Sport

Jászapáti Petra, a jég szegedi, szerény sztárja

Magyarország első női rövidpályás gyorskorcsolyázója, aki Világkupát tudott nyerni, mégpedig a leggyorsabb, 500 méteres távon. A 2018-as történelmi tettről még mindig tud újat mondani, például, hogy miért lóg rajta a póló azokon a képeken, amik a győzelem után készültek a dobogón. A Szegedi Korcsolyázó Egyesület olimpikonja a Szeged365.hu-nak azt is elmesélte, hogyan élte meg az idei világbajnokság törlését.

Szeged365.hu: Kezdjük ezzel a póló dologgal! Miért is lóg?

Petra: A történelmi szezon, a 2018/19-es szezon volt, tehát az olimpia utáni. Egész sok minden megmaradt emléknek arról a futamról, például ami mindig megmosolyogtat az az, hogy nem vittem ki a jégpályára a pódium pulcsimat. Ugyan a szombati nap egész jól sikerült (1500-on a B döntőt megnyertem), nem gondoltam volna, hogy dobogóra állhatok vasárnap, pláne, hogy első leszek. Azért lóg rajtam a képeken a pulcsi, mert Sanyi (Liu Shaolin Sándor) adta kölcsön az övét az éremátadásra. Komolyra fordítva a szót, nagyon örültem, nem is csak az éremnek, hanem annak, hogy az olimpia utáni szezonban egy ilyen kiugró eredményt tudtam elérni. A 2018/19-es szezon végén top 10-ben voltam 500 méteren a világkupa ranglistán ezért most kifejezetten örülök annak, hogy benne maradtam a top10-ben, hiszen ez azt mutatja, hogy nem csak bejutottam oda, hanem ott is maradtam.


 Szeged365.hu: Hogyan élted meg a járvány okozta változásokat például, hogy elmaradt az idei világbajnokság? 

Petra: Nekem inkább az okozott nehézséget, hogy nagyjából 3 hétig úgy edzettünk, hogy nem tudtuk mi lesz. Próbáltunk kizárni minden tényezőt, ami elvonja a figyelmet a lehető legjobb felkészülésről, de azért valahol sejtettük, hogy lesz változás a VB-vel kapcsolatban. Azalatt a 3 hét alatt volt róla szó, hogy áthelyezik vagy későbbre tolják. Majd a VB kezdőnapja előtt 2 héttel hozták meg a határozatot, hogy elmarad. Így azért nehéz felkészülni az év legnagyobb versenyére. 

Petra a szezon során gyakorlatilag minden héten úton van a válogatottal.


Szeged365.hu: Az idei szezonnak vége, a következő csak ősszel indul. Mit csinálsz most? 

Szinten kell tartani magunkat, hiszen ha semmit nem mozgok, úgy nehéz visszaállni a kemény, napi 2 edzése. Futni szoktam a szabadban, törzset erősítek saját súlyos gyakorlatokkal és próbálom szinten tartani a lábaimat is. A lényeg, hogy mozgásban legyek. Ez az időszak tökéletes arra, hogy a kicsit gyengébb izomcsoportokat felerősítsem.

Szeged365.hu:Milyen terveid vannak?

Petra: Nem szeretek túlságosan előre tekinteni, ez többek között azért is nehéz ilyenkor március/áprilisban, mert a szezon majd csak októberben kezdődik. A versenyek időpontjai még nincsenek meg, arról majd augusztusban döntenek. Természetesen vannak azért céljaim, rövidtávú jelenleg az, hogy egy sikeres nyári felkészülésem legyen. Hosszútávú cél pedig Peking, a 2022-es téli olimpia.

https://www.facebook.com/jaszapatipetra/videos/166432661365675/

Reméljük, a 2022-es évszám szerencsés lesz a magyar short-track válogatottnak is. Minden esetre az nem rossz előjel, ha a számmisztikát vizsgáljuk, hogy a Magyar Korcsolyázás napja minden évben 02.22. …. Hiszen 2018-ban ezen a napon, vagyis február 22-én született meg a magyar sport első téli olimpiai aranyérme, a férfi váltó győzelmével.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb