Mindenmás

Kijárási korlátozás kisokos: Látogathatjuk különélő családtagjainkat?

Egy sor új szabályt, korlátozást kell belevinnünk mindennapi életünkbe a kijkárási korltázás kapcsán. Korábbi részeinkben is összegyűjtöttünk pár hasznos, legális és gyakorlati tanácsot. Sokaknak az egyik legnehezebb a családunktól távol töltött idő. Találkozhatunk velük?

A hivatalos tájékoztatók a korlátozás előtt és annak első napjaiban azt mondták, hogy a találkozásainkat pusztán a legszűkebb családi látogatásra korlátozzuk. Ez egyrészt igaz és jogos, másrészt viszont még ezzel is nagyon vigyázni kell, és ezt a magyar lakosság jelentős része át is érzi, és nem szerveznek még kisebb családi eseményeket sem a különélő családtagok.

Képünk illusztráció (Fotó: Szabó Dávid)

Arra a jogszabály lehetőséget ad, hogy rendszeresen meglátogassuk azt a hozzátartozónkat, aki nem tud magáról gondoskodni, segítségre szorul. Azért például, mert kiskorú, idős, beteg emberről van szó. Ezt a rendelet megfelelő indoknak veszi az otthonunk elhagyására. Ilyenkor is figyeljünk arra, hogy a lehető legkevésbé érintkezzünk velük, ha nem muszáj, ne menjünk másfél méternél közelebb, mert az idős, legyengült immunrendszerű emberek a leginkább kitettek a betegségnek.

Sokan intéznek bevásárlást a családtagoknak, ilyenkor is óhatatlan az érintkezés. Vigyázzunk különösen idős és krónikus betegségben szenvedő hozzátartozóinkra. A kisgyermekekkel pedig azért kell vigyázni, mert ők még nem mindig tudják maguktól, hogy a távolságot tartani kell, és tudatuk nem fogja át ennek fontosságát. Ami a fertőzési statisztikák szerint ismét csak az idősebbekre veszélyes.

Sajnos úgy tűnik, hogy most, főszabály szerint pár hetet, sőt hónapot, ki kell bírnunk családtagjaink nélkül. Különösen, ha az illető egy messzi településen, netán országban lakik. Ez pedig azt is jelenti sokaknak, hogy a húsvét sem a megszokott mederben fog zajlani 2020-ban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb