MindenmásSzegedi Arcok

Szegediek a világ körül: a Tisza partjáról a japán csúcsokig és a Wales-i erdőkig

Nagy-Britanniában él, a Cardiff-i őshonos fák megmentésén fáradozik szabadidejében, cége az USA-tól a Fülöp-szigetekig dolgozik partnerekkel és Japánban talált rá a szerelem. Mégis a Tisza-partján tud igazán kikapcsolni, hiszen szegedi. Altordai Balázs sorsát egy Radnótis gimnáziumi csere-diák út “pecsételte meg”.

A csúcson, Walesben.

Balázs kalandos életútjáról mesélt a www.szeged365.hu olvasóinak: „Szegeden születtem és az Odessza II-es (ma már Herke Utcai) Általános Iskolába jártam, majd a Radnóti Miklós Gimnázium angol nyelvi szakon szereztem érettségit és nyelvvizsgát.

Balázs és húga boldog, kiegyensúlyozott családban nőtt fel, Szegeden.

 A Tisza szépsége, a természet közelsége mély nyomott hagyott bennem és azóta is hiányzik. Amikor hazamegyünk mindig lenézek a Tisza partra.

Még a Radnóti első évében jöttem el Nagy-Britanniába egy tíznapos diák-csereútra és a véletlen úgy hozta, hogy egy brit tanárnál kellett, hogy megszálljak. Mike-ot, a tanárt szüleim hálából a következő évben meghívták egy nyaralásra Szegedre, amiből Apa és Mike között is barátság alakult ki, így, amikor ’95 nyarán eljöttem Cardiffba egy 40 napos nyelvtanfolyamra, a tanfolyam alatt megpróbálkoztam a cardiffi jogi egyetemi felvételivel, és az év őszén kezdtem is az egyetemen. A jogi nyelv azt jelentette, hogy az első pár hónapban egy átlagos oldalt kb. 40 perc alatt olvastam el. Nem akartam azonban csak jogot tanulni, ezért egy “joint honours” jog – japán nyelvi szakra iratkoztam fel. A harmadik évet a szak részekén Japánban töltöttem egy japán családnál elszállásolva, és a niigatai egyetemen találkoztam Miyakoval, akivel 10 évvel később összeházasodtunk.

Balázs családja Dél-Japánban.

2002 tavaszán Cardiffban, Mike-kal, illetve hét alkalmazottal kezdtük el felépítettük fel vállalkozásunkat. Kreatív iskolaszerek széles skáláját importáljuk és értékesítjük Nagy Britannia és Európai Unió szerte. Ellátóink jó része Kínában van, de foglalkozunk Taiwan, Fülop-szigetek, Egyiptom (pl. papirusz), Portugália (parafa), és az USA-ban levő cégekkel, ellátókkal is. Többnyire érdekes munka és 18 év után sem ráz ki a hideg vasárnap este, ami megnyugtató. Sikerünket szerintem elsősorban pozitív hozzáállásnak és egy jó csapatnak köszönhetjük.

2009-ben született lányunk Yume, rá 2 évre fiunk Junno. Itthon angolul és japánul kommunikálunk. Mindkét gyerek nagyon ügyesen beszéli a japánt, és mivel a szombatokat a cardiffi japán iskolában töltik, lassan már jobban írják és olvassák a nyelvet, mint én.

Minden nyáron ellátogatunk Szegedre és Miyakoék szüleihez – Ő egy a Japán Alpokban fekvő kisvárosból (Muikamachi) származik, amit 1000-2000 méteres csúcsok vesznek körbe, a házuktól 5 percre fekete medvék, japán makákót, hegyi rákok lakják az erdőt. Télen többméteres hó, nyaranta trópusi hőség vár minket, nagyon szeretek ott.

Így néznek ki a japán rizsföldek télen.

Szegeden édesanyámnál szoktunk megszállni, kijárunk a Mars térre, ahol órákat szívesen elnézelődök. Szeretem Magyarországot, Szegedet különösen, több évig terveztem is, hogy hazaköltözünk, de időközben a gyerekeknek kiépült a saját baráti köre és iskolai tanulmányaik, az élet más fordulatokat produkált.

Mike-kal tavaly nyáron vettünk egy 6 hektáros földet Cardiffhoz közel. Ebből kb. másfél hektár egy öreg erdő, a többi gyér minőségű legelő.Ásattunk egy kisebb tavat, amit egy helyi patak táplál és ültettünk közel 800 őshonos fát – a következő években szeretném ennek még többszorosét ültetni es a területet a természetnek visszaszolgáltatni.

Balázsék erdejének egyik öreg fája.

„Cardiffban csakúgy, mint az ország többi részén sok minden megváltozott az elmúlt héten. A hozzánk hasonló viszonteladók, gyárak még többnyire nyitva, de az élelmiszerboltokon és gyógyszertárakon kívül az összes üzlet, iskola, könyvtár, uszoda – bármi hely, ahol emberek találkozhatnak, zárva. Az utcák csendesek, az élelmiszer boltok polcainak jó része továbbra is üres. Boris Johnson hétfő esti beszéde ellenére – amely csak az olyan munkába menetelt engedélyezi, amely otthonról nem végezhető el, és arra kéri a lakosságot, hogy tartsanak egymástól 2 méteres távolságot – a londoni metró ma reggel is tele volt így többen arra gyanakszunk, hogy hamarosan ország szerte az olaszokhoz hasonló teljes kijárási tilalmat vezetnek be itt is.

Londoni metró….forrás bbc.com/news

Balázs szerint alapjában véve nyugalom van, de mindenki érzi, hogy egy precedens nélküli időszak vár rájuk is. Cardiff lakossága a vonzáskörzettel együtt kb. félmillió fő, így az általában zsúfolt központban készült képek sokat elárulnak.

forrás:walesonline.co.uk

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb