Közélet

Kijárási korlátozás kisokos: Mehetek-e egészségügyi ellátásra vagy maradjak otthon?

A kijárási korlátozás még több tekintetben befolyásolta mindennapjainkat. A koronavírus járványa pedig felhívja a figyelmet a megfelelő egészségügyi előírások betartására. Azonban a járvány miatt még egyáltalán nem biztos, hogy csak a koronavírus tüneteit tapasztalhatjuk magunkon. Sőt, lehetnek folyamatban lévő kezeléseink, előre egyeztetett időpontjaink szakorvosoknál, ami nem érinti a vírust. Nézzük, ezekben az esetekben mi a teendő!

A múlt héten írtunk Szeged ismert Tündéri doktornénijéről, aki a Szegedi Gyermekklinika munkatársa. Telefonos interjúnk során beszéltünk arról, mit tehetünk, ha gyermekünket betegnek észleljük. Egy évben sűrűn tapasztalhatunk – főleg kicsi gyereknél, aki közösségbe jár- orrfolyást, lázat, de fontos, hogy legyen étvágya, itatható legyen. Ha viszont nem ezt tapasztaljuk, Tajti Zsanett is azt javasolja, vigyük gyermekünket orvoshoz, ügyeletre. Ne értsük félre -sürgős eset, betegség esetén- a “maradj otthon” felhívást!

“Felnőtt orvosi rendelés esetén az alapszabály az, hogy mielőtt bárki elindulna előjegyzett vizsgálatra érdeklődjön az adott ambulancián vagy a háziorvosnál. Csak akut ellátás van pillanatnyilag. A krónikus betegek gondozása a vészhelyzet alatt nem lehetséges. Légúti panasz esetén a nem gyanús eseteket sem engedhetjük be sajnos a rendelőbe. telefonos konzultációra van lehetőség. Tünetek, panaszok és esetleg “fényképes” bemutatás alapján próbálunk segíteni. Ez nyilván nem helyettesíti a betegvizsgálatot, de pillanatnyilag ez a lehetőség adott. ” – mondta egy általunk megkérdezett házi orvos.

Tehát az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele lehetséges, amennyiben sürgős esetről van szó. De mindig konzultáljunk előtte házi orvosunkkal. A gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat, például a pszichoterápiás ellátást, a fizioterápiás kezelést, a gyógytornát szabad alkalmazni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb