Dr. Letoha Tamással

Dr. Letoha Tamás, szegedi kutatóorvos, a Pharmacoidea Kft ügyvezetője, a 2013-as Év Példaképe. Tamás 2017 óta tagja egy nemzetközi gyógyszerfejlesztési konzorciumnak, amiben a humán koronavírus felfedezőjével, Albert Osterhaus-szal dolgozik együtt. Így természetesen koronavírus járvánnyal kapcsolatos tényekről, szakmai benyomásokról is kérdeztük őt.

Sz365: Elmesélnéd nekünk, amennyire lehetséges pár mondatban, hogy mi a pályázati konzorciumotok feladata?

Letoha Tamás: Elsősorban újonnan kifejlesztett biológiai hatóanyagok, ellenanyagok, fehérje típusú gyógyszermolekulák az agynak a megfelelő helyre való juttatásával foglalkozunk. A 2017-ben elkezdett nemzetközi projektünk célja az volt, hogy az agyba olyan célzott hatóanyagokat juttassunk, amelyek képesek megakadályozni az agy bizonyos területeinek leépülését. Ennek megértésében, megvalósításában pedig az agyat megfertőző vírusok jelenthetnek nagy segítséget. A konzorcium célja tehát olyan új utak megtalálása, amivel biológiai hatóanyagok célzottan az agyba juttathatók. A pályázat sikere érdekében felvettem a kapcsolatot egy szakmai nagysággal, a holland Albert Osterhaus professzorral, aki most Hannoverben kutat. Ő más, korábbi világjárványok, például a H1N1 alkalmával is elévülhetetlen érdemeket szerzett a vírus izolálásában. A szakmában őt egyébként sokszor csak vírusvadásznak hívják.  

A humán koronavírus felbukkanásakor a professzor és csapata kifejlesztettek egy olyan ellenanyagot, ami megakadályozza a koronavírus és a gazdasejt kapcsolatát. A mi közös kutatásaink is hasonló témában folynak. Mi egy olyan fehérjét próbálunk létrehozni, ami az idegsejtek és az agyi erek felszínén lévő molekulákhoz kapcsolódva képesek a fehérjemolekulákat az agyba juttatni, így a mi kutatásaink központjában is a vírus-gazdasejt kapcsolatok állnak.

Osterhaus professzor munkatársai egyébként 2003-ban a jelenlegi koronavírus elődjét, a humán koronavírust izolálták, így a fertőzést megakadályozták. Azok az ellenanyagok, amiket akkor kifejlesztettek, azokat tekintik a mostani koronavírus járvány során is alapnak, ezeket most is lehet használni, csak fejleszteni kell, ezek segítségével sokkal specifikusabb ellenanyagokat tudnak kifejleszteni a jövőben a kutatók.

A média gyakran használ olyan kifejezéseket, hogy ez ellen az új vírus ellen nincs hatóanyag. Ez így, ebben a formában nem igaz. De a vírusok fejlődnek, változik a szerkezetük. El kell fogadnunk, hogy együtt élünk a vírusokkal, amik a változás nagy mesterei. Nézzük csak a szezonális influenza vírust, amely évről évre a többszörösét szedi áldozatként annak, mint amit a koronavírus most okoz. Félreértés ne essék, minden ember élete sokat számít, de vasárnap este a szezonális influenza vírus több mint 110.000, a koronavírus pedig 8.916 áldozatot szedett világszerte, az egészségügyi világszervezet adatai alapján. 

Dr. Letoha Tamás szegedi kutatóorvos az Év Példaképe díj átvételét követően, 2013-ban.

Sz365: Meglátásod szerint az országban és a világban hogyan kezelik a kormányok ezt a járványt?

Letoha Tamás: Szerintem Magyarországon relatíve jól kezelik. Számos intézkedés, így a határok lezárása határozottnak és jónak tűnik. Az utazások korlátozásával megelőzhető a vírus további rohamszerű terjedése. Külföldön január közepe óta nem jártam, így nemzetközi kitekintésem nincs.

Sz365: Van olyan, akár nemzetközi, akár hazai intézkedés, ami a meglátásod szerint már sok, már túlzás?

Letoha Tamás: Bizonyos szabályok betartása, így a kézmosásra vonatkozóak, az alapvető higiéniás követelmények. Viszont a járvány következtében felerősödött sok emberi butaság. Például akármennyire is szeretnénk, a vírusoktól és baktériumoktól teljesen mentes, steril környezetben soha nem fogunk élni. Kár a vírus és a baktérium szavak hallatán pánikba esni. 

Mindezek ellenére, a sportrendezvények betiltása észszerű volt, mert ott könnyen előfordulhat olyan, hogy különböző olyan emberek találkoznak, akik közül nem mindenki tartja be a már említett alapvető higiéniás szabályokat. Bizonyos közintézményekkel ugyanez a helyzet. Kevés olyan intézkedést találni, ami szerintem indokolatlan.

Egyébként kijöttek már az első szakcikkek, amik a kínai helyzetet elemzik. A szakirodalom abban egyetért, hogy ez a vírus elsősorban az idősek, súlyos krónikus betegben szenvedőkre veszélyes. Elsősorban szív-, és érrendszeri, vese-, és légzőszervi betegségekben, véralvadási zavarban. Ezeknek az embereknek egyébként is gyenge az immunrendszerük. De azt nem tudom megérteni, hogy életerős emberekre miért tartják ennyire veszélyesnek, miközben ezernyi más, legalább ilyen veszélyes kórokozót, ahogy említettem, más influenza vírusokat is rendszeresen leküzd a szervezetünk. Felesleges versenyeztetni a vírusokat. Mert jelenleg ezt tesszük. Az tény, hogy aki veszélyeztetett, az maradjon otthon, de mindenkit karanténba zárni, azt túlzásnak tartom.

Viszont azt meg kell jegyezni, hogy az emberek sok helyen, mondjuk így, rosszul viszonyulnak a helyzethez. A maszk viselése ilyen példa. Világosan elmondták, leírták szakemberek, hogy mikor indokolt a szájmaszk viselése. Egészséges ember számára csak akkor, hogyha olyan helyen dolgozik, ahol közvetlen közelségbe kerül fertőzött vagy potenciálisan fertőzött emberekkel. Nem indokolt az, amikor egy ember végigmegy az üres városon egészségügyi maszkkal. Pláne, amikor azt látom, hogy a kocsiban egyedül ülők viselik. Butaság. Vagy amikor megyek haza a munkából, és teljesen steril laboratóriumban dolgozom, bemegyek a boltba, és jó a kedvem, talán fütyörészek is. Majd rám szól a boltos, hogy ne legyen már jó kedvem járvány idején.

Ne forduljanak egymás ellen az emberek, ne riogassuk feleslegesen egymást! Teljesen indokolatlan az a mértékű pánik, ami elfogta most az egész emberiséget. Mi is ez a pánik? Például, egy idős ember életét veszti egy kemoterápiás kezelésben, és megtalálják benne a koronavírust. Ez túlzás. Nem kell ennyire pánikolni, túl fogjuk élni ezt a vírust, de ott marad velünk, mint az influenza, és lesz rá ellenanyag. Naponta több, mint százötvenezer ember hal meg a világban, koronavírustól függetlenül.

Vigyázni kell, óvatosnak kell lenni, de nem szabad állandó félelemben élnünk. De remélem, hogy Magyarország, az intézkedéseknek köszönhetően, gyorsan leküzdi ezt a járványt.

A Tamás által vezetett szegedi Pharmacoidea Kft. célja a jelenleg gyógyíthatatlannak tartott kórképek
ellenszereinek kifejlesztése és a rászorulókhoz történő mihamarabbi eljuttatása.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb